+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Madárodút készítettek a családok
2020. november 12. csütörtök 17:43 - Gyenesdiás
Madárodút készítettek a családok
Széncinegék számára készíthettek madárodúkat és eleséget a hétvégén az érdeklődők a Természet Házában. Gyermekek és szüleik együtt barkácsolhatták össze a kismadarak lakóhelyét, mely a télen és a tavasszal is hasznos lesz a számukra. Nagy volt az érdeklődés a program iránt, melyet a járványügyi szabályokat betartva tudtak megvalósítani.

Az előre elkészített falapokon a gyerekek is biztonságosan fúrhatták ki a csavarok helyét. Szívesen próbálták ki mindannyian ezt a tevékenységet is a felnőttek segítségével. A jelentkező családok egy sablon alapján készíthették el közösen a madárodúkat. Palaczki Hanna édesanyjával érkezett a rendezvényre. Mivel nagyon szereti a természetet, így örömmel készített a madarak számára odút. A kislány elmondta, nagyon szeret barkácsolni, a madarakat nagyon szereti, ezért érkeztek a rendezvényre.

A legkisebbek számára a csavarozás volt az egyik legérdekesebb feladat. Az építés folyamata is nagy izgalommal töltötte el őket. A Bögös család számára is fontos a természetvédelem, ezért is látogattak el a workshopra.

 „Nagyon tetszik ez a foglalkozás. A gyerekeket érdekli a madárodú készítés és a madarakkal való kapcsolat. Otthon is van már kirakva egy a fánkra, de most már másik kettő is készül mellé. Úgyhogy emiatt jöttünk el, hogy legyen újabb madárodú a kertünkben. Szeretnek barkácsolni a gyerekek, úgyhogy ez különösen jó program a számukra.” - osztotta meg Bögös-Andor Viktória.

A kertek lakói számára nagy segítséget nyújtanak ezek a menedékek és etetők. Az alkalmon a széncinegéknek alkalmas odút készítettek. Horváth Attila erdőgondnok elmondta, jó, ha már kiskorban megtanulják a gyerekek a természet szeretetét.

„Ez az első lépcső ahhoz, hogy kicsit közelebb vigyük a gyerekeket a természethez. Majd az érdekessége az lesz, amikor tavasszal, ha jó helyre rakták, jó bokros helyre rakták egy fának a rejtett zugába, akkor majd tavasszal érdemes megnézni, amikor a cinegék jönnek, fészket raknak. Úgy készítjük el ezeket az odúkat, hogy bele is lehessen nézni. Persze ne sűrűn, tehát 3-4 naponta vagy 5 naponta nézzenek bele, hogy először csak 1 tojás van, aztán 3 tojás aztán 5 tojás.”

A Természet Háza már korábban is szervezett hasonló programot a családoknak. Tapasztalatuk az, hogy szívesen vesznek részt az ilyen típusú rendezvényeken az emberek, melynek célja felhívni a figyelmet a természetvédelemre.

„Fontosnak tartjuk, hogy az ide látogató gyerekek megismerjék a környezetükben élő állatvilágot. Ezt a napot a madaraknak szenteltük. B típusú madárodúkat készítünk, amibe széncinegék költöznek.” - ismertette Trefeli Alexandra ökoturisztikai munkatárs.

A madárodúk mellett cinkegolyót is készíthettek a jelenlévők. A sertészsír és a különböző magvak keverékéből készült eleséget az odúkban is elhelyezhetik a gyerekek, de a fára is akaszthatják majd.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A hétvégén már enyhülés várható , az Országos Meteorológiai Szolgálat napsütést jósol.
 
Szakmakamra egy pályázat kapcsán valósulhatott meg 15 tanuló és felkészítő tanáraik segítségével.
 
Különleges technikával hozzák helyre a sérült színeket valamint új festést és padlózatot is kap a terem.
 
A rumos-kakaós, mindenmentes édesség a laktózmentes kategóriában lett második helyezett.
 
A 2021.évi kalendárium is számos érdekességet kínál az olvasóknak.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár