Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Madárodúval gazdagodott a Közgáz udvara
2021. dec. 3. péntek | Keszthely
Madárodúval gazdagodott a Közgáz udvara
A fenntarthatóság és a zöldítés jegyében telepítettek madárodút a Közgazdasági Technikum udvarára. Mivel a terület kicsi, ezért egyelőre egy odút helyeztek ki. A projektben segítette az iskolát Sáringer-Kenyeres Marcell önkormányzati képviselő is. A diákok terve az, hogy amennyiben beköltöznek tavasszal a madarak az odúba, egy éven át dokumentálják az életüket, szokásaikat.

Madárodúval gazdagodott a Közgazdasági Technikum udvara. Az odút a keszthelyi önkormányzat közbenjárásával a Gyöngybagoly Alapítványtól vásárolta az oktatási intézmény. Az iskola fontosnak tartja rávilágítani arra, hogy az egyes környezeti, társadalmi, gazdasági jelenségek és problémák összefüggenek egymással. Az elmúlt időszakban beépítették az intézmény gyakorlatába a fenntarthatóság pedagógiáját. Ennek első lépése a madárodú kihelyezése.

„Az iskolánkra jellemző a környezettudatosságra nevelés és a diákönkormányzat ötletet volt, hogy tapasztalati úton is nézzük meg, hogy hogyan működik a környezetben, például hogyan élnek a madarak. Ezt a kezdeményezést továbbvive megtaláltuk Sáringer-Kenyeres Marcell képviselő urat, akinek volt az ötlete a madárodú kihelyezésével kapcsolatban. Úgy gondoltuk, hogy ez legyen egy éves projekt, a tanulók naplót fognak vezetni. Így tapasztalati úton megnézik, hogy hogyan működnek, hogyan élnek a madarak itt a Közgáz udvarán.” - tájékoztatott Páhi Sándorné Szalai Éva, a ZSzC Keszthelyi Közgazdasági technikum igazgatója.

A madárodút Sáringer-Kenyeres Marcell szakszerű segítségével helyezték el az iskola udvarán. A közösség arra számít, hogy tavasszal egy széncinke pár veszi birtokba az odút, akik fiókáikat is itt nevelik fel. Keszthely önkormányzati képviselője hangsúlyozta, sok más mellett természetvédelmi témákban is a városlakók rendelkezésére állnak, hiszen fontos cél, hogy ne csak intézményi, hanem lakossági szinten is előtérbe kerüljön környezetünk védelme.

„Én mindig ezt hangsúlyozom ki, hogy próbáljunk meg a közvetlen környezetünkre figyelni, mert ki tudja, hogy mi lesz a következő lépés, ki tudja azt, hogy jelen esetben itt az iskola udvarában ha kihelyeznek egy madárodút, ki tudja, hogy hány diák szeretne majd ennek hatására a jövőben a saját kertjében, a saját otthonában, a saját környezetében például madárodút kihelyezni. Tehát én ezt egy fantasztikus iskolai kezdeményezésnek gondolom.” - tette hozzá Sáringer-Kenyeres Marcell önkormányzati képviselő.

Az iskola tanulói már nevet is adtak az odú jövőbeni lakóinak, Gizinek és Rudinak fogják hívni a beköltöző madarakat. Az intézmény további odúk kihelyezését is tervezi és madáretetőt is készítenek majd. A diákok pedig egy éven át dokumentálják az odúban zajló eseményeket.  

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2020. nov. 12. csütörtök 17:43 | Gyenesdiás
A program a természetvédelem jegyében született, melyre nagy volt az érdeklődés.
| 2020. nov. 9. hétfő 16:54 | Keszthely
A madárszállásokat a Gyöngybagolyvédelmi Alapítványtól vásárolta Keszthely önkormányzata.
| 2024. ápr. 24. szerda 19:15 | Balatonmáriafürdő
Balatonmáriafürdőn helyi vagy országos védelem alá vonnák a Balaton egyik legnagyobb egybefüggő nádasát.
| 2024. ápr. 2. kedd 19:15 | Keszthely
A játékra az fgyvk.hu oldalon lehet regisztrálni.
| 2023. júl. 6. csütörtök 17:00 | Karmacs
A Magyar Honvédség programját immár 20. alkalommal szervezték meg 60 gyerek részvételével.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.