+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Családi nap a látványtárban
2020. november 3. kedd 12:50 - Keszthely
Családi nap a látványtárban
Kézműves foglalkozáson népszerűsítették a Balatoni Múzeum néprajzi látványtárát. A szombati rendezvényen gyöngyöt fűzhettek és fonálból is készíthettek dísztárgyakat az érdeklődők. A családi nap egyik kiemelt tárgya a gyöngyös konty volt, mely a Kis-Balaton környéki népviselet legjellemzőbb darabja.

Ilyen sorrendben kellet fűzni a gyöngyöket a családi napon. A karkötők és más ékszerek mellett fonalból is érdekes dolgokat – például kismadarat készítettek a résztvevők, illetve a népművészeti tárgyakon szereplő motívumokat is le lehetett rajzolni, majd kiszínezni.

„Mi Zalaegerszegről érkeztünk. Az interneten, a facebookon néztem, hogy milyen programok vannak itt a Balaton környékén és így a múzeumlátogatással egyben benéztünk ide is” - nyilatkozta Nagyváradi Eszter. 

A rendezvény célja, hogy a családoknak kikapcsolódást nyújtson és az emberek hozzászokjanak ahhoz, hogy egy látványtára is van az intézménynek. A múzeum egyik belső udvarát építették be, így kaptak egy kétszintes, többfunkciós közösségi- és kiállítóteret. 

Gyanó Szilvia néprajzkutató: „Egyrészt raktározzuk, szép körülmények között, láthatóan a népművészeti tárgyakat, elsősorban a galérián. Illetve foglalkozások, múzeumpedagógiai órák tartására is alkalmas múzeumpedagógiai teret is létrehoztunk. Nagyon elkezdtük belakni ezt a teret, nagyon nagy rá az érdeklődés is és mi is szeretjük használni, mert így a hónapok során kiderült, hogy milyen jól lehet itt kézműves foglalkozást tartani, konferenciát tartani, de még a munkaértekezleteket is most már itt tartjuk.”

A családi nap egyik kiemelt tárgya a gyöngyös konty, vagy más néven gyöngyös necc volt. A férjezett asszonyok fejdísze a Kis-Balaton környéki népviseletnek a legfeltűnőbb, legszebb darabja. Gyanó Szilvia néprajzkutató elmondta, a Kis-Balaton környéki sokszoknyás népviseletnek az 1920-as évektől a legjellemzőbb darabja a gyöngyöskonty.

„Ezek nem tűntek el, hiszen a mai napig is lehet gyűjteni. Most is vásároltunk, kifejezetten a látványtár számára rekonstrukciókat, hiszen Zalaváron, Sármelléken, Zalakaroson, Galambokon reprezentációs alkalmakkor az asszonykórusok, vagy ha főzni mennek az asszonyok csapatostul, akkor a mai napig felteszik a gyöngyös kontyot” - tette hozzá Gyanó Szilvia. 

A Balatoni Múzeumnak 11 ezer néprajzi tárgya van, ebből ezer darabot mutatnak be a látványtárban, köztük a 32 darab gyöngyös kontyot. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A hétvégén már enyhülés várható , az Országos Meteorológiai Szolgálat napsütést jósol.
 
Szakmakamra egy pályázat kapcsán valósulhatott meg 15 tanuló és felkészítő tanáraik segítségével.
 
Különleges technikával hozzák helyre a sérült színeket valamint új festést és padlózatot is kap a terem.
 
A rumos-kakaós, mindenmentes édesség a laktózmentes kategóriában lett második helyezett.
 
A 2021.évi kalendárium is számos érdekességet kínál az olvasóknak.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár