+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A katyni áldozatok emlékére
2020. október 27. kedd 19:02 - Keszthely
A katyni áldozatok emlékére
A katyni mészárlás a lengyelség egyik legnagyobb XX. századi tragédiája, mely ma is ott él a lengyel társadalom emlékezetében, s nem csupán családi emlékek vagy politikai és történelmi szerepe kapcsán, de egyfajta "velünk élő" szimbólumként is - hangzott el azon az ünnepségen, ahol Lengyelország nemzeti tragédiája, a katyni mészárlás áldozataira emlékeztek. Szentmisével, emléktábla avatással és filmvetítéssel tisztelegtek a lengyel hősök előtt Keszthelyen.

A tragédia áldozataira Dr. Udvardy György veszprémi érsek által celebrált szentmisével emlékeztek a Fő téri Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban . Azt követően került sor a Sétálóutca és a Széchenyi utca sarkán álló épület falán elhelyezett emléktábla előtt arra az ünnepségre, amelyen a lengyel eseményekre emlékezve mondott beszédet Keszthely polgármestere. Nagy Bálint felidézte Lengyelország nemzeti tragédiáját, amikor 1940 tavaszán huszonkétezernél is több, orosz fogolytáborokban raboskodó lengyel tisztet gyilkoltak meg.A megemlékezésen Dr. Cséby Géza, tiszteletbeli konzul olvasta fel a Lengyel Köztársaság Nagykövetének Dr. Jerzy Snopeknek történelmi tényeken alapuló ünnepi gondolatait, felidézve a tragédia okait, következményeit és diplomáciai hatását.

"Amikor a Szovjetunió utolsó vezetője, Mihail Gorbacsov beismerte, hogy a lengyel értelmiség 15 ezer képviselőjének vértanú halála a szovjetek műve volt, akkor tárult fel az igazság 1940 tavaszának tragikus eseményeiről. Korábban kötelező volt az általánosan a katyni hazugság."- hangzott el a nagyköveti levél tartalmából.

Felolvasták távollétében Dr. Biernacki Karolnak,a Wacław Felczak Alapítvány Kuratóriumának elnökének az ünnepi percekre írt gondolatait. Azt követően leplezték a Németh János Kossuth- és Munkácsy-díjas keramikus művész által készített emléktáblát. Az alkotást és az ünnepség résztvevőit Dr. Udvardy György áldotta meg. A tragédiát kifejező kompozícióról az alkotó a következőket mondta.

"Ha odaáll valaki akkor megnézi, hogy a háttér, az alak maga a Krisztus. Ez nem Krisztus,egy ember, aki maga hordja  a keresztjét, aki mártír lett. Aki ugyanúgy mint a Krisztus és a két domborulat, a két domb ami összehajlik és egy mély sírt képez. Ezért ráírtuk lengyelül és magyarul, hogy lengyel Golgota."- mondta az alkotó, Németh János.

A lengyel és magyar nép közötti kölcsönös megértés és tisztelet jeléül állított emléktábla emléket állít azoknak, akiket a Katyn környéki erdőkben végeztek ki, és rejtettek jeltelen tömegsírokba.

"Lengyelország és Magyarország történelmében nagyon sok közös vonás van. Ilyen ez a kommunizmus, kommunista diktatúrának, kommunista terrornak akár Lengyelországban, akár Magyarországon a pusztítása sajnos. A mai napon ,a mai évfordulón a katyni mészárlásnak évfordulója alkalmából elkészített és a mai napon átadott emléktábla pedig amellett, hogy Keszthelyen is ennek a  szűrnyűségnek, erre tudunk emlékezni minden évben,ettől azt gondolom, hogy a lengyel-magyar barátság, ami a lengyelekkel való együttérzését is kifejezi, Magyarországnak is és a keszthelyieknek is."- mondta Keszthely polgármestere, Nagy Bálint.

Az emléktábla avatás koszorúzással zárult. A megemlékezés részeként a Balaton Színházban a résztvevők megtekintették Andrzej Wajda Katyń című filmjét.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A lelkes építők 3 napon át készítették az alkotást, ami a reményt és az istenkeresést is szimbolizálja.
 
A vásárlók azonban találhatnak hagyományos adventi díszeket és számos kiegészítőt is.
 
Keszthely Város Díszpolgára 82 éves volt.
 
Televíziónk élőben közvetíti az adventi gyertyagyújtásokat minden vasárnap 17 órától.
 
Adventi gondolatokkal, versekkel és beszélgetésekkel készülnek az alkalomra az önkéntesek.
 
A téli időszakban is lehet számítani az adománycentrum segítségére, adományokat is várnak.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár