Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Negyven esztendeje hunyt el Jerzy Popiełuszko plébános
2024. jún. 7. péntek | Keszthely
Negyven esztendeje hunyt el Jerzy Popiełuszko plébános
Negyven esztendeje rabolták el, kínozták meg, majd ölték meg Jerzy Popiełuszko lengyel plébánost. A népe szabadságáért, az evangéliumért sokat fáradozó, küszködő papra szentmisén emlékeztek meg a keszthelyi Magyarok Nagyasszonya plébániatemplomban.

Jerzy Popiełuszko plébános a lengyel nép egyik példaképe. Papi szolgálatát nagyon komolyan végezte, sok hívet szerzett. Mivel veszélyt jelentett a kommunista hatalom számára, 1982-ben törvényen kívül helyezték, majd két év múlva három lengyel belügyes elrabolta és meggyilkolta.

A Magyarok Nagyasszonya plébániatemplom plébánosa, Tál Zoltán; valamint a kőbányai Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa, Krzysztof Grzelak koncelebrálták a rá emlékező szentmisét. Jerzy Popiełuszko támogatta a szolidaritást, az egyszerű munkásokat, a tudós közélet szereplőit; lelkileg sok millió ember mellett állt. "Tudvalevő, hogy itt a második világháború alatt nagyobb számú lengyel közösség élt, akik olyan közösségbe forrtak, papjuk volt, és a Ranolder Intézet kápolnájában számukra szentmisét mutatott be vasárnap és ünnepnapokon. Továbbá a Deák utcai mai földhivatal épületében volt a lengyel közigazgatás központja" - emlékeztetett Tál Zoltán plébános.

A szentmisén Krzysztof Grzelak plébános magyarul szólt a hívőkhöz. Örömét fejezte ki azért, hogy Tál Zoltán plébánostól meghívást kapott a megemlékezésre. “Különleges helyen vagyunk itt Keszthelyen, ahol a II. világháború alatt megannyi lengyel talált menedékre. Mint a budapesti lengyel plébánia plébánosa örülök, hogy eljöhettem és Jerzy Popiełuszko atya emlékezetét összeköthetem e másik eseménnyel. A lengyel-magyar kapcsolatok, az emlékezet ezen a helyen különösen fontos és meghatározó - összekapcsolva ezt a hittel és a szabadság iránti vággyal, amely mindvégig bennünk él lengyelekben és magyarokban egyaránt” - nyilatkozta a lengyel plébános.

A szentmisén részt vett az anyai ágon lengyel származású Cséby Géza irodalomtörténész is. Családja letelepedése az 1939-es lengyel menekültügyhöz kapcsolódik. Így vélekedett: "Itt nagyon sok lengyel kapott menedéket, így többek között édesanyám és nagyanyám is. Ez egy nagyon megható történet, ahogy már említettem, és azt hiszem, hogy mindig emlékezni kell azokra az emberekre, akik mártírhalált haltak a hitért, mártírhalált haltak az emberekért és a szabadságért."

Lengyelországban a 2024-es évet Jerzy Popiełuszko emlékévnek nyilvánították.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2024. ápr. 15. hétfő 19:15 | Keszthely
Sok hívő ünnepelt a plébánossal, aki 2010 óta szolgál Keszthelyen.
| 2022. nov. 4. péntek 18:00 | Keszthely
A Kármelita Bazilika kriptájában helyezték örök nyugalomra a Kis Szent Teréz plébánia egykori plébánosát.
| 2022. aug. 31. szerda 16:32 | Keszthely
Vendégünk: Tál Zoltán plébános, akivel a 75 éves Léber Mihályról beszélgetünk.
| 2020. aug. 3. hétfő 15:32 | Keszthely
Az atya vasárnap tartotta bemutatkozó szentmiséjét az új káplánnal, Bacsa Dáviddal együtt.
| 2024. feb. 26. hétfő 19:15 | Keszthely
A kommunizmus áldozatai előtt tisztelegtek Keszthelyen.
X. évfolyam 11. szám
Megjelenés: 2024. június 14.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Hittel,lélekkel
18:40
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:15
19:45
Természetvédelem határok nélkül
20:08
Göcsej Filmfesztivál
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.