+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Milyen egy természetbarát kert?
2020. október 9. péntek 15:31 - Keszthely
Milyen egy természetbarát kert?
Milyen egy természetbarát kert? Erre a kérdésre adott választ iskolásoknak szóló előadásán Sáringer-Kenyeres Marcell. A természetvédelmi mérnök a városi könyvtárban elmondta, cél, hogy változatos élőhelyet alakítsunk ki. A szakember szerint fontos, hogy a gyerekek minél előbb magukévá tegyék a természetbarát szemléletformát.

A darázsgarázs mellett még számos olyan eszközt mutatott be Sáringer-Kenyeres Marcell, melyekkel sokat tehet az ember a természetbarát kert megvalósításáért. A madárodúkat, süngarázsokat és rovarhoteleket otthon, könnyedén el lehet készíteni – fejtette ki az előadó.  

"Nagyon tetszett, hasznos dolgokat tanulhattam belőle” - nyilatkozott az előadásról Markó Hanna, egrys diák.

A természetvédelmi mérnök előadásában felvázolta a különbséget a térkövezett, kevés növényzettel rendelkező kert és a gazdag flórájú udvar között. Sáringer-Kenyeres Marcell célja az volt, hogy megmutassa a gyerekeknek, milyen lépésekkel lehet természetbaráttá alakítani egy keretet.  

„Az első és legfontosabb, hogy változatos élőhely-foltokat alakítsunk ki, lehetőleg honos cserjefajokkal, illetve fafajokkal. Ne nyírjuk folyamatosan a gyepet, vagy hogy ha mindenképpen nyírni szeretnénk, akkor csak egy részét. Már külön magkeverékeket lehet tulajdonképpen vásárolni direkt erre a célra, hogy meghagyhassuk a kertünk egy részében a gyepet, ami vonzza a rovarokat, nagyon gazdag rovarfauna alakul ki egy ilyen területen, ha a rovarok ott vannak, akkor megjelennek a madarak is” - fejtetet ki Sáringer-Kenyeres Marcell.

A természetvédelmi mérnök a Fejér György Városi Könyvtár felkérésére tartotta előadását. Úgy véli, mind az alsó, mind a felső tagozatban meg kell kezdeni azt, hogy ez a szemléletforma minél előbb elterjedjen: „Tulajdonképpen a fiataloknak muszáj, hogy igénye legyen erre, nem szabad rájuk kényszeríteni, hanem nekünk úgy kell átadni ezt a szemléletformát, hogy ezt magukévá tegyék, magukénak érezzék, hogy a jövőben úgy gondolják, hogy ezt szeretném csinálni, szeretnék erre odafigyelni, ezt én úgy gondolom, hogy csak ilyen előadásokkal lehet megoldani.”

Az interaktív előadáson a gyerekek közelebbről is megvizsgálták a házi készítésű odúkat, etetőket.  Ezek készítésével nem csak az állatvilágnak segíthetünk, minőségi, családi programot is nyújt az ilyenek összeállítása.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
 
 
 
 
 
forrás: Sáringer-Kenyeres Marcell
további híreink
 
A zenék köré írt történetekkel színházi és koncert élményben is részesülhetett a közönség.
 
48 versenyző vett részt a megmérettetésben, akik párosban mérkőztek meg egymással.
 
A nagy melegben sokkal gyakoribb a balesetveszély az utakon.
 
Az elmúlt hét végén a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum parkjában “Kult Piknik”-et rendeztek.
 
Az egyik sofőrt mentőhelikopter szállította el a helyszínről, a baleset körülményeit még vizsgálják.
 
A kijuttatott hatóanyag melegvérű állatokra és emberre veszélytelen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár