+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Milyen egy természetbarát kert?
2020. október 9. péntek 15:31 - Keszthely
Milyen egy természetbarát kert?
Milyen egy természetbarát kert? Erre a kérdésre adott választ iskolásoknak szóló előadásán Sáringer-Kenyeres Marcell. A természetvédelmi mérnök a városi könyvtárban elmondta, cél, hogy változatos élőhelyet alakítsunk ki. A szakember szerint fontos, hogy a gyerekek minél előbb magukévá tegyék a természetbarát szemléletformát.

A darázsgarázs mellett még számos olyan eszközt mutatott be Sáringer-Kenyeres Marcell, melyekkel sokat tehet az ember a természetbarát kert megvalósításáért. A madárodúkat, süngarázsokat és rovarhoteleket otthon, könnyedén el lehet készíteni – fejtette ki az előadó.  

"Nagyon tetszett, hasznos dolgokat tanulhattam belőle” - nyilatkozott az előadásról Markó Hanna, egrys diák.

A természetvédelmi mérnök előadásában felvázolta a különbséget a térkövezett, kevés növényzettel rendelkező kert és a gazdag flórájú udvar között. Sáringer-Kenyeres Marcell célja az volt, hogy megmutassa a gyerekeknek, milyen lépésekkel lehet természetbaráttá alakítani egy keretet.  

„Az első és legfontosabb, hogy változatos élőhely-foltokat alakítsunk ki, lehetőleg honos cserjefajokkal, illetve fafajokkal. Ne nyírjuk folyamatosan a gyepet, vagy hogy ha mindenképpen nyírni szeretnénk, akkor csak egy részét. Már külön magkeverékeket lehet tulajdonképpen vásárolni direkt erre a célra, hogy meghagyhassuk a kertünk egy részében a gyepet, ami vonzza a rovarokat, nagyon gazdag rovarfauna alakul ki egy ilyen területen, ha a rovarok ott vannak, akkor megjelennek a madarak is” - fejtetet ki Sáringer-Kenyeres Marcell.

A természetvédelmi mérnök a Fejér György Városi Könyvtár felkérésére tartotta előadását. Úgy véli, mind az alsó, mind a felső tagozatban meg kell kezdeni azt, hogy ez a szemléletforma minél előbb elterjedjen: „Tulajdonképpen a fiataloknak muszáj, hogy igénye legyen erre, nem szabad rájuk kényszeríteni, hanem nekünk úgy kell átadni ezt a szemléletformát, hogy ezt magukévá tegyék, magukénak érezzék, hogy a jövőben úgy gondolják, hogy ezt szeretném csinálni, szeretnék erre odafigyelni, ezt én úgy gondolom, hogy csak ilyen előadásokkal lehet megoldani.”

Az interaktív előadáson a gyerekek közelebbről is megvizsgálták a házi készítésű odúkat, etetőket.  Ezek készítésével nem csak az állatvilágnak segíthetünk, minőségi, családi programot is nyújt az ilyenek összeállítása.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
 
 
 
 
 
forrás: Sáringer-Kenyeres Marcell
további híreink
 
A találkozó célja volt, hogy az elmúlt időszak sikereit, jó gyakorlatait bemutassák egymásnak.
 
Keczeli Bianka és Major Veronika sportlövők voltak az est vendégei.
 
Ezúttal Balatonudvari és Vonyarcvashegy között több szakasz válhatott komfortosabbá.
 
A programba december 15-ig lehet regisztrálni.
 
A Híradó Plusz vendége: Mokos János káplán, a Ranolder iskola hitoktatója.
 
Több fontos kérdésről tárgyalt novemberi soros ülésén a keszthelyi képviselő testület.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus