+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Kevesebb lesz idén az alma
2020. október 1. csütörtök 16:15 - Zalaszántó
Kevesebb lesz idén az alma
Az előző évekhez képest kevesebb alma várható idén a tavaszi fagyok miatt országos szinten. Hazánk egyik jelentős ültetvényén, Zalaszántón kb. 30%-os visszaesésre számítanak. A Zala megyei településen hétféle almát termesztenek, a szüret már augusztusban elkezdődött, mely októberig tart. Az előrejelzések szerint azonban a hazai almatermelők előtt kedvező az exportlehetőség, hiszen mindenhol terméskiesés várható.

Augusztus 18. óta zajlik a szüret a zalaszántói almás birtokon. Jelenleg a feldolgozókkal együtt körülbelül 115 ember dolgozik a területen, hogy a lehető leggyorsabban tudják az érett gyümölcsöket leszedni. Ezen a helyen hétféle almát termesztenek mintegy 75 hektáron. A lejtős vidéknek köszönhetően csak az alacsonyabban fekvő részeken fogyatkozott meg a termés a tavaszi fagyok miatt.

„Hiány mindig van. Ilyen téren a jó minőségű almát azt bármikor bárhova bármennyit el lehet adni. Viszont a jelenlegi idei szezonban egy harminc százalékkal kevesebb termés van a vártnál. A tavaszi fagynak köszönhető sajnos.”   - ismertette Cornelis Dirk van Mourik. cégvezető.

Az országos összesítők szerint hazánkban egy jó évjáratban 800-900 ezer tonna almát, míg a rosszabbakban 300-400 ezer tonnát szüretelnek. Ebben az évben is erre lehet számítani, sőt a legtöbb ültetvényen várható, hogy méreten aluli gyümölcsök teremnek. Ezt szerencsére Zalaszántón nem tapasztalták, kiváló minőségű almákat tudnak leszedni a fákról.

„Mi már számítanunk azért rá, hogy 45-50 hektárhozamot be tudjunk hozni. Az azt jelenti, hogy az idei évben nálunk egy olyan 2700 tonna lesz. Amúgy egy olyan 3500 szokott lenni. Jelenleg sok cserjeültetvény is van, ami fiatal még, még nem a teljes hozamot hozza nyilvánvalóan és ezért is kicsit alacsonyabbak a számaink.” - tette hozzá a cégvezető.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara beszámolója szerint a terméskiesés nem csak Magyarországon tapasztalható, azonban ez kedvező lehet a hazai termelők számára, hiszen jobbak az export lehetőségek az étkezési almát tekintve. Zalaszántóról is a hazai cégek mellett Ausztriába, Szlovákiába, Szlovéniába, sőt többek között Szaúd-Arábiába is szállítanak. A szakmai szervek szerint idén a 350-400 forint helyett akár már 600 forintot is elkérhetnek a piacokon egy kiló almáért. Az áruházakban ez akár 800 forint is lehet. 

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Már folynak a válogatói a XIII.Országos Mélyrézfúvós Versenynek, amelyen keszthelyi tanuló is indul.
 
Fejér György 255 évvel ezelőtt született, tartalmas életén online előadáson ismerhetik meg az érdeklődők.
 
Várhatóan jövő hét közepén haladja meg a 3,5 milliót a beoltottak száma, akkor nyithatnak a teraszok.
 
Nagyon sokan felháborodtak a fővárosi mentők húsvéthétfői feljelentése miatt.
 
A leégett növényzet helyrejön, a madarak új fészket rakhatnak, de sok hüllő és kétéltű pusztult el.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár