Sült az ízletes bundásalma a Zalaszántói Almanapon. A csemegét mindenki megkóstolhatta. Nagy hagyománya van Zalában is, hogy ősszel az egészséges gyümölcsből több kerül a konyhákba. A faluban évekkel ezelőtt indult el az almás program és mára a legnagyobb őszi rendezvénnyé vált Zalaszántón.
"Az acélunk, hogy minél többen összejöjjenek. Kis baráti kapcsolatok alakulhassanak ki. Meg megismerjük azt, hogy egyáltalán az almatermesztés Zalaszántón mit is jelent a falunak, illetve az embereknek."-adott tájékoztatást Dézsi Attila polgármester.
Az almanapon kis óvodások kedveskedtek műsorral a résztvevőknek. Az almafajtákról, a termesztésről tartott előadást a helyi almatermelő vállalkozás vezetője. Ebben a faültetés fortélyától a növényvédelmen át a szüretelésig mindent elmondott a gazdáknak, hogy a gyümölcs termesztésénél ne hibázzanak és egészséges, bő termést szüretelhessenek. Gyermekek és felnőttek egyaránt megtalálták a lehetőséget a kikapcsolódásra. A kicsiknek játékteret alakítottak ki, kreatív foglalkozásokban vehettek részt. A felnőttekkel együtt kóstolták a folyamatosan tálalt almás édességeket. Legtöbben a gyümölcsárusító helynél álltak sorba. Sokan vásároltak almát, körtét. "Edericsről jöttem. Minden évben itt szoktunk vásárolni almát. Az egész évi almánkat itt vesszük meg. "- mondta Bogdán Árpádné a rendezvényen.
Népszerű programnak az időjárás is kedvezett. A helyiek mellett túrázók is betértek egy-egy jó almás finomságra. Egy új baráti kapcsolat tagjai Gyömrőről busszal érkeztek az almanapra. A Zalaszántói Nyugdíjas Klub vendégei voltak.
"A nyár folyamán kerültünk kapcsolatba a zalaszántói közösséggel, illetve a polgármester urat kerestem meg. Egy kirándulás alkalmával szerettük volna megnézni a Sztúpát. Ennek alkalmával került át ez az 50 fős csoport erre a rendezvényre."- adott tájékoztatást a Gyömrői Szépkorúak Csoport vezetője, Bali Eszter.
Az alma, kompótként, léként, turmixban, süteményben vagy aszalva is becsempészhető a legkisebbek étrendjébe. A gyakran mesébe szőtt finomság megmozgatta a gyermekek fantáziáját is. 150 pályamunka érkezett az alma témában meghirdetett rajzpályázatra. Zalaszántón a háziasszonyok szívesen sütnek almás édességeket. Az idei almanapra is megmutatták, hogy a magyar konyhákba nagyon népszerű ez a gyümölcs. Az almás sütemények versenyére is szép számmal neveztek.
Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió