Jól alakult az almatermés ebben a lesencetomaji családi gazdaságban. Hetek óta folyamatosan szüretelik a gyümölcsöt. Kisebb és nagyobb darabok egyaránt vannak a fákon. Egy hektáron gazdálkodnak, háromféle fajtát ültettek.
Az idared talán az egyik legnépszerűbb és legismertebb almafajta. Nem csak nyersen jó fogyasztani, hanem talán az egyik legtökéletesebb süteményekbe. További előnye, hogy eltartható télen is. Megfelelő körülmények között pincehőmérsékleten és jó páratartalom mellett Akár tavaszig is eláll.
Ezeket a fákat a 2000-es évek elején ültették, roskadásig voltak a terméssel, már sok hiányzik róluk. A másik két fajta rezisztens típusú. A rozella és a luna fiatalabb fákon vannak, ám ezekre sem lehetett panasz. A tapasztalat azt mutatta, hogy sokkal ritkábban kell ezeket permetezni, mintegy 3-4 alkalom elégséges volt. Ültetésükre egyrészt azért esett a választás, mert gazdaságosabb a fenntartásuk, másrészt a fogyasztói igények miatt is megfelelőnek tűnnek. Egyre inkább keresik ugyanis a vásárlók azokat a fajtákat, melyek kevesebb vegyszeres kezelésnek voltak kitéve. Az őstermelő elmondta, nincs oka panaszra, szép lett az idei termés.
„Idén nekünk rekordtermésünk volt. Az időjárás az annyira nem segített, mert nagyon kevés csapadék volt. Öntözőrendszerem van, de szerintem nem egyenértékű azzal, hogyha van egy rendszeres esőzés. Csepegtettem. Amennyi tőlem tellett megtettem. Szerintem jó lett a termés. Elég sok apróalma lett, azt léalmának tudom értékesíteni." - mondta el Hoffman Krisztián őstermelő.
Emellett egyre inkább cefrének is keresik az apróbbakat, hiszen többen szeretnének otthon készíteni pálinkát. A felmérések szerint hazánkban átlagosan évi 16-19 kilogramm az almafogyasztás. A vitamindús, ásványi anyagokban gazdag gyümölcsnek rengeteg jótékony hatása van. Magas pektin-tartalmának köszönhetően jó kondícióban képes tartani az emésztőrendszert, hatásos a koleszterin ellen és nagymértékben lecsökkenti a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát. A C-vitamin mellett olyan ásványi anyagok is megtalálhatóak benne, mint a kálium, a bór, a cink, a mangán, a fluor, a jód és a szelén.
Lendvai Bianka - Keszthelyi TV