+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Trófeák lepték el a Vadászati Múzeum parkját
2020. szeptember 14. hétfő 12:55 - Keszthely
Trófeák lepték el a Vadászati Múzeum parkját
Több mint száz, zalai erdőből származó gímszarvas trófeát szemlélhettek meg az érdeklődők a Vadászati Múzeum parkjában. A Helikon Kastélymúzeum 9. alkalommal szervezte meg a szemlét, mely egyben a vadászati kultúra ünnepe is. A rendezvényen kitüntetéseket is átadtak, valamint megnyitották a Vadászati Kulturális Egyesület képzőművészeti tárlatát is.

Vadtrófeákkal telt meg szombaton a Vadászati Múzeum parkja. Sokan megszemlélték az elmúlt évek legszebb zalai vadkoronáit. A vadászati kultúra ünnepéhez kapcsolódva immáron 9. alkalommal szervezték meg Keszthelyen a szemlét, ahol lehetőség nyílik a vadászoknak a bemutatkozásra.

A rendezvény hivatalosan a vadász himnusszal vette kezdetét. Köszöntőjében a Zala Megyei Vadászszövetség elnöke, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója Pálinkás Róbert kifejtette, céljuk a trófeaszemlével az, hogy a vadászat mellett a természetvédelemre is felhívják a figyelmet.

„Én nagyon fontosnak tartom azt, hogy sok emberhez eljuttassuk azt az üzenetet, hogy a vadászat egy aktív természetvédelem, ami nélkül ez a természeti közösség, amiben élünk, az nem fenntartható. A Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeuma a tavalyi évben majdnem 140.000 vendéget fogadott és azt gondolom, hogy ennek a 140.000 embernek adtunk egy kis betekintést, hogy mit is jelent vadásznak lenni, mi is maga a vadászati kultúra és ez mennyire az identitásunknak és hagyományunknak a része.”

Bors Richárd, az Egy a természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás szakmai igazgatója beszédében úgy fogalmazott, a Festetics Trófeaszemle kiváló lehetőség, hogy bemutassák a vadászati ágazatot és kultúrát. Ezért is figyelhetett fel a szakma az intézményre, mely kiemelt vidéki helyszíne lesz a jövő szeptemberben megvalósuló Vadászati világkiállításnak. 

„Biztos vagyok benne, hogy a Világkiállítás egyik fő attrakciója lesz a hazai és nemzetközi trófeákat, preparátumokat is felvonultató, látványos diorámoknak helyt adó pavilon. Ez a kiállításrész egyben a biodiverzitás, a modern vadgazdálkodás bemutatását is célul tűzte ki, hiszen egyik fő üzenetünk, ma már nem lehet az élővilág egyensúlyát fenntartani az értő egyben szakmai beavatkozás, azaz a vadászat nélkül.” 

Hagyományosan az eseményen adják át a Festetics Kulturális Örökség díjat, mellyel azokat tüntetik ki, akik sokat tettek a vadászati örökség ápolásáért. Idén Dr. Faragó Sándor, a Nyugat-Magyarországi Egyetem nyugalmazott rektora, a Nemzetközi Vadászat és Vadvédelmi Tanács apróvad bizottságának alelnöke érdemelte ezt ki. Az ő kezdeményezésére kapott szobrot idén Balatongyörökön gróf Széchenyi Zsigmond.

„Nekünk az a küldetésünk a katedrán is meg hát a mindennapi vadászéletben is, hogy az évezredes, vagy tízezer éves üzeneteket eljuttassuk a mai emberhez, amelyik tulajdonképpen az emberré válásunk alapjaitól kezdődik. És a mai ember számára is meg kell mutatni mindazokat az értékeket, mindazokat a tradíciókat, mindazokat a szépségeket, ami a vadászatban, a vadgazdálkodásban jelen van.” 

Az eseményen a Vadászati Kulturális Egyesület által kiosztott díjakat is átadtak, majd megnyitották hivatalosan a vadászati képzőművészeti kiállítást is.

A trófeák mellett a vadászathoz kapcsolódó előadásokat is láthatott a közönség. Többek között szarvasbőgés bemutatónak is részesei lehettek.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A pandémia idején is tudtak fejleszteni a kis zalai településen, Vindornyaszőlősön.
 
A múzeum önkéntes programja nagyon népszerű, folyamatosan érkeznek az érdeklődők hozzájuk.
 
A polgármester közleményében a napokban megjelent cikkekről mondta el a véleményét.
 
A kivitelező megőrzi az épület jellegét és tágasabb szobákat alakít ki.
 
Biztosított a jelenléti felkészülés az érettségizőknek.
 
A település tavaly is számos beruházást valósított meg támogatások által, idén is a fejlesztenek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár