Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Trófeák lepték el a Vadászati Múzeum parkját
2020. szep. 14. hétfő | Keszthely
Trófeák lepték el a Vadászati Múzeum parkját
Több mint száz, zalai erdőből származó gímszarvas trófeát szemlélhettek meg az érdeklődők a Vadászati Múzeum parkjában. A Helikon Kastélymúzeum 9. alkalommal szervezte meg a szemlét, mely egyben a vadászati kultúra ünnepe is. A rendezvényen kitüntetéseket is átadtak, valamint megnyitották a Vadászati Kulturális Egyesület képzőművészeti tárlatát is.

Vadtrófeákkal telt meg szombaton a Vadászati Múzeum parkja. Sokan megszemlélték az elmúlt évek legszebb zalai vadkoronáit. A vadászati kultúra ünnepéhez kapcsolódva immáron 9. alkalommal szervezték meg Keszthelyen a szemlét, ahol lehetőség nyílik a vadászoknak a bemutatkozásra.

A rendezvény hivatalosan a vadász himnusszal vette kezdetét. Köszöntőjében a Zala Megyei Vadászszövetség elnöke, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója Pálinkás Róbert kifejtette, céljuk a trófeaszemlével az, hogy a vadászat mellett a természetvédelemre is felhívják a figyelmet.

„Én nagyon fontosnak tartom azt, hogy sok emberhez eljuttassuk azt az üzenetet, hogy a vadászat egy aktív természetvédelem, ami nélkül ez a természeti közösség, amiben élünk, az nem fenntartható. A Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeuma a tavalyi évben majdnem 140.000 vendéget fogadott és azt gondolom, hogy ennek a 140.000 embernek adtunk egy kis betekintést, hogy mit is jelent vadásznak lenni, mi is maga a vadászati kultúra és ez mennyire az identitásunknak és hagyományunknak a része.”

Bors Richárd, az Egy a természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás szakmai igazgatója beszédében úgy fogalmazott, a Festetics Trófeaszemle kiváló lehetőség, hogy bemutassák a vadászati ágazatot és kultúrát. Ezért is figyelhetett fel a szakma az intézményre, mely kiemelt vidéki helyszíne lesz a jövő szeptemberben megvalósuló Vadászati világkiállításnak. 

„Biztos vagyok benne, hogy a Világkiállítás egyik fő attrakciója lesz a hazai és nemzetközi trófeákat, preparátumokat is felvonultató, látványos diorámoknak helyt adó pavilon. Ez a kiállításrész egyben a biodiverzitás, a modern vadgazdálkodás bemutatását is célul tűzte ki, hiszen egyik fő üzenetünk, ma már nem lehet az élővilág egyensúlyát fenntartani az értő egyben szakmai beavatkozás, azaz a vadászat nélkül.” 

Hagyományosan az eseményen adják át a Festetics Kulturális Örökség díjat, mellyel azokat tüntetik ki, akik sokat tettek a vadászati örökség ápolásáért. Idén Dr. Faragó Sándor, a Nyugat-Magyarországi Egyetem nyugalmazott rektora, a Nemzetközi Vadászat és Vadvédelmi Tanács apróvad bizottságának alelnöke érdemelte ezt ki. Az ő kezdeményezésére kapott szobrot idén Balatongyörökön gróf Széchenyi Zsigmond.

„Nekünk az a küldetésünk a katedrán is meg hát a mindennapi vadászéletben is, hogy az évezredes, vagy tízezer éves üzeneteket eljuttassuk a mai emberhez, amelyik tulajdonképpen az emberré válásunk alapjaitól kezdődik. És a mai ember számára is meg kell mutatni mindazokat az értékeket, mindazokat a tradíciókat, mindazokat a szépségeket, ami a vadászatban, a vadgazdálkodásban jelen van.” 

Az eseményen a Vadászati Kulturális Egyesület által kiosztott díjakat is átadtak, majd megnyitották hivatalosan a vadászati képzőművészeti kiállítást is.

A trófeák mellett a vadászathoz kapcsolódó előadásokat is láthatott a közönség. Többek között szarvasbőgés bemutatónak is részesei lehettek.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2023. feb. 24. péntek 13:13 | Keszthely
Zajlik az agancshullajtás időszaka.
| 2022. szep. 2. péntek 13:45 | Keszthely
Elkezdődött a szarvasbőgés, a legtöbb erdőben látogatási korlátozást rendeltek el.
| 2021. szep. 2. csütörtök 16:08 | Keszthely
A gímszarvasok nászidőszaka alatt akár nappal is kiszaladhatnak az utakra a vadállatok.
| 2019. szep. 16. hétfő 15:57 | Keszthely
8. alkalommal nyitották meg a Trófeaszemlét a Vadászati Múzeum parkjában.
| 2019. szep. 13. péntek 16:04 | Keszthely
Közel száz gímkoronát csodálhat meg a közönség szombattól a Vadászati Múzeumban.
X. évfolyam 11. szám
Megjelenés: 2024. június 14.
18:38
Hargita TV
19:00
Híradó
19:45
Balasport 2023
20:15
Egy csipetnyi szó
20:45
Savaria Filmfesztivál
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:29
Savaria Filmfesztivál
21:36
21:38
Hargita TV
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.