Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Terítéken a zalai trófeák
2019. szep. 16. hétfő | Keszthely
Terítéken a zalai trófeák
Zalai vadtrófeákat vehettek szemügyre az érdeklődők a hétvégén. A Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeuma 8. alkalommal szervezte meg a Trófeaszemlét, amely egyben a vadászati kultúra ünnepe is. A rendezvényen szó esett a 2021-es vadászati világkiállítás keszthelyi eseményeiről, és megnyílt a Vadászati Kulturális Egyesület képzőművészeti tárlata is.

8. alkalommal népesítették be trófeák a Vadászati Múzeum parkját. Keszthelyen már hagyomány, hogy a vadászati kultúra ünnepe alkalmából górcső alá veszik az elmúlt évek zalai vadkoronáit. A mustrán a kisebb agancsok mellett kapitális trófeákat is láthattak az érdeklődők.         

A trófeaszemlét hagyományosan a Zalai Vadászkürt Együttes nyitotta meg. Pálinkás Róbert, a Zala Megyei Vadászszövetség elnöke beszédében elmondta, a zalai vadászok kegyelmi állapotban vannak, hiszen a megye erdői számos trófeát kínálnak. Mindemellett a vadászat egyik fontos küldetése, hogy felhívja a figyelmet a minket körülvevő környezetre – tette hozzá a Helikon Kastélymúzeum igazgatója.          

„A mai napon is a gímbikák bőgésétől hangos az erdő, és az, akinek megadatik az a lehetőség, hogy ebben az időszakban vadászként kimenjen és elejtsen egy gímbikát, én azt gondolom, hogy az egy maradandó és csodálatos emlék. Azáltal, hogy a trófeákat ide kiállítjuk, egy picikét a nem vadász emberek is részesei lehetnek ennek az emléknek, illetve ennek az élménynek, és azt gondolom, hogy egy valamilyen kapocs szövődik a két társaság között.” - tájékoztatott a Helikon Kastélymúzeum igazgatója.

Az idei mustrát Dr. Kovács Zoltán, az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosa nyitotta meg. Köszöntőjében elmondta, a hagyományok újrateremtése és ápolása olyan érték, amelyre lehet építeni a 2021-es világkiállításon. Elhangzott, Keszthely a trófeaszemle hagyományának felelevenítésével, valamint a Festeticsek évszázados vadászati hagyományával érdemelte ki, hogy a világkiállítás egyik kiemelt helyszíne lehet.

„A Georgikonhoz kötődő hagyományok önmagukban is szükségessé vagy lehetővé tennék ezt, illetve Keszthelynek az a központi szerepe, ami itt a Dunántúlon részben a kastély, részben pedig a vadászati hagyományok okán megvan, egy olyan gyűjtőponttá tudja tenni a várost és a környéket, amelyre fel tudjuk fűzni a programjainkat. Keszthelyen a kastéllyal együttműködve gyakorlatilag egy kiállítás bővítést fogunk létrehozni. Ez azt jelenti, hogy még egy eddig nem használt épület felújításával és tartalommal való megtöltésével a hagyományos vadászati módokat fogjuk itt bemutatni.” - emelte ki a kormánybiztos.

Az idei évben is átadták a Festetics Kulturális Örökség-díjat. Az elismerést azok kaphatják meg, akik munkájukkal hozzájárulnak a Festeticsek és a vadászati örökség ápolásához és továbbviteléhez. Az idei évben Oláh Csaba, a Vadászati Kulturális Egyesület elnöke vehette át a kitüntetést. A rendezvényen az egyesület több díjat és kitüntetést is kiosztott. Emellett a Vadászati Múzeumban bemutatták a VKE képzőművészeti pályázatára beérkezett műveket is.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2021. okt. 8. péntek 14:42 | Keszthely
A Festetics Trófeaszemlén kiállítást nyitnak, vadászokat avatnak és a Conklin-díjat is átadják.
| 2019. szep. 13. péntek 16:04 | Keszthely
Közel száz gímkoronát csodálhat meg a közönség szombattól a Vadászati Múzeumban.
| 2018. szep. 17. hétfő 17:20 | Keszthely
Változatos és érdekes válogatást mutattak be a környező erdők gímtrófeáiból a 7. Festetics Trófeaszemlén
| 2017. szep. 11. hétfő 16:26 | Keszthely
Hatodik alkalommal szervezték meg a Festetics Trófeaszemlét Keszthelyen.
| 2017. szep. 8. péntek 14:32 | Keszthely
Hatodik alkalommal szerveznek trófeaszemlét Keszthelyen, ahová két kapitális bikát is várnak.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
07:45
Savaria Filmfesztivál
08:36
Savaria Filmfesztivál
09:00
Egy csipetnyi szó
09:34
Zalai krónika
09:49
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
10:45
Savaria Filmfesztivál
11:36
Savaria Filmfesztivál
12:00
Képújság
18:00
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.