Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Az erdőkben és az utakon is gyakoribbak a szarvasok
2022. szep. 2. péntek | Keszthely
Az erdőkben és az utakon is gyakoribbak a szarvasok
Elkezdődött a gímszarvasok bőgésének időszaka. A következő hetekben a legtöbb erdőben látogatási korlátozást rendeltek el a vadak nyugalmának biztosítására. Az erdészeti szakemberek mellett a rendőrség is felhívja a figyelmet a szarvasok nászára, ilyenkor ugyanis nő a balesetveszély az utakon.

A Festetics Imre Élményközpont Állatparkjában is bőg már a Pici névre hallgató gímszarvasbika. Folyamatosan védi a teheneit, akár a kerítésnek is nekitámad. Ezért is kérik a látogatókat, hogy ne provokálják az állatot ebben az időszakban. Viselkedése teljesen természetes, a szarvascsalád igazodik az ősszel végbemenő folyamatokhoz. A látogatók sétájuk alkalmával testközelből is megfigyelhetik biztonságos körülmények között a szarvasok nászának jellegzetes momentumát, a bőgést. Az erdőkben ugyanis veszélyes ilyenkor kint lenni.

„Ebben az időszakban a tehenek csapatokba verődnek és a bikák hamarosan közéjük állnak és az üzekedő teheneket pedig ennek megfelelően folyamatosan beborítják. Illetve új és új jelentkezők érkeznek a területekre, amelyet a bikák pedig igyekeznek védeni, meg a háremüket is. Ezt pedig hangos bőgéssel és egyéb fizikai megnyilvánulásokkal jelzik. Az erdőn több levert bokrot, fát láthatunk, ami a gímszarvas aktivitásának következménye.” - ismertette Gerencsér Zoltán turisztikai főelőadó.

A szarvasbőgés időszakában az állatok nyugtalanabbá válnak, sokkal többet mozognak napközben is. Ezért megnő a balesetveszély az utakon. Zala megye vadban az egyik leggazdagabb régió. Keszthely körzetében is több vadgázolás történik minden évben. Az egyik leggyakoribb helyszín a 71-es számú főútnál, az úgynevezett úsztató majornál található.

„Mindig történik vadbaleset időszaktól függetlenül ott inkább az őz a jellemzőbb. Itt a Dobogómajornál Keszthely és Hévíz között a dobogómajori háromszögnél ott inkább szarvasmozgás a jellemző, itt szarvas elütések fordulnak elő. Közlekedjünk óvatosan, vigyázzunk a vadakkal. Ha vadbalesetet szenvedünk el, akkor hívjuk a rendőrséget, a 112-t.” - hívta fel a figyelmet Dongó Norbert baleset-megelőzési előadó.

Az erdőlátogatóknak sokkal jobban kell figyelniük a következő időszakban. A gímszarvasok bőgését októbertől a dámszarvasok barcogása követi. A szakemberek türelmet és toleranciát kérnek a kirándulóktól. Kérik a túrázókat, hogy a Bakonyerdő Zrt. erdeit naponta reggel 9 és délután 4 óra között látogassák kizárólag a kijelölt útvonalakon.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2023. feb. 24. péntek 13:13 | Keszthely
Zajlik az agancshullajtás időszaka.
| 2021. szep. 2. csütörtök 16:08 | Keszthely
A gímszarvasok nászidőszaka alatt akár nappal is kiszaladhatnak az utakra a vadállatok.
| 2020. szep. 14. hétfő 12:55 | Keszthely
Kilencedik alkalommal szervezték meg a trófeaszemlét, melyen több mint 100 vadkoronát állítottak ki.
| 2019. szep. 16. hétfő 15:57 | Keszthely
8. alkalommal nyitották meg a Trófeaszemlét a Vadászati Múzeum parkjában.
| 2019. szep. 13. péntek 16:04 | Keszthely
Közel száz gímkoronát csodálhat meg a közönség szombattól a Vadászati Múzeumban.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.