+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A szüret ünnep Gyenesdiáson
2020. szeptember 9. szerda 17:09 - Gyenesdiás
A szüret ünnep Gyenesdiáson
A szüretet ünnepelték szombaton Gyenesdiás lakói és a településen működő civil szervezetek. A mulatság a szüreti felvonulással kezdődött, majd a Termelői Piacon felállított színpad elé várták a közönséget. Idén is volt látványpréselés és mustkóstolás, a programban pedig népzene, néptánc, operett, a rendezvényt pedig szüreti bál zárta.

A hagyományokhoz híven, a Kossuth Lajos utca elejéről indultak a szüretelők. A menetet lovasok vezették, őket követték a tánccsoport tagjai, a gyenesdiási gyerekek szüleikkel együtt, valamint helyi és környékbeli civil szervezetek képviselői. Az út mentén pálinkával is megkínálták a szüretelőket, akik jó hangulatban, néhányan énekszóval vonultak a Madách utca érintésével a piacra.           

A Termelői Piacnál is sokan várták a menetet, fiatalok és idősek egyaránt integettek és fényképeket készítettek. A szüreti felvonulás oszlopos tagjai a gyenesi néptáncosok, akik nagy örömmel vesznek részt a mulatságban, a színpadon pedig lehetőségük adódik bemutatni mindazt, amit az elmúlt évben tanultak.

„Nagyon jól érezzük magunkat, minden évben szoktunk jönni, ez egy ilyen kötelező program a tánccsoportunknak. Ez egy ilyen közösség összetartó is, a táncosaink is itt megmutathatják, hogy mit tanultunk az elmúlt évben, régi táncokat is elő szoktunk venni, és jól érezzük magunkat. Erről szól nekünk ez az egész táncolás itt.” - mondta Dongó Árpád, a Gíenes Néptáncegyüttes tagja.

A szüreti mulatság elmaradhatatlan eleme a préselés bemutató. Gyenesdiás évek óta gondoskodik arról, hogy a program résztvevői beleshessenek a borkészítés előszobájába. A szakemberek azt mondják, a préselés nem könnyű munka, és arra is oda kell figyelni, hogy a ledarált szőlő levét a lehető legjobban kinyerjék.

„Jól ki kell nyomni a szőlőt. Először le kell darálni, és az összetört szemeket rátenni a présre, és ami még maradt a lében, vagyis a magban azt a prés által kinyomjuk az összeset, és így marad egy olyan 80%-os, a szőlőmagnak a 80%-át kinyomjuk.” - mondta Szőlős József.

A hagyományokhoz híven a kisbíró alapozta meg a hangulatot a színpadon. Ezt követően a bíró tett jelentést a szüret kezdetéről a település vezetőjének. Gál Lajos megnyitójában elmondta, szüret idején Gyenesdiás ünnepel, hiszen egy hegyközségi múlttal rendelkező településnek ez az időszak nem csak a munkáról szólt. Hozzátette, a jelenlegi járványhelyzetben nagy öröm, hogy lehetőség van közösségi programok megszervezésére.

„Egy picit az ünnepre vágynak az emberek, a kimozdulásra vágynak az emberek. Mindig is egy olyanfajta mulatság volt, amikor találkoztak egymással az emberek. Ebben a nehéz járványügyi helyzetben bizony el lehet mondani, hogy nagyon sok volt a közösségi nélkülözés, és sokak lábában ott maradt a tánc, sokak torkán az ének, és kikívánkozik onnan.” - tájékoztatott Gyenesdiás polgármestere.

A gyenesi szüreten helyi és környékbeli szervezetek is részt vettek, a vendégek pedig az ország minden pontjáról érkeztek.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A KÉSZ szervezésében emlékeztek Trianon 100. évfordulójára.
 
Keszthelyre érkezett a Terror Háza vándorkiállítása, amely a rendszerváltásnak állít emléket.
 
két órán keresztül négy sportágat teljesítettek legjobb tudáuk szerint a középiskolások.
 
Az idei esemény témája a klímaváltozás és az erdők kapcsolata, az erdők klímaváltozást mérséklő hatása.
 
A településen pályázati forrásból valósították meg a rendezvényt, amelynek közösségépítő szerepe volt.
 
A felvonulók az egész falut bejárták, a menetet a helyi kistraktorosok színesítették.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár