+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Dr. Bakonyi Károlyra emlékeztek
2020. augusztus 27. csütörtök 16:33 - Keszthely
Dr. Bakonyi Károlyra emlékeztek
Ez egy ünnep, nincs okunk szomorkodni – ez hangzott el a Dr. Bakonyi Károly emlékülésen, melyet a szőlőnemesítő halálának 10. évfordulója kapcsán szerveztek. Az eseményen Dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár úgy fogalmazott, a borágazat ma nagyon sikeres Magyarországon, ez azonban a szőlőnemesítők munkájának is köszönhető.

A szőlőnemesítés folyamatáról egy korábbi felvételen mesélt  dr. Bakonyi Károly. Hazánk egyik legismertebb szakembere az Irsai Olivér és piros tramini fajtákból alkotta meg a Cserszegi fűszerest 1960-ban. A szőlőnemesítő egyik legsikeresebb munkája ez, mely a mai napig rendkívül népszerű. Dr. Bakonyi Károly 10 évvel ezelőtt hunyt el.

A szőlőnemesítőre emlékeztek szerda délután a Balaton Színházban. Az emlékülés megnyitóján Dr. Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár kiemelte, nagyon fontos ágazat ma Magyarországon a borászat. Ennek sikere azonban nem valósulhatott volna meg kiváló szőlőnemesítők nélkül. Elhangzott, a Cserszegi fűszerest több mint négyezer hektáron művelik.

„Azokat a többi fajtákat, amivel foglalkozott, akár az olaszrizlingnek egyfajta nemesítése vagy a többi általunk államilag elismert fajta is mind-mind előremutató volt. Hiszen ezek még ma is keresett fajták, ma is jó borokat lehet velük keresni, és olyan borokat, amiket keresnek a fogyasztók. Nekünk pedig a magyar borágazat szempontjából olyan boradó fajtákra, szőlőfajtákra van szükségünk, amelyek valóban ezt a mai igényeket is képesek úgy kielégíteni, hogy közben pedig ahhoz a változó klímához, azokhoz a változó körülményekhez is képesek alkalmazkodni egyúttal.”

Vozár Péterné alpolgármester kiemelte, dr. Bakonyi Károly munkássága 2017 óta a Magyar Értéktár része. Munkája a mai napig segíti a borászokat, szőlészeket. Tevékenysége Keszthely és a környék számára is kiemelkedő, embersége és közösségi élete is példamutató.

„Olyan különleges világszemlélettel nézte a világunkat, bízott a jövőben, célokat tűzött ki maga elé. Ezeket a célokat meg is valósította, kreatívan gondolkodott. Mindent elkövetett, hogy a célokat megvalósítsa és ezzel hatalmas példát mutatott minekünk is.”

Az emlékülésen számtalan előadó osztotta meg gondolatait és emlékeit a szőlőnemesítőről. Ezek mellett több, dr. Bakonyi Károly nevéhez köthető szőlőt is megtekinthettek az érdeklődők. Az eseményen mutatták be az emlékére készült kiadványt is, melynek címe Szemezgetés dr. Bakonyi Károly életéből. 

„Ebben az évben 10 éves halála évfordulóját ünnepeljük apukámnak. És azért mondom, hogy ünnepeljük, mert ő egy nagyon vidám ember volt és meghagyta halála előtt még, hogy csak vidáman tudjunk emlékezni róla. És a kezemben tartom ezt a kiadványt, ami Szemezgetés dr. Bakonyi Károly életéről címmel jelent meg. Nyilatkozatai, verse, bordala és egyéb írásai, tehát kéziratai alapján állítottam ezt össze.” - mondta el Bakonyi Judit, a szőlőnemesítő lánya.  

Az ünnepi eseményen közreműködött a Gyenesi Dalárda is, akik boros csokrokkal tisztelegtek dr. Bakonyi Károly emlékének.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
188 millió forintos plusz forrást kapott Hévíz a gyógyhelyfejlesztési projekthez kapcsolódóan.
 
A Bakonyerdő Zrt által rendezett döntőbe 19 erdőgazdaságból kerültek ki a legjobbak.
 
A szakmai döntnökök négy hagyományos és két mentes édességből választották ki a legjobbakat.
 
Autistákat és fogyatékkal élőket vitorláztattak a Keszthelyi Yacht Club tagjai.
 
Gere Nóra Éva költő és Ágh Márton látványtervező egy hónapot töltöttek Keszthelyen.
 
A 300 méteres szakasz a munkába járókat és a szállóvendégeket is kiszolgálja.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus