Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Carolus – a Cserszegi + a többiek
2023. nov. 7. kedd | Keszthely
Carolus – a Cserszegi + a többiek
Carolus – a Cserszegi + a többiek címmel rendezték meg a Dr. Bakonyi Károly emlékestet a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyen. A Károly-napi eseményen a szőlőnemesítő fajtáiból készült nedűket kóstolhatták meg a résztvevők. Az intézmény célja, hogy állandó kiállítása mellett is méltóképpen emlékezzen meg Karcsi bácsiról és munkásságáról.

Dr. Bakonyi Károly nemzetközi körökben is elismert szakember, aki több mint 50 éven át foglalkozott szőlőnemesítéssel. Olyan fajták köszönhetőek neki, mint a Cserszegi fűszeres, a Rozália, a Korona, a Nektár vagy éppen a Pátria. Munkásságát, valamint családi emlékeit és kedvenc tárgyait is bemutatja a Majormúzeumban található emlékszobája. Az intézményben azonban nemcsak így tisztelegnek Dr. Bakonyi Károly előtt.

A Carolus – a Cserszegi + a többiek című rendezvénynek idén is nagy sikere volt, gyorsan beteltek a helyek. Több borász nedűit kínálták az est során, melyek mellé érdekességeket is hallhattak a résztvevők.

„Második éve Carolus – a Cserszegi + a többiek néven útjára indítottuk ezt a rendezvényt, amelyet Karcsi bácsi emlékének szánunk. A Bakonyi Károly emlékszoba megtekintésén túl megnézzük a szőlészeti kiállításunkat, lehetőség van az új látványtárunk megtekintésére és utána egy borkóstoló keretében az általa nemesített fajtákat kóstoljuk meg.” - mondta el Rajnai Virág Éva kiállítóhely-vezető.

A borok illatolása és kóstolása mellett a baráti beszélgetéseké volt a főszerep. Bakonyi László, Karcsi bácsi fia elmesélte, minden évben november 4-én, Károly napkor kóstolták meg az újbort a családban. Ezek az alkalmak mindig vidáman teltek.

„Az emberek szívében él tovább, meg a fajtáiban. Én nagyon szívesen veszek részt ezeken az ünnepségeken, de Isten igazából akkor örülök, amikor ezeknek a termelőknek borait kóstolhatjuk ilyen alkalmakkor. És ilyenkor betartjuk édesapám utasítását, hogy vidáman emlékezzünk rá.”

Az alkalmon részt vettek a Balatoni Borbarát Hölgyek is, akik az egész napot annak szentelték, hogy a nagy szőlőnemesítőről megemlékezzenek.

„A Festetics-kastély parkjában van egy emlék. 2012-ben a Borbarát Hölgyek kezdeményezésére és hathatós közreműködésével állítottuk Bakonyi Károly szőlőnemesítő barátunk emlékére. És ott tekintettel a Károly-napra minden évben meg szoktuk koszorúzni és mécsest gyújtunk és emlékezünk Karcsi bácsira.” - osztotta meg Dévényi Balogh Gyöngyi, az egyesület elnöke.

A megemlékező esemény a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat keretében valósult meg. A következő rendezvény Szent Márton napjához kapcsolódik november 11-én.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

| 2022. júl. 8. péntek 17:42 | Keszthely
Vendégünk: Bakonyi Judit, Dr. Bakonyi Károly lánya
| 2022. júl. 8. péntek 17:35 | Keszthely
A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely 50. jubileumára létesült a tárlat.
| 2020. aug. 27. csütörtök 16:33 | Keszthely
A szőlőnemesítő halálának 10. évfordulója kapcsán rendezték meg az emlékülést.
| 2021. jún. 15. kedd 19:07 | Mihályfa
A szakmai napon emlékszobát is avattak az agarászok.
| 2016. jún. 6. hétfő 10:32 | Keszthely
Emlékszoba nyílt Bakonyi Károly szőlőnemesítő életét, munkásságát idézve.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.