Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Az Országos Agarász Egyesület évadnyitó szakmai napja
2021. jún. 15. kedd | Mihályfa
Az Országos Agarász Egyesület évadnyitó szakmai napja
Az Országos Agarász Egyesület idén 3. alkalommal rendezte meg az évadnyitó szakmai napját. A Mihályfán tartott hagyományőrző vadásznapon előadásokra, vadászati módokat bemutató gyakorlati bemutatókra és solymász bemutatóra is sor került, de nem maradtak ki a programból a vadászkutyák sem.

A kis zalai faluban, Mihályfán a kultúrházban rendezték meg azt a hagyományőrző vadászati szakmai napot, amely egyben az évadnyitó rendezvénye is volt a Magyar Agarász Egyesületnek. Az egész napos program szakmai előadásokkal vette kezdetét. Szó volt többek között a vadászati kultúra, etika kialakulásáról és fejlődéséről, valamint a kotorék vadászatról is. A szakmai napon adták át az ország első agarász emlékszobáját, amit a volt általános iskola épületében alakítottak ki. Az ünnepélyes átadón jelen volt a térség országgyűlési képviselője, Manninger Jenő is.

"/ Akik itt vannak ebben az egyesületben és eljönnek ezekre a találkozókra, azoknak az életükhöz ez hozzá tartozik. Ez egy életmód tulajdonképpen egy ilyen kutyával együtt élni, ilyen kutyát tartani. De nagyon nagy fegyelemre szoktatja az embereket. A kutya is igényli,láthatjuk, hogy nagyon sok hasznos dolog van és hát nagyon szépek. Emellett magyar kutyák is és nagyon szép munkát végez. Most egy emlékszobát hoztak létre, hogy mindennel meg lehessen ismerkedni. A múltjával is meg a kutyákkal is- többek között én is ,akik nem vagyunk agarászok- nem ismerünk mindent, de egy ilyen alkalommal érdekes ezt megnézni."- mondta Manninger Jenő.

A Magyar Agarász Egyesület székhelyén az emlékszoba létrehozását a Hungarikum 2019 projekt keretében az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatta. A kis bemutatótérben számos érdekességet talál a látogató az ősi vadászkutyafajtáról, aminek története a honfoglalásig nyúlik vissza és számos viszontagságos korszakot élt már át, de mindig voltak, akik talpra állították. Fotókkal, dokumentumokkal, relikviákkal, tárgyi emlékekkel ismertetik meg a leggyorsabb magyar kutyafajtát.

"Akárhova mentem, hatvani vadászmúzeum, keszthelyi vadászmúzeum vagy akár a Mezőgazdasági Múzeum, agarász emléket nem találtunk. Főleg annak ellenére, hogy ugyan ott mindenki leírta, hogy igen hagyományai voltak Magyarországon, meg legrégebb óta vagyunk agarász nemzet. Legtovább maradt meg a hagyományos vadászatunk 1948-ig. Tehát az ötletet ez adta. S elkezdtük gyűjteni a képeket és az adatokat. Ugyanis mindenki azt mondta nekem, hogy ja…ezt megtiltották. Anakronisztikus,nincs erre szükség." mondta Keresztes János elnök.

A harmadik évadnyitó agarászat és hagyományőrző vadászati napon solymász bemutató is volt. Az árnyas fák alatt nagy érdeklődés mellett zajlott a vadászkutyák munkabemutatója. A magyar agár mellett vérebek, kopók, vizslák gazdái érkeztek kedvencükkel, hogy megismertessék az érdeklődőkkel is azokat a kutyafajtákat, amik évezredek óta a vadászatban segítenek az embernek. 

Hegedüs Éva -Keszthelyi Televízió

| 2023. okt. 17. kedd 18:32 | Keszthely
Idén is megtartotta hagyományos rendezvényét a Vadászati Kulturális Egyesület a Vadászati Kultúra Ünnepén
| 2023. júl. 18. kedd 16:45 | Balatonederics
Színes programmal várták az érdeklődőket balatonedericsi Afrika Múzeumban.
| 2022. dec. 13. kedd 11:27 | Keszthely
Vadászati és természetfotós kiállítás nyílt Keszthelyen.
| 2022. nov. 17. csütörtök 16:33 | Keszthely
A kötet az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás trófeáinak katalógusa.
| 2022. okt. 10. hétfő 15:53 | Keszthely
Semjén Zsolt miniszterelnök - helyettes mondott beszédet Keszthelyen a Vadászati Kultúra Napján.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.