Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Vadászok ünnepe
2024. szep. 5. csütörtök | Zalaegerszeg
Vadászok ünnepe
34. alkalommal rendezték meg Zala Vármegye vadászati évadnyitóját a Sohollári-völgyben. A nimródok legfontosabb ünnepe a szarvasbőgés kezdetekor van, ekkor avatják fel az új tagokat, elismeréseket adnak át és megemlékeznek az elhunytakról is.

26 új nimródot avattak fel az ünnepen. A fogadalomtételüket követően Dr. Faragó Sándor, a Soproni Egyetem rector emeritusa köszöntötte őket a vadásztársadalomban. Egyebek között arra hívta fel a fiatalok figyelmét, hogy egy vadász életpályája is példaképpé válhat. Elmondta, bár változik a vadászathoz való hozzáállás, a természet és a benne élő vadállomány állandó

„A vadászat emelte ki az embert az állatvilágból azáltal, hogy a vadászat okán születik meg az emberi beszéd, a vadászat okán születik meg a zene, a tánc, a lelkiség, a vadászati szentek, ősök tisztelete. És ettől kezdve mindannyiunk, genetikailag is vadász.” 

A hagyományos Hubertus misét követően adták át a Zalai Vadászatért Életműdíj kitüntetést. Páll Tamás, a Zalaerdő Zrt. nyugalmazott vadászati felügyelője a Marion Schuster-féle világrekord szarvasbikáról mintázott kisplasztikát is átvehette. 

„A kitüntetéseket azt úgy adják. Nem úgy kapják, úgy adják. Nagyon sok más kollégám megérdemelné ezt és még ennél többet is és a sors jóakartából rám esett választás, nagyon szépen köszönöm. Én szerény embernek tartottam magamat így nekem ez egy kicsit kellemetlen, Ekkora hatalmas kitüntetést megkapni.”

Az évadnyitón hagyomány, hogy megkoszorúzzák a Hét vezér Emlékhelyet. Ezt követően a Vadászok Életfájánál folytatódott a program, ahol az elhunytakra emlékeztek. Ebben az évben két név került fel a fára.

„Az egyik a Szélesi Gyuri bácsi, aki több mint 30 éven keresztül látta el Zala Vármegyének a  vadgazdálkodását, illetve olyan szakmai anyagokat és tudást adott át, amire tudunk építkezni. A másik ilyen személy sajnos Ernszt Tamásunk, aki a Zalaerdő Zrt.-nek volt a fővadásza, illetve a Vadászkamarának a hivatásos vadászok alelnöke.” - mondta el Győrvári Attila a Zala Vármegyei Vadászkamara titkára, a Vadászszövetség megyei fővadásza.

Az eseményen elhangzott, a vadásztársadalom legfontosabb vármegyei ünnepe a szarvasbőgés időszakának kezdete. Ez az időszak nagy felelősséggel jár, ugyanis a fenntartható vadgazdálkodás egyensúlyának megtalálása nem kis feladat. Nincsenek már ragadozók, így az embernek kell gondoskodnia, hogy az állományszám ideális legyen. 

„A mai magyar vadásztársadalom egy olyan fázisban van éppen, amit mondtam is a beszédemben, hogy túlkímélte az állományt. Tehát most mondjuk, hogy a megyében a reális mennyiségnek mondjuk háromszorosa van, akkor az sok. Az a szarvasnak sem jó, mert gyengül neki az élőhelye, nehezen viselik a gazdák, mert muszáj valahol ennie, bemegy, betör, az vadkár. És mindenkinek az lenne a jó, elsősorban a szarvasnak, hogy azt normális szintre visszacsökkentsük.” - emelte ki Hopp Tamás a Zalai Gímszarvasért Alapítvány elnöke, Zala vármegyei vadászati nagykövete.

Az egésznapos rendezvényen szakmai előadások, képzőművészeti kiállítás, kézműves vásári forgatag és gyermekprogramok várták a látogatókat. 

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2023. okt. 17. kedd 18:32 | Keszthely
Idén is megtartotta hagyományos rendezvényét a Vadászati Kulturális Egyesület a Vadászati Kultúra Ünnepén
| 2023. júl. 18. kedd 16:45 | Balatonederics
Színes programmal várták az érdeklődőket balatonedericsi Afrika Múzeumban.
| 2022. dec. 13. kedd 11:27 | Keszthely
Vadászati és természetfotós kiállítás nyílt Keszthelyen.
| 2022. nov. 17. csütörtök 16:33 | Keszthely
A kötet az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás trófeáinak katalógusa.
| 2022. okt. 10. hétfő 15:53 | Keszthely
Semjén Zsolt miniszterelnök - helyettes mondott beszédet Keszthelyen a Vadászati Kultúra Napján.
20:00
Objektív
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
22:23
Savaria Filmfesztivál
22:31
Egy csipetnyi szó
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.