+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Vékony a jég a Balatonon
2018. március 2. péntek 10:40 - Keszthely
Vékony a jég a Balatonon
Tilos a Balaton jegére menni. A legutóbbi mérések szerint is csak pár centiméter vastag a tavon képződött jégpáncél. Ahhoz, hogy sportolásra alkalmas legyen, a jégtakarónak egybefüggőnek és mintegy 10 centiméter vastagnak kell lennie. A szakemberek szerint a későn jött balatoni jegesedés is hamarosan megszűnik.

Napok óta nulla fok alatt van a hőmérséklet. Ma extrém hideggel köszöntött  be a naptári tavasz első napja, ennek ellenére sem hízott olyan vastagra a jégpáncél, hogy sportolásra alkalmas legyen - erősítette meg Csendes Antal fürdőüzemeltetési részlegvezető.

Csendes Antal: "Éjszaka mínusz 12 fokot is mértünk. Egybefüggő jégréteg alakult ki a Balatonon, de ez ne tévesszen meg senkit. Tegnap a szigetfürdő körül felvágtuk a jeget egy bizonyos részen és úgy alakult, hogy alul van egy kettő centis tényleges jégréteg, közte egy vékony légréteg és fölötte két-három cm hó található."

Csendes Antal megmutatta: többen is úgy tesztelik a jeget, hogy a part menti nagyobb köveket dobálják rá, ezzel veszélyeztetve a nyári fürdőzőket. Azt kéri, ezt a tevékenységet mellőzzék és int mindenkit attól, hogy a jégre merészkedjen.

"A jég jelenleg sportolásra és minden egyéb tevékenységre alkalmatlan, még egy gyermeket is szerintem nehezen bírna el, úgyhogy senki ne kockáztasson. A jelen szabályok szerint ilyen esetben a jégen való tartózkodást törvény is bünteti." - mondta el a fürdőüzemeltetési részlegvezető.

Bár a téli táj, a befagyott Balaton hívogatóan hat, senki ne merészkedjen a tó jegére és ha mód van rá, inkább másokat is figyelmeztessünk erre.A minusz tíz-tizenöt fokos hidegnek köszönhetően gyorsan növekszik a felszín jegesedése, de az előrejelzések szerint a hideg nem tart sokáig.

"Ahhoz, hogy stabil jég legyen, azért több napos hidegnek kell lennie. A jégvastagságnak is azért körülbelül 10 cm-t el kell érnie. Várható tehát, hogy a jövő héten ez a nagyon hideg megszűnik, komolyan mérséklődik és ez a későn jött balatoni jegesedés is hamarosan megszűnik." - nyilatkozta Horváth Ákos, Siófoki Viharjelző Obszervatórium vezetője.

Az elmúlt tél kedvezően alakult a téli sportok szerelmeseinek. Egy hónapon keresztül megfelelő vastagságú, egybefüggő jégpáncél borította a Balatont. Korcsolyázók, fakutyázók és jégvitorlások lepték el a befagyott tavat. Az előrejelzések alapján ezen a télen nem lesz ilyenekre lehetőség.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
 
Húsvéti családi napot rendezett a Keszthelyi Evangélikus Egyházközség, dísz sírkerteket is készítettek.
 
Augusztus 22-e és 25-e között szervezik meg az eseményt a Balaton Színházban és a Fő téren.
 
Sok érdeklődőt mozgatott meg Gyenesdiáson a húsvéti készülődés és tojásfa díszítés programja.
 
Az olvasáskutatásról és az olvasási szokásokról hallhattak előadást a vajdások.
 
Várják az induló könnyűzenei együttesek jelentkezését, akik a Balaton-parton mérethetik meg magukat.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus