Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Gazdaság / Megjött a csapadék, de hiányzik a fagy a földekről
2023. jan. 5. csütörtök | Keszthely
Megjött a csapadék, de hiányzik a fagy a földekről
Szépen fejlődik az őszi vetés a földeken. A hóhiány és az átlagosnál jóval melegebb időjárás elsősorban a gazdáknak okoz fejtörést, ugyanis így kiemelten oda kell figyelni a növényvédelemre. A hótakaró az őszi búzának is fontos lenne, de a szakemberek úgy látják, fel kell készülni a fagymentes telekre.

A klímaváltozás jelentősen befolyásolja a mezőgazdaság működését. A gazdáknak száraz nyarakkal és meleg telekkel kell szembenézniük, ez egészen más gondolkodást kíván. 2022-ben minden idők egyik legaszályosabb nyarával kellett megküzdeni, ez a termésátlagokon is meglátszott. Az őszi vetés már jobb helyzetben volt, ugyanis megérkezett a csapadék, ami elősegítette a növények fejlődését.   

„Az évszázad aszályát követően vártuk az őszt, és az őszi csapadék megérkeztét, ami meg is jött hál’ Istennek. Az ősz, illetve a tél folyamán feltöltődtek a talajok vízkészletei. Ez a mélyen fekvő területeken nagyon jól látszik, sőt a magasabban fekvő területeken sincsen gond a vízzel. Az őszi vetések nagyon szépen fejlődtek, viszont ami most nagyon hiányzik, az a téli hideg. Amit nagyon sokszor emlegetünk, hogy a növényeknek szüksége van, illetve a természetnek szüksége van egy téli nyugalmi periódusra, ami hideggel, esetleg hótakaróval járna.” - tájékoztatott Zsittnyán Tamás, a Georgikon Tanüzem ügyvezetője.

Az enyhe időjárás gyorsítja a növények fejlődését. A már-már tavaszias tél miatt még akár virágzás és pollenszórás is előfordulhat. A gazdálkodók már tudják, hogy ez a jelenség nem ideiglenes, fel kell készülni arra, hogy az elmúlt években tapasztalható időjárás állandósul. Ez azonban az egyébként is magas költségeket is növeli, hiszen a melegben nem pusztulnak el a kártevők, így jóval több időt, energiát és anyagi forrást kell biztosítani a növényvédelemre.

A nyáron tapasztalható aszály ellen a gazdák leginkább növénynemesítéssel tudnak védekezni, a téli, meleg időjárást azonban a technológia követi le. Problémát jelentenek a kórokozók, illetve a kártevők, ezek nem fagynak meg a hideg hiánya miatt, ezért nagyobb szükség van a növényvédelemre.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. júl. 11. csütörtök 19:15 | Keszthely
16 növényvédelmi szakember végezte el a tanfolyamot a MATE Georgikon Campusán.
| 2024. ápr. 11. csütörtök 19:15 | Keszthely, Sümegprága
A szokásosnál jóval korábban indult a méhészek szezonja.
| 2024. már. 8. péntek 19:15 | Keszthely
A húsmarhatenyésztés modern gazdasági és környezeti kihívásairól tanácskoztak Keszthelyen.
| 2024. feb. 28. szerda 19:15 | Keszthely
Ennek az egyik fő oka az állatok túlszaporodása.
| 2024. feb. 21. szerda 19:15 | Keszthely
A változékony időjárás miatt elszaporodtak a rágcsálók.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.