+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A keszthelyi Bibliai Kert oltalmat ad és fenntartja a lélek egyensúlyát
2020. augusztus 12. szerda 15:02 - Keszthely
A keszthelyi Bibliai Kert oltalmat ad és fenntartja a lélek egyensúlyát
Nyáron mutatja legszebb arcát a keszthelyi Bibliai Kert. A vallási, kultúrtörténeti és botanikai jelentőségű kert egyedülálló. A keszthelyi hitközség elnöke szerint ez az egyetlen ilyen látogatható park hazánkban. A kert szerepel a keszthelyi értéktárban, csak úgy mint a zsinagóga és a temető.

A keszthelyi Bibliai Kert Közép-Európa egyetlen hitközségi tulajdonban lévő bibliai kertje, melyet a zsinagóga keleti oldalán alakítottak ki. Miután 1944-1945 között a hasonló koncepció alapján kialakított szegedi, Lőw-féle bibliai kert elpusztult, jelenleg ez az egyetlen ilyen látogatható park hazánkban.

„Előző hitközségi elnök, Goldschmied István és Frech Miklós álmodta meg a Bibliai Kertet, ő tervezte, de sajnos az átadást már nem érhette meg” - tudtuk meg Rejtő Gábortól, az EMIH Keszthelyi Hitközség elnökétől. 

2003-ban adták át a keretet, melybe a Bibliában említett 200 növényből 60 fajt telepítettek. Frech Miklós archeobotanikus annak idején nem csak a vallási hagyományok, hanem az éghajlati viszonyokat is figyelembe vette a növények kiválasztásánál. Az 500 négyzetméteres területen szépen növekszik a füge, a gránátalma és a birs is. Ezeken kívül két olajfa és szőlő is tarkítja a területet. A kertben a Galileai-tenger, azaz a Kineret-tó kicsinyített mása terül el. Rejtő Gábor, a hitközség elnöke szerint saját mikroklímája van a kertnek, ennek köszönhető, hogy a mediterrán növények ma is élnek a területen.

„Van egy gondnokunk, aki gondozza a temetőt is, meg hát igyekszünk rendbe tartani. Amikor ide jövünk, itt nyugalom van, nyugalom árad, szeretjük” - tette hozzá Rejtő Gábor. 

A Bibliai Kert 17 évvel ezelőtti avatásán Raj Tamás főrabbi úgy fogalmazott, a kert oltalmat ad, fenntartja a lélek egyensúlyát, ám az emberi kéz munkája szükséges a természet jó irányú átalakításához.A Helyi Értéktár Bizottság tavalyi döntése alapján a Keszthelyi Zsinagóga, a temető és a Bibliai Kert helyett kapott az értéktárban, így „Keszthely Kincsei” közt szerepel.

A Bibliai Kert tavasszal és ilyenkor nyáron mutatja a legszebb arcát, de egész évben látogatható. A hitközség javaslata szerint a pénteki, 17 órakor kezdődő istentisztelet alkalmával érdemes felkeresni a kertet, de telefonos egyeztetést követően az év bármely napján, akár csoportosan is meg lehet látogatni az egyedülálló kertet.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A KÉSZ szervezésében emlékeztek Trianon 100. évfordulójára.
 
Keszthelyre érkezett a Terror Háza vándorkiállítása, amely a rendszerváltásnak állít emléket.
 
két órán keresztül négy sportágat teljesítettek legjobb tudáuk szerint a középiskolások.
 
Az idei esemény témája a klímaváltozás és az erdők kapcsolata, az erdők klímaváltozást mérséklő hatása.
 
A településen pályázati forrásból valósították meg a rendezvényt, amelynek közösségépítő szerepe volt.
 
A felvonulók az egész falut bejárták, a menetet a helyi kistraktorosok színesítették.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár