+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Széchenyi Zsigmond kapott szobrot Balatongyörökön
2020. július 17. péntek 16:14 - Balatongyörök
Széchenyi Zsigmond kapott szobrot Balatongyörökön
A magyar vadászati kultúra kimagasló alakjáról, gróf Széchenyi Zsigmondról készült szobrot avatták fel pénteken délelőtt Balatongyörökön. A vadászíró több évet is élt a településen, így jött az ötlet 2016-ban, hogy kapjon egy emlékművet. Az Orr Lajos által készített szobrot a móló bejáratánál helyezték el. Az eseményen részt vette Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

A balatongyöröki móló bejáratánál található platánfa alá került gróf Széchenyi Zsigmond szobra. Az alkotást Orr Lajos szobrászművész fél év alatt készítette el.  A szobron a vadászíró alkotás közben látható, valamint az emlékmű lábánál helyezték el a vadászathoz elengedhetetlen kellékeket, a puskát, a táskát és a kalapot.

A szoboravató ünnepségen Kautzky Armand Jászai-díjas színművész előadásában hallhatott a közönség részletet gróf Széchenyi Zsigmond műveiből. Az eseményen Biró Róbert polgármester ismertette: az ötlet, hogy szobrot kapjon a vadászíró a településen 2016-ban merült fel.

Az avatón részt vett dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is, aki kiemelte, Széchenyi Zsigmond mindenki számára példaképül szolgál.

„Az ő szerepe az egész magyarság számára olyan szempontból is fontos, hogy nagyon nagy nyelvi erővel, robosztus kifejezőerővel tudta megfogalmazni a vadászati szenvedélyt és a vadászati utakat és ugyanakkor a nemzethűsége is megrendítő. Hiszen ha valaki disszidálhatott volna, akkor az ő. És mégis azt mondta, amit Mangi néninek, a feleségének mindig mondott, amikor megkérdezték tőle, hogy miért nem disszidált, azt mondta azért, mert magyarnak itt a helye.”

Az ünnepségre meghívást kaptak a Zala megyei erdészek és vadásztársaságok is. Pálinkás Róbert a Zala megyei vadászok képviseletében azt mondta, mindannyiunk számára követendők azok a gondolatok, amelyeket gróf Széchenyi Zsigmond írásaiban megfogalmazott. Az avatón részt vett az író özvegye is, aki megtiszteltetésnek vélte, hogy így emlékeznek meg férjéről a településen.

„Megható dolog, hogy az ember azt sem tudja, hogy hova tegye a könnyeit. És hogy ilyen szép és hogy ennyi ember, kedves emberek, akik gondoltak rá és csinálták, ez egy külön megható, hogy ilyesmi történik. És aztán  meg, hogy ilyen szép, meg szép helyen van, pláne örül neki az ember.” - osztotta meg Széchenyi Zsigmondné Hertelendy Margit.

Az ünnepség végén a meghívott vendégek mindannyian elhelyezték a szobornál az emlékezés koszorúit és virágcsokrait.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A hétvégén úttörő programot kínált a Helikon Kastélymúzeum: a kínálat “Parkmozival” bővült.
 
Az Asbóth Szakgimnázium csaknem 400 diákja végez nyári gyakorlatot.
 
Balatongyörökön megnyílt Lajta Gábor festőművész tárlata, lezajlott az “Augusztusi Györöki BorKorzó”.
 
Az ország 10 borvidékéről érkezett 11 kiváló pincészet várta a borbarátokat a 9. belvárosi borfeszten.
 
Első alkalommal rendezték meg Keszthelyen a “Dog Beach Fest” néven futó kutyafesztivált.
 
Szinte telt házzal üzemeltek a strandok a hétvégén Keszthelyen. A Városi és a Helikon strandon jártunk.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó