Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Széchenyi Zsigmond kapott szobrot Balatongyörökön
2020. júl. 17. péntek | Balatongyörök
Széchenyi Zsigmond kapott szobrot Balatongyörökön
A magyar vadászati kultúra kimagasló alakjáról, gróf Széchenyi Zsigmondról készült szobrot avatták fel pénteken délelőtt Balatongyörökön. A vadászíró több évet is élt a településen, így jött az ötlet 2016-ban, hogy kapjon egy emlékművet. Az Orr Lajos által készített szobrot a móló bejáratánál helyezték el. Az eseményen részt vette Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

A balatongyöröki móló bejáratánál található platánfa alá került gróf Széchenyi Zsigmond szobra. Az alkotást Orr Lajos szobrászművész fél év alatt készítette el.  A szobron a vadászíró alkotás közben látható, valamint az emlékmű lábánál helyezték el a vadászathoz elengedhetetlen kellékeket, a puskát, a táskát és a kalapot.

A szoboravató ünnepségen Kautzky Armand Jászai-díjas színművész előadásában hallhatott a közönség részletet gróf Széchenyi Zsigmond műveiből. Az eseményen Biró Róbert polgármester ismertette: az ötlet, hogy szobrot kapjon a vadászíró a településen 2016-ban merült fel.

Az avatón részt vett dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is, aki kiemelte, Széchenyi Zsigmond mindenki számára példaképül szolgál.

„Az ő szerepe az egész magyarság számára olyan szempontból is fontos, hogy nagyon nagy nyelvi erővel, robosztus kifejezőerővel tudta megfogalmazni a vadászati szenvedélyt és a vadászati utakat és ugyanakkor a nemzethűsége is megrendítő. Hiszen ha valaki disszidálhatott volna, akkor az ő. És mégis azt mondta, amit Mangi néninek, a feleségének mindig mondott, amikor megkérdezték tőle, hogy miért nem disszidált, azt mondta azért, mert magyarnak itt a helye.”

Az ünnepségre meghívást kaptak a Zala megyei erdészek és vadásztársaságok is. Pálinkás Róbert a Zala megyei vadászok képviseletében azt mondta, mindannyiunk számára követendők azok a gondolatok, amelyeket gróf Széchenyi Zsigmond írásaiban megfogalmazott. Az avatón részt vett az író özvegye is, aki megtiszteltetésnek vélte, hogy így emlékeznek meg férjéről a településen.

„Megható dolog, hogy az ember azt sem tudja, hogy hova tegye a könnyeit. És hogy ilyen szép és hogy ennyi ember, kedves emberek, akik gondoltak rá és csinálták, ez egy külön megható, hogy ilyesmi történik. És aztán  meg, hogy ilyen szép, meg szép helyen van, pláne örül neki az ember.” - osztotta meg Széchenyi Zsigmondné Hertelendy Margit.

Az ünnepség végén a meghívott vendégek mindannyian elhelyezték a szobornál az emlékezés koszorúit és virágcsokrait.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2024. aug. 9. péntek 19:15 | Gyenesdiás
Csütörtökön kezdődött Gyenesdiáson a felnőtt fafaragó tábor. Három napon át tizenhárom szakember dolgozik a Kárpáti Korzón megrendezett táborban.
| 2023. okt. 10. kedd 16:21 | Keszthely
A “Művészek Szabad Alkotóközössége” táborában született alkotásokat állították ki a Balatoni Műzeumban.
| 2023. ápr. 27. csütörtök 18:50 | Balatongyörök, Vonyarcvashegy
Lady Hamilton Emlékhelyet avattak a balatongyöröki Szépkilátónál.
| 2022. júl. 29. péntek 15:40 | Cserszegtomaj
Kárpátaljai és ukrán festőművészek és szobrászok vettek részt a 12. MŰSZAK alkotótáboron.
| 2022. júl. 19. kedd 17:08 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége: dr. Iglódi Endre. Dr. György Endrére emlékezünk.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Savaria Filmfesztivál
06:56
Savaria Filmfesztivál
07:00
Savaria Filmfesztivál
08:00
08:30
Határtalan
09:00
Savaria Filmfesztivál
09:56
Savaria Filmfesztivál
10:00
Savaria Filmfesztivál
11:00
11:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.