+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Népzenei táborban tanultak a magyar népzene kincseiből
2020. július 9. csütörtök 19:10 - Gyenesdiás
Népzenei táborban tanultak a magyar népzene kincseiből
A Vass Lajos Népzenei Szövetség által szervezett XXVIII. Népzenei tábor 85 résztvevője szóló énekes, citerás és tekerős hangszeres kurzusokon vett részt, és sajátított el népzenei ismereteket. A nemzetközi tábor a Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alap és a Csór Sándor pályázati program támogatásával zajlott Gyenesdiáson.

Juhász Erika egyetemi tanár tartotta a a reggeli közös énekórákat Gyenesdiáson, az 1995-ben alakult Vass Lajos Népzenei Szövetség által szervezett táborban. Nyolcvanöt népzenét,népdalt kedvelő táborozó vesz részt az idei,immár 28. népzenei táborban. A nagy múltú nyári tábor szervezőinek, szakmai vezetőinek  célja, a régi hagyományok életben tartása a fiatalokat is megszólító modern formában és hangulatban. A táborban általános iskolások és felnőttek évek óta együtt tanulnak.

"Mindig jönnek új táborozók. Először az első napon mindig van egy bemutatkozás az új tagoknak. Akkor egy dalt énekelnek vagy valamit játszanak a hozott hangszerükön és akkor már annak alapján megpróbáljuk beosztani őket különböző szintű csoportokba. Illetve az is fontos, hogy ő milyen szándékkal jön  a táborba,hogy énekelni akar vagy citerázni vagy esetleg mind a kettőt szeretné csinálni. Megpróbálunk minden igényt kielégíteni."- mondta a mesteroktató.

Minden évben egy a közös daltanulást egy évfordulóhoz kötik. Az idén Dr. Barsi Ernő néprajztudós, zenetörténész születésnapjának 100. évfordulóján, az ő általa gyűjtött dalokat tanulják a tábor résztvevői hangszeres kíséret mellett. A népi hangszeres zenészek ,a tekerősök –bár jól ismerik hangszerüket, mégis sokat tanulnak a tábor ideje alatt.

"Olyan dolgokat tapasztalhatunk meg ebben az öt napban, amit máshol akár egy év alatt vagy csak egy fél év alatt. Tehát nagyon intenzív, ugyanakkor nagyon családias az egész csoportos munka. Tehát dolgozunk is és jól érezzük magunkat közben."- mondta a budapesti Wéber Dorina.

A közös daltanulás után kisebb csoportokban folyik az oktatás. Sokan citerázni tanulnak. A manapság is élő és széles körben elterjedt húros zeneszerszám kedvelt hangszer a táborban. Visszatérő,tapasztalt zenészek is szívesen pengetik, mert mint mondják mindig tudnak tanulni elődeink  zenéjéből,dalaiból. Így van ezzel a Vajdaság egyik legjobb citerazenekarának vezetője is.

"A székelykevei citerásoknak ez a 2. Vass Lajos tábora. Ebbe a táborba nagyon szeretünk járni mivel nekünk itt van lehetőségünk újat tanulni és gyarapítani a csokrainkat. Itt elsőrangú oktatók oktatnak. Ez nekünk egy kihívás is, de egy nagy esély is a továbbfejlődésre. Székelykeve innen 600 km-re helyezkedik el,a legdélebbi magyar település,tőlünk délebbre nem laknak magyarok."- mondta el a Székelykevei Citerazenekar vezetője, Magyar Ede.

A 25 évvel ezelőtt alakult Vass Lajos Népzenei Szövetség a nyári táboraival is elérte célját. Összefogja és segíti a Kárpát -medencében élő népdalköröket, szólistákat és népzenészeket, néphagyományainkat ápoló közösségeket. A Gyenesdiási táborba  Magyarország égész területéről és határon túlról is érkeztek,hogy a kikapcsolódás mellett képzett oktatók segítségével tanuljanak a magyar népdal és népzene kincseiből.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus