Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Bartók fonográffelvételeinek másolatát kapta meg a város
2021. okt. 18. hétfő | Keszthely
Bartók fonográffelvételeinek másolatát kapta meg a város
Két program zajlott le múlt héten Keszthelyen a Bartók Béla emlékév kapcsán. A legkisebbek körtáncot mutattak be a Balaton Színházban, a Fejér György Városi Könyvtárban pedig Bartók Keszthelyen gyűjtött népdalaival ismerkedhettek a résztvevők, valamint átadták a fonográf másolatokat a város számára.

Az Életfa Óvodába járó lányok játékával vette kezdetét a Bartók Bélához köthető programsorozat a Balaton Színház Simándy termében. Az előadásba online kapcsolódott be Kertész Lajos egykori keszthelyi zongoraművész. A színházban felléptek a zeneiskola zongoraszakos növendékei is, akik Bartók darabokat játszottak.

A Fejér György Városi Könyvtárban Bartók Béla Keszthelyen gyűjtött népdalainak fonográf felvételeit hallgathatta meg a közönség. A zeneszerző-népdalgyűjtő összesen 42 népdalt jegyzett le a környékről, ebből 41-et Keszthelyről, egyet Bazsi községből.

A kevésbé ismert dalokat a helyszínen a Család Iskola és a Helikon Kórus segítségével tanulhatták meg a jelenlévők. A Bartók-év főszervezője, Hintalan László János elmondta, felbecsülhetetlen kincs, amit Bartók Béla hagyott ránk.

„Változatokban él a népdal és Bartókék azt mondták, az élet ilyen. Változatokban él, az azt jelenti, hogy nyelvek vannak, a világon nemzetek vannak és nem eszperantóul beszélünk. Na a népdal két üteme az idáig húzódik. Ezt szeretjük az egészben, hogy minden mindennel kapcsolódik és ez a szerves szemlélet, ez az ökológiai szemlélet, ez feltétlen a jövőé. Én ezért hiszek az egészben.”

Bartók Béla hagyatékának fonográf felvételeit a könyvtárban adta át Hintalan László János a város számára. Raffai-Réz Ildikó képviselő elmondta, nagyon vigyázni fognak erre a felbecsülhetetlen értékű kincsre.

„Ez a város számára egy nagyon fontos momentum. Úgyhogy köszönjük is szépen Hintalan László Jánosnak, hogy megkaphattuk ezt a Bartók-gyűjteményt. Mivel hogy ezzel is gyarapodott a városnak a kincseinek száma.”

A programon Galambos Péter vajdás diák olvasott fel részleteket Bartók Péter Apám című könyvéből. A Bartók-év következő programja november 16-án 18 órakor lesz a MATE Georgikon Táj- és Ember Klub szervezésben.

Lendvai Bianka  - Keszthelyi TV

 

| 2023. már. 28. kedd 16:58 | Keszthely
Az emléknapon a Keszthely Város Sportjáért és Oktatásáért Egyesület is szervezett programot.
| 2023. már. 27. hétfő 16:08 | Keszthely
A Festetics György Zeneiskola diákjai a Bartók-emlékévhez kapcsolódva adtak koncertet.
| 2022. okt. 14. péntek 16:52 | Keszthely
A Mozgássérültek Keszthelyi Csoportjának és a KESOTE Mozgáskorlátozottak Szakosztályának tagjai sétáltak.
| 2021. szep. 28. kedd 15:25 | Keszthely
Az októbertől jövő év tavaszáig tartó programsorozathoz sokan csatlakoztak.
| 2024. jún. 14. péntek 19:15 | Keszthely
Gálaműsorral ünnepelték meg a jubileumot.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.