+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Szablyával vívás: megelevenedik a történelem
2020. június 12. péntek 14:04 - Keszthely
Szablyával vívás: megelevenedik a történelem
2014-ben döntött úgy néhány jóbarát, hogy a történelem-szeretetüket egy szablya kör létrehozásával teszik teljessé. Így alakult meg a Georgikon Szablya Kör, amelyről az elmúlt hat évben nagyon kevés információ jelent meg a sajtóban. Viszont saját weboldaluk, valamint Facebook oldaluk is van; ezzel is hangsúlyozva, hogy nyitottak az érdeklődők irányába.

A Georgikon Szablya Kör edzése zajlik az Egry iskola tornatermében. A bemelegítést követően különböző védések, akciók begyakorlása az első feladat, ezt követően kezdődik a szabad vívás. Ez a sport komoly fizikumot, állóképességet igényel az űzőjétől, könnyen el lehet fáradni. Az edzéseket egy éve Németh Árpád térítés nélkül tartja a kis létszámú csoportnak. Tapolcáról (a videóban tévesen Ajka hangzik el - a szerk.) jár Keszthelyre. "Van a könnyebb ág, amit gyakorlunk, hogy pontosítsuk a mozdulatokat; szabatossá tegyük és megfelelő racionalitást elérjünk. A komolyabb szablyával, az már elég komoly fizikum, és nem csak a fizikai képesség, állóképesség is nagyon szükséges, mert olyan felszerelés van, ami több kilót nyom. Megvédi a testi épségét a vívónak" - mondja az edző.

A szablya megtévesztésig hasonlít a kardra. Különbség azonban van: a legfontosabb talán az, hogy a ennek az eszköznek a fokán is van egy speciális él. A szablyával - a karddal ellentétben - annak visszahúzásakor is sebet tudtak ejteni valamikor a harcosok. Ezt a harci eszközt a lovasság használta már a kora középkortól. Azóta sokat változott a fegyver, többnyire vékonyodott az évszázadok folyamán. A Georgikon Szablya Kör azonban nem csak ezzel a harci eszközzel rendelkezik; egy szép, címeres zászlaja is van. A szablya kör tagjai elsősorban azonos történelmi érdeklődésük miatt választották ezt a sportot. Az elmúlt időszakban több alkalommal is népszerűsítették a szablyával való vívást.

"Versenyeket szerveztünk már hagyományőrző rendezvényeken itt a környéken: a salföldi Balassi napokon és a zalaszántói Puszták Népe lovasviadalon. Ezeknek a rendezvényeknek a szervezői kértek fel, hogy tartsunk nekik párnázott kardos versenyt, amihez nem kell védőfelszerelés, és laikusok is összemérhetik az ügyességüket. Ez inkább látványos és vicces volt néhány esetben, de ott találkozhattak velünk. Most leginkább itt, az edzéseinken lehet velünk találkozni" - mondta el Szebényi Tibor csapatvezető.

Heti egy alkalommal, két órában edzenek a tagok. A Georgikon Szablya Kör nyitott arra, hogy bővítse a létszámát. Hölgyek, urak egyaránt jelentkezhetnek 14 éves kortól. Jelenleg főállásban állatorvos, mérnök, földmérő szakmájú tagokból áll a létszám, de bárki jelentkezését szívesen fogadják.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Nyolcvanöt fő tanult népzenét Gyenesdiáson, a Wass Lajos népzenei táborban.
 
A Fidesz Keszthelyi Csoportjának elnöke biztatja az állampolgárokat, hogy küldjék vissza a kérdőíveket.
 
Az algavirágzás megelőzésére a Balaton vízszintszabályozásának átalakítását javasolják egyes szakemberek.
 
Új programmal várják Gyenesdiáson a vendégeket.
 
A 80-90-es évek kedvelt játékából, a Schenk figurákból nyílt kiállítás.
 
Egész nyáron a Balaton-parton és a Sétáló utcán is várják az érdeklődőket.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó