Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Katona vívók, vívó katonák
2017. ápr. 3. hétfő | Keszthely
Katona vívók, vívó katonák
Emléktáblát avattak a keszthelyi vívósport jeles alakjának, Szabó Jánosnak az emlékére. Az egykori vívómester előtt a Magyar Szablyavívó Iskola, a Keszthely városa és tanítványai tisztelegtek. A rendezvény keretében bemutatták Máday Norbert könyvét, melyet a magyar katonai vívás legnagyobb alakjáról Borsody Lászlóról írt. Borsody egyébként Szabó Jánosnak is a mestere volt.

Szabó János előtt tiszteleg a HEMO falán felavatott emléktábla. A honvéd vívómester ebben az épületben is edzette a tehetségeket. A 110 éve született mester az ország több pontján tevékenykedett. Keszthelyen az 50-es években szervezte meg a sportágat.  

Az egykori tanítvány, Markos Lászlóné emlékezett vissza Szabó Jánosra. Éva néni felidézte az itteni edzéseket, a mester elhivatottságát: „Az élete ez volt, tehát ő katonásan, kitartóan, erejét nem kímélve trenírozta az embereket, úgy a gyerekeket, a felnőtteket egyaránt.” 

Nagyon sokat köszönhet neki a keszthelyi vívás – mondta el beszédében a város polgármestere. Ruzsics Ferenc kiemelte, Szabó János, annak a Borsody Lászlónak a tanítványa volt, aki a magyar szablya és vívástörténet legnagyobb alakja volt. A polgármester hozzátette, a szablya egy olyan ősi magyar fegyver, amit senki el nem vitathat tőlünk. 

A Magyar Szablyavívó Iskola tartott bemutatót az avatóünnepségen. A hagyományőrző szervezetnek és alapítójának köszönhető nagyban a táblaavatás és megemlékezés. Máday Norbert elmondta a magyar kardvívás egy különleges hagyaték, melyet az egész világ csodált, a magyar kard a nemzet öröksége.

A rendezvény a Balaton Színházban folytatódott, ahol bemutatták Máday Norbert könyvét, melyet a már említett Borsody Lászlóról írt.  A Magyar Szablyavívó Iskola alapítója elmondta, hogy Borsody tanítványai 18 olimpiai aranyat, és ugyanennyi világbajnoki címet szereztek. A róla elnevezett rendszert a kényszer szülte, ugyanis a magyar szablyát a nemzetközi szövetség kiszorította a pástokról. Borsody a hátrányt előnyére fordította.

„Több évtizedre világhegemóniára tettünk szert a kardvívásban, arról nem is beszélve, hogy még a halála után is több évtizeddel olimpiai és világbajnokok képződtek. Az a Szász Emese, aki most Rióban olimpiai bajnok lett, vagy Szilágyi Áron ennek a mesterének a mesterének a mestere az Borsody László volt. A múlt így beszél a jelennel, így van ez a folyamatos párbeszéd is, így fontos, hogy annak a fának a gyökerét ápoljuk, amit úgy hívunk, hogy magyar katonai vívás.” - nyilatkozta a könyv írója. 

A rendezvény keretében nyílt meg a honvéd vívómestereket bemutató festménykiállítás. Kertai Zalán a katonai realizmus stílusában ábrázolta azokat a mestereket, akik szemében tükröződik a magyar sors és a nemzettudat. Az egykori honvéd vívómesterek a kommunizmus idején számos megpróbáltatáson mentek át. Máday Norbert elmondta, a rezsim hatvan vívómestert életét tette tönkre.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. jún. 3. hétfő 19:15 | Keszthely
A Csány-Szendrey iskola tornacsarnokában két napon át több mint 500-an álltak pástra.
| 2024. máj. 3. péntek 19:15 | Keszthely
A Balaton Vívóklub alapítója az első vívóedzőként vehette át a frissen alapított elismerést.
| 2023. okt. 11. szerda 17:20 | Keszthely
A Magyar Vívó Szövetség toadshowjának a Balaton-parti város volt az utolsó állomása.
| 2023. aug. 11. péntek 18:27 | Gyenesdiás
Több mint száz párbajtőrvívó részvételével rendeztek tábort Gyenesdiáson.
| 2022. ápr. 29. péntek 17:25 | Keszthely
A pandémia miatt kihagyott időszakban kicserélődött a mezőny, így még rangosabbak a helyezések.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.