+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Online népdaloktatás Muzsikáló Zala címmel
2020. május 20. szerda 16:32 - Keszthely
Online népdaloktatás Muzsikáló Zala címmel
Muzsikáló Zala címmel tart hetente népzenei órát online Laposa Julcsi. A Junior Prima Díjas népzenész-zenei mediátor videóit elsősorban gyermekek részére készíti, de a felnőttek is egyre gyakrabban csatlakoznak be a zalai dalok tanulásába. Az online óra mellett népdaléneklési versenyt is hirdet, melyre május 27-ig jelentkezhetnek a 18 éven aluliak.

A két szál pünkösdrózsa című népdal zalai változatát tanítja Laposa Julcsi online óráján. A népzenész-zenei mediátor áprilisban indította el Muzsikáló Zala című élő bejelentkezéseit, melyet minden héten szerdán követhetnek az érdeklődők. A félórás műsorok alatt ismert és kevésbé ismert zalai gyűjtésű népdalokat tanulhat meg a közönség. Laposa Julcsi elmondta, a koronavírus okozta helyzet miatt nem taníthatta tovább a gyermekeket a megszokott módon, így jött az ötlet, hogy az online világban folytassa az oktatást.

 „A gyerekek annyira szépen ráálltak erre, hogy most már automatikusan ugye az iskolában is odaülnek, tehát, hogy kvázi otthon ülnek a gép előtt. Így bátorkodtam én is egy kis zeneszót vinni az embereknek az életébe heti szinten. És annyira kinőtte magát már ez a kis műsor, olyan szépen kezd beindulni, egyre többen csatlakoznak be a műsorba, hogy hát minél több bátorítást kapok én is az által, hogy akkor ezek szerint eljut az információ meg a zene, meg átmegy ez az egész oktatás így virtuálisan is.”

Laposa Julcsi a Zala zenekar énekese és prímása is, életében nagy szerepet játszik a népdal és annak továbbadása. Az élő bejelentkezésekkor olyan énekeket ismertet meg a közönséggel, melyek közül kicsik és nagyok is örömüket lelik. Többen küldenek visszajelzést a népzenésznek arról, hogy hogyan sajátították el a tanultakat. Bár zalai népdalokat ápol és ad tovább, Laposa Julcsi hangsúlyozta, hogy nemcsak zalaiaknak szól a műsora. Erre tökéletes példa az is, hogy többek között Gödről is csatlakoztak már a Muzsikáló Zala adásához. Az elmúlt hetekben egy nagy bejelentést is tett. Mivel az idei évben elmaradt a megyei népdaléneklési verseny a járvány miatt, így ezt is megpróbálják megszervezni az interneten.

„Óvodától egészen középiskoláig bezárólag a megyében hozzávetőlegesen 1500 gyermek énekel versenyszerűen, gyönyörű szépen zalai népdalokat. És úgy gondoltuk, ha már ezt a műsort megálmodtam és láttuk azt, hogy mennyire eredményes és mennyien csatlakoznak hétről hétre, akkor adjunk a gyermekeknek egy ilyen bemutatkozási lehetőséget itt virtuálisan is. Tartsuk rajtuk a szemünket, valamint tartsuk őket szinten is, hogy ne szakadjanak azért el ettől a közegtől.” 

A népdalversenyre május 27-ig lehet jelentkezni. Első körben a népzenész honlapján található jelentkezési lapot kell kitölteni, mely ettől a héttől lesz elérhető a hírek mappában. Ezt követően instrukciókkal látják el a gyermekeket, hogy hogyan készülhetnek fel a megmérettetésre. A versenyt népdal és népzene kategóriában szervezik, különböző korosztályokban, óvodásoktól középiskolásokig várják a jelentkezéseket. A megmérettetést várhatóan a nyár folyamán rendezik meg.  

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus