+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Birkanyírás online
2020. április 27. hétfő 17:51 - Balatonszentgyörgy
Birkanyírás online
Online követhették a birkanyírást az érdeklődők a hétvégén. A Csillagvár Múzeum minden évben megrendezi a hagyományos Szent György napi nyírást, azonban a járvány miatt hozott intézkedések miatt úgy döntöttek, az internet segítségével mutatják be a közönségnek a népi hagyományt.

Szombat reggel 9 órától élőben nézhették az érdeklődők a hagyományos birkanyírást a Facebookon. A közvetítés nézőszáma folyamatosan nőtt, egyre többen csatlakoztak, hogy a nem mindennapi látvány részesei lehessenek. A videózás közben írásban lehetett kérdezni, amit néhányan ki is használtak. A birkákat minden évben meg kell nyírni, nem csak a hagyományápolás szempontjából mutatták be a folyamatot. Elsőként a nyíró eszközt kellett élesíteni. Majd az állat kiválasztása után a jól begyakorolt fogásokkal fektették azt le a szakemberek, majd kézi ollóval szabadították meg azt dús gyapjától.

„A gyapjat azt nem dobjuk el, fel lehet használni zoknira, pulóverre, bármire ilyen kötőeszköznek. A másik az, hogy nyáron ne legyen melegük és óvjuk a betegségektől őket. Meg a körmölés azért fontos, hogy lábfájás ne legyen nekik.” - ismertette Sütő János birkanyíró.

A népi hagyomány szerint Szent György napjától, azaz április 24-étől számítjuk az igazi tavasz kezdetét. Ilyenkor történt az állatoknak a legelőre hajtása. Ezt megelőzően nézték át a jószágot, hogy hogyan vészelte át a telet. A Csillagvár Múzeum állatparkjában szép számmal akadnak mindenféle állatból. Ezek tartásáról, gondozásáról számos program keretében számolnak be az érdeklődőknek minden évben. Idén a koronavírus-járvány miatt erre nem volt lehetőségük, így jött az ötlet, hogy más módon mutassák be a birkák gondozásáról szóló tevékenységeket.

„Minden évben a gyereknapi programunkat birkanyírással szoktuk kezdeni, ugye azt május végén szoktuk tartani. Hát az idei évben az időjárás az kicsit nyáriasra fordult és hát a helyzet is azt hozta, hogy ezt a műveletet előbb kell végezni. Pontosan szinte akkor, amikor ennek a hagyománya van, tehát ugye Szent György napjakor. És úgy gondoltuk, hogy azért a nézők, a vendégek se maradjanak le erről az eseményről, ezért online közvetítjük, hogy hogy is zajlik ez a birkanyírás.” - mondta el Országh Béla a Csillagvár Múzeum tulajdonosa.

A nyírás mellett fontos volt a körmölés is, hiszen a megfelelő ápolás hiánya sok kellemetlenséget okozhatna az állatnál, például akár le is sántulhat. Ezenkívül féreghajtó oltást is kaptak a jószágok a legkisebbektől kezdve mindegyik. A Csillagvár Múzeum vezetősége bízik abban, hogy hamarosan újra megnyithatja a kapuit a nagyközönség előtt, de addig is további online produkciókra számíthat a közönség. A következőkben bábelőadás, főzés és állattartással kapcsolatos videók is tervben vannak.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Tiszteletjegyeket kaptak rászoruló családok.
 
Egy héttel ezelőtt a Zala Megyei Kormányhivatal szakembere vett mintát a Balatonból, megjött az eredmény.
 
Az újdonságokról a Vodafone, az Országos Mentőszolgálat és a vízimentők vezetői számoltak be.
 
Kiváló minőségű hazai borokkal várják három napon át az érdeklődőket.
 
Új hétvégi program várja a Helikon Kastélyba látogatókat.
 
Tanulnak, alkotnak és játszanak a rajztáborban a gyerekek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó