+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Változások a háziorvosi ellátásban
2020. március 24. kedd 15:13 - Keszthely
Változások a háziorvosi ellátásban
Változott a háziorvosi ellátás Keszthelyen a koronavírus járványügyi helyzetben. A minisztériumi előírásnak megfelelően a 65 év feletti orvosok nem vehetnek részt a közvetlen betegellátásban. Az Alapellátási Intézet öt gyermekorvosa közül ketten, míg a tizenegy háziorvosi körzetből hat fő végezhet közvetlen betegellátást. Az intézet vezetése közölte, az orvosok rendelkezésre állnak. Felhívják a figyelmet, hogy csak akkor keressék fel a rendelőt, ha telefonos konzultáció után azt az orvos szükségesnek tartja.

Március 20-án rendelkezett úgy az Alapellátási Intézet vezetése, hogy a koronavírus-fertőzés további terjedésének megakadályozása érdekében változik a betegek ellátási rendje. A módosítást az is indokolta, hogy a járvány miatt a 65 év feletti orvosok nem vehetnek részt a közvetlen betegellátásban. A gyermekorvosok esetében ez három főt érint.

Keszte Gábor, az Alapellátási Intézet vezetője: „Emiatt kényszerültünk arra, hogy Keszthely öt körzetéből, mivel az ötből három 65 év feletti a gyermekorvos – kettőben maradna definitív ellátás. Ezért kényszerültünk arra, hogy a rendelési időket is átszervezzük. Mindemellett közrejátszik az is, hogy szintén az érvényben lévő rendeletek alapján szűrni kell a betegeket, hogy kik azok akik bejöhetnek rendelésre, ez alapvetően egy telefonos kikérdezés alapján történik meg.”  

Egy védőnő várja az érkezőket az Alapellátási Intézet gyermekorvosi rendelőinél. A gyermekorvossal előbb telefonon kell egyeztetni, ha az orvos indokoltnak látja, akkor szabad csak belépni a rendelőbe, az előtérben pedig a védőnő végzi a betegirányítást. Hétköznaponként 8 és 12 óra között minden gyermekorvos elérhető telefonon. Ha indokolt a személyes találkozás, akkor a két 65 évnél fiatalabb gyermekorvos valamelyike látja el a betegeket. 

„Én azt kérném minden szülőtől, amennyiben úgy érzi, hogy olyan betegség van a gyermeknél, amikor szakember segítségére van szükség, akkor minden esetben telefonon érdeklődjön először a háziorvosánál. Ez után az orvos utasításai szerint vagy bejön az intézetbe és akkor itt vizsgálatra kerül sor, vagy pedig továbbra is otthon maradva lássák el a betegeket. Az ügyeleti rendet ez a változás nem érinti, tehát 19 órától másnap reggel 8-ig, illetve hétvégeken az ügyeleten keresztül lehet a betegellátást igényelni” - fogalmazott az intézetvezető. 

A felnőtt ellátásban is telefonos konzultáció előzi meg a rendelőbe lépést. Itt a 11 keszthelyi háziorvosi körzetből hatban dolgozik olyan orvos, aki 65 év alatti.  Keszte Gábor intézetvezető azt kéri minden betegtől, hogy tájékozódjanak az aktuális információkról. Hozzátette: a betegellátásban napról-napra változhat a helyzet a járvány idején. A háziorvosok elérhetőségei és a fontosabb tudnivalók megtalálhatóak a keszthely.hu oldalon.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Visszaáll a régi nyitva tartási rend és az időkorlátot is eltörlik szombattól.
 
Több termelő online értékesítette a borokat, ebben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa is segített.
 
A koronavírus-járvány miatt nem szervezhetik meg a népszerű rendezvényt.
 
Jótékonysági és közösségépítő kihívásokat is teljesítettek a korlátozás alatt az emberek.
 
Az önkormányzati képviselő az elcsatolás miatt fejezte ki aggodalmát.
 
A hallgatók online adhatnak számot a tudásukról szóban és írásban egyaránt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó