+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A Magyar Művészeti Akadémia levelező tagjává választották Bereczky Csabát
2020. március 12. csütörtök 17:07 - Keszthely
A Magyar Művészeti Akadémia levelező tagjává választották Bereczky Csabát
A keszthelyi fafaragó szakkör vezetője ezt az elismerést tekinti pályája csúcsának. Zala megyében mindössze ő a harmadik MMA tag. A Népművészet Mestere címmel is bíró népművész töretlen lelkesedéssel végzi fafaragó és tanító munkáját; jelenleg egy harangláb előkészítésén dolgozik, mely egy Kárpát-medencei betlehem része lesz, melyet a Parlament előtt fognak kiállítani.

A Magyar Művészeti Akadémia decemberben döntött arról, hogy levelező tagjává fogadja Bereczky Csabát. A keszthelyi fafaragó februárban vette át oklevelét és március 2-án tartotta székfoglalóját. Itt összegezte 45 év szakmai tevékenységét. Bereczky Csaba 1972 óta foglalkozik fafaragással, vezetője a keszthelyi fafaragó szakkörnek, de aktív részese volt több országos alkotóműhelyek megvalósításának. Hat éve jelentkezett a Magyar Művészeti Akadémia kültagjának. Levelező tagságát pályája csúcspontjának tekinti. Töretlen lelkesedéssel folytatja eddigi munkáját.

„Egy tudatformáló tevékenység amit mi végzünk. Az akadémián belül is ez a fő cél, hogy a hagyományos magyar kultúrának az elemeit a különböző szakmáknak a területeit képviseljük, igyekezzünk kibontani, megismertetni, minél közismertebbé tenni bármilyen fórumon, tehát ahol csak megszólíttatunk, ott ezeket a dolgokat vigyük és terjesszük” - mondta televíziónknak Bereczky Csaba. 

Az újdonsült MMA tag folyamatosan részt vesz az országos kiállításokon, pályázatokon. Készít pásztorfaragásokat, csont, szaru használati tárgyakat, bútorokat, fejfákat, emlékoszlopokat. Készített tananyagokat, kiadványokat, de felkérésre összegezte az országos fafaragó tevékenységet is. 

„Amit a Dunántúlon, Keszthely és Zalaegerszeg környékén a kézművességért – nem csak a fafaragásért - tett az elmúlt negyven, vagy akár még több évben is, az szerintem példaértékű. Egy közösségi ember és rengeteg kézműves fiatal és rengeteg tanítvány jött ki a keze alól” - nyilatkozta Kékedi László, az MMA Népművészeti Tagozatának vezetője.                      

Az akadémia Népművészeti Tagozatával egy nagyszabású munkába kezdett most Bereczky Csaba. A Parlament elé készülő Kárpát-medencei betlehem haranglábja Keszthelyen fog készülni. Ennek a makettjét állítja most össze Bereczky Csaba. Várhatóan a nyár folyamán pedig a fafaragó tábor keretében készíti el társaival a haranglábat.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
 
forrás: MMA
 
 
 
további híreink
 
Csütörtökön kezdődött meg a Gyenesdiási Boros Sétányon a négynapos program.
 
Az 1,2 kilométeres útpálya a Magyar Falu Programban újulhatott meg mintegy 438 millió forintból.
 
Messziről tónak látszik, ám egy óriási naperőmű paneljei csillognak Balatonszentgyörgy mellett.
 
Nyolcvanöt fő tanult népzenét Gyenesdiáson, a Wass Lajos népzenei táborban.
 
A Fidesz Keszthelyi Csoportjának elnöke biztatja az állampolgárokat, hogy küldjék vissza a kérdőíveket.
 
Az algavirágzás megelőzésére a Balaton vízszintszabályozásának átalakítását javasolják egyes szakemberek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó