Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Somogyi pásztorfaragásokat készítettek
2023. aug. 9. szerda | Keszthely
Somogyi pásztorfaragásokat készítettek
A dunántúli pásztorművészet két különleges díszítőtechnikáját sajátíthatták el a VII. Örökségünk a Nyugat-Dunántúlon tábor résztvevői. A Népművészeti Alkotóházban országosan elismert művész oktatta a fafaragókat. A Zala Megye Népművészetéért Alapítvány saját erőből rendezte meg a csütörtökön záruló programot.

Tülökből készített sótartót Csabádi Sándor. A Kapoli- stílusú pásztorfaragást pecsétviasszal, azaz spanyolozással színezte, díszítette az alkotó.

„Ez a legelső, ez még szűz kéz, úgy is lehet mondani. Soha életemben nem gondoltam volna, hogy ezt meg tudom csinálni, mert ilyen apró, pici dolgokat nagyon nehéz belefaragni”- nyilatkozta a fafaragó. 

Somogyi pásztorfaragásokkal foglalkoztak a táborozók. Hazánk nagyon gazdag kultúrkinccsel rendelkezik e téren. A spanyolozás és karcolozás technikáját viszont kevesen ismerik. Fát, szarut és kobaktököt is díszítenek a viasszal, vagy a savas marással. Bereczky Csaba táborvezető hívta meg előadónak Fehér Vilmost. A Népi Iparművész jeles művelője ezen technikáknak.

„Ezek a technikák régen is különlegesnek számítottak, most még különlegesebbek, nagyon kevesen csinálják. A spanyolozást konkrétan két kezünkön meg tudjuk számolni, hogy most hányan mívelik. Csinálják magas szinten is, viszont nagyon kevesen adnák át ezt a tudást. Én foglalkozom azzal, hogy módszertanilag át tudjam adni és be tudjam vezetni a kortárs alkotói népművészetbe, itt a Dunántúlon” - mondta Fehér Vilmos. 

Hetedik alkalommal szervezték meg az Örökségünk a Nyugat-Dunántúlon tábort. Máskor textilesek is, most viszont csak fafaragók alkottak. A hét fős kicsi, de annál lelkesebb csapatba a helyi alkotók mellett Hajdú-Bihar és Bács-Kiskun vármegyékből is jöttek. 

Bereczky Csaba táborvezető: „Az örökségünk megőrzése szempontjából nagyon fontos, mert van egy hatalmas díszítő kultúránk, aminek a megőrzése feladatunk kell, hogy legyen, az éltetését mindenképpen folytatnunk kell, ezért szerveztük a táborokat.”

A táborra idén nem nyert pályázati támogatást a Zala Megye Népművészetéért Alapítvány. A részvételi díjakból finanszírozták a hatnapos programot. A szervezők határozott célja, hogy jövőre is megrendezik az eseményt.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. feb. 9. péntek 19:15 | Keszthely
A Keszthelyi Nemzeti Körv Könyvklubjában mutatta be akadémiai székfoglalóját Bereczky Csaba.
| 2024. jan. 23. kedd 12:02 | Keszthely
Keszthely kulturális életében végzett kiemelkedő tevékenységéért kapta az elismerést a népművész.
| 2021. aug. 17. kedd 15:38 | Gyenesdiás
15 mester ragadott motorfűrészt az első gyenesdiási Nemzetközi Fafaragó Versenyen.
| 2020. dec. 2. szerda 14:39 | Keszthely
Rendhagyó kiállítást rendeztek be a Balaton Színház Simándy termében Szántó János fafaragó képeiből.
| 2020. szep. 22. kedd 19:06 | Gyenesdiás
A nemzeti összetartozást jelképező szoborral tisztelegtek Trianon 100. évfordulóján.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
10:45
MMA film
11:37
Hargita TV
11:57
Savaria Filmfesztivál
12:00
Képújság
18:00
Egy csipetnyi szó
18:34
Zalai krónika
18:49
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
Savaria Filmfesztivál
20:36
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.