Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / “Digitális kiállítás” a Balaton Színházban
2020. dec. 2. szerda | Keszthely
“Digitális kiállítás” a Balaton Színházban
Rendhagyó kiállítást rendeztek be a Balaton Színház Simándy termében. A vírushelyzetre tekintettel ugyanis nem lehet megnyitó ünnepség, ennek ellenére egy fafaragó művész képei felkerültek a falakra. A színház vezetése abban bízik, hogy a tárlatot a közönség személyesen is láthatja majd.

Ezek a képek egyelőre csak televíziónkon keresztül tekinthetők meg, a közönség számára a jelenleg érvényben lévő rendelet szerint nem látogatható a kiállítás. Szántó János fafaragó művész Budapesten él, a képeket maga szállította el Keszthelyre. Összesen harmincnégy darab alkotás került a Balaton Színház Simándy termébe.

Szántó János képein a vallás, a magyarság, a falusi élet köszön vissza. Az egyébként református lelkipásztor művész alkotásai egytől egyig részletesen kidolgozott, aprólékos munkák. Így vall magáról a művész: "Eleinte csak bibliai idézeteket faragtam, abból viszont sok százat, van rá még mindig igény. Egy-egy szép bútordarab, az otthonokban szép ajándék, bizonyos esetekben. Aztán megihlettek különböző témák. Nagyon szeretem a falusi tájat - magam is ott nőttem fel. Látható Itt néhány képem a régi paraszt világról, csikós életről, aztán a honfoglalás témaköre érdekel. Voltam a Hungexpón, vadász kiállításon, oda vadas képekkel készültem. Órákat, különböző használati eszközöket is készítek fából."

Szántó János képeit az is különlegessé teszi, hogy tíz esztendővel ezelőtt egy baleset miatt elvesztette bal keze csuklóját, így azóta szinte csak a jobb kezével tud dolgozni. Egy rehabilitációs és közfoglalkoztatási közhasznú cég alkalmazza őt, ahol szavai szerint azt csinálja, amit szeret; a szakmája egyben a hobbija is. "Ehhez a munkához 10% kézügyesség szükségeltetik, és a többi az a fejben meg a szemben van. Tehát ha nem látom az anyagban a témát, akkor nem tudok vele mit kezdeni, ezért alkalmazkodtam a megváltozott körülményekhez. Sokan kérdezik, hogy hogyan tudom ezt fél kézzel, és mindig mondom: nem fél kézzel, másfél kézzel! Van egy ép, egészséges kezem és van egy fél kezem, amivel rá tudok segíteni. Így születnek meg ezek az egyedi alkotások" - mondja.

Szántó János nagyon szeret a fával dolgozni. Azt mondja: bánja, hogy egy nap csak 24 órából áll, mert így kevés ideje jut az alkotásra. Alig várja, hogy reggel legyen és ismét a kezébe vehesse a munkadarabot. Balesete miatt kisebb, elektromos szerszámokkal munkálja meg az anyagot. A fából készült képeinek kiállítása egyelőre nem látogatható.

Osvald Bálint, a Balaton Színház megbízott igazgatója elmondta: "Lényegében ez egy digitális kiállítás. Erre már volt korábban példa az intézményünkben. A tavaszi karantén időszakban is volt olyan kiállítás, ami csak az online térben kapott helyet - sajnos ezzel a kiállítással is így jártunk. A művész úr korábban már - még a vírusmentes időszakban, ha lehet így fogalmazni - megkeresett minket, hogy nagyon szívesen elhozna egy anyagot hozzánk. Akkor ezt nagyon jól és jó előrelátó módon lebeszéltük, és kitűzték ezt a mai napot, mint megnyitó időpontot. Csak hát nyilvánvalóan több dolog is közbeszólt."

A tervek szerint az időszaki kiállítás február elejéig marad a Simándy teremben, így a színház vezetése abban bízik, hogy addig a közönség számára arra is nyílik lehetőség, hogy személyesen csodálhassa meg az alkotásokat.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

 

| 2024. feb. 9. péntek 19:15 | Keszthely
A Keszthelyi Nemzeti Körv Könyvklubjában mutatta be akadémiai székfoglalóját Bereczky Csaba.
| 2024. jan. 23. kedd 12:02 | Keszthely
Keszthely kulturális életében végzett kiemelkedő tevékenységéért kapta az elismerést a népművész.
| 2023. aug. 9. szerda 14:48 | Keszthely
A dunántúli pásztorművészet különleges díszítőtechnikáit sajátíthatták el a Népművészeti Alkotóházban.
| 2021. aug. 17. kedd 15:38 | Gyenesdiás
15 mester ragadott motorfűrészt az első gyenesdiási Nemzetközi Fafaragó Versenyen.
| 2020. szep. 22. kedd 19:06 | Gyenesdiás
A nemzeti összetartozást jelképező szoborral tisztelegtek Trianon 100. évfordulóján.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.