+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Ritka szarvasmarha került a Csillagvár Múzeum állatparkjába
2020. március 11. szerda 17:09 - Balatonszentgyörgy
Ritka szarvasmarha került a Csillagvár Múzeum állatparkjába
Kárpáti borzderes szarvasmarha került ma délelőtt a Csillagvár Múzeum állatparkjába. Az állat nagyon ritka, csupán 200 tehenet tartanak nyilván Magyarországon. Hazánkban már fajtamentési program is indult ezzel az állattal kapcsolatban. A Nyugat-Dunántúlon is összesen két tenyésztő van.

Ma délelőtt érkezett meg a kárpáti borzderes tehén Balatonszentgyörgyre. Az állatot Almásházáról szállították a Somogy megyei településre, ahol azonnal új otthonába vezették. A szarvasmarha jelenleg vemhes, a borjú az előrejelzések szerint a következő hetekben fog a világra jönni. A kárpáti borzderes nagyon szelíd természetű. Az időjárás viszontagságaival szemben ellenálló, így akár ridegtartásra is alkalmas.

„Gyakorlatilag ugye a borzderesek családjának az egyik tagja. Ugye valamikor ez egy magyar őshonos fajta volt, aztán ugye, mint a legtöbb őshonos fajta, ugye ős is eltűnt a háború idejében Magyarországról.” - mondta el Országh Béla gazda.

Az állat különlegessége, hogy szemben a magyar szürke marhával, ez a fajta hármas hasznosítású, mivel teje és húsa is kiváló, valamint igázásra is tökéletesen alkalmas. Ennek ellenére mégis kb. 200 anyatehén van nyilvántartva az országban ebből a fajtából. Ennek oka lehet, hogy egyre inkább megszűnőben vannak a háztáji gazdaságok. A Csillagvár Múzeum állatparkjában több őshonos magyar állat is megtalálható. Az új borzderessel bővült a látható  egyedek száma.

„Elsősorban ugye mi a fajtával szeretnénk most már megismerkedni, tehát egy éve ismerkedünk papíralapon és akkor most egy kicsit ugye a gyakorlati részébe is betekintünk és nagyon szeretnénk tartani mi is ezt a fajtát. Itt elsősorban ugye bemutató célra lesz és egy olyan célzattal, mint ahogy mondottam egy nagyon szelíd, jámbor fajtától beszélünk, tehát hogy egy kicsit közelebb tudjanak az emberek hozzá kerülni, tudjanak hát úgy mondom szarvasmarhát megérinteni.”

Országh Béla elmondta, a fajta évekkel ezelőtt teljesen eltűnt hazánkból. Az erdélyi havasokban tartottak meg pár egyedet, az ő segítségükkel tudtak fajtamegőrző programot elindítani. Ezt Magyarországon a Debreceni Egyetem kezdte meg több mint 10 éve. Ebben egy mintagazdaság segít, melynek keretében a háztáji állattartás felélesztését is célul tűzték ki a fajta megmentése mellett.

A sikeres fajtafenntartó program lehetővé tenné, hogy a kárpáti borzderes szarvasmarha Magyarországon is önálló fajtaként legyen bejegyezve. Ez pedig hozzájárulna ahhoz, hogy az állat genetikai állománya fennmaradjon. 

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Megkezdőött a keszthelyi Food Truck Show.
 
A sétálóutca legrégebbi, műemlék épületének udvarában valósította meg az attrakciót Pampetrics Milán.
 
Az idei évben a verseny főszervezője is indul, emellett rekordszámú lovast várnak.
 
Az idei évtől zenés színházi produkciókkal, új helyszínen várják az érdeklődőket.
 
A rendőrség felhívja a figyelmet, az ajtókat ablakokat minden esetben zárjuk be, figyeljünk értékeinkre.
 
Elkezdődött a Nemzeti Hét öt napos programja.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó