+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Nem kell recept az Algopyrinhez
2020. március 5. csütörtök 18:52 - Keszthely
Nem kell recept az Algopyrinhez
Évekkel ezelőtt recept nélkül lehetett kapni, aztán hosszú időre vénykötelesek lettek a metamizol hatóanyagtartalmú gyógyszerek. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet február 19-től ismét engedélyezte ezek vény nélküli kiváltását. Magyarországon az egyik ilyen hatóanyagot tartalmazó, legtöbbet keresett gyógyszer az Algopyrin.

Ezek a gyógyszerkészítmények mind olyan fájdalom- és lázcsillapító hatást fejtenek ki, amelyeknek a hatóanyaga a metamizol-nátrium. A legismertebb gyógyszer ezek közül talán az Algopyrin. Bakos Mihályné ismeri a tablettát és örül ennek a döntésnek. Ezt mondja: "Úgy gondolom, hogy nagyon jó ez az intézkedés, mert nem kell így az orvosnál sem ülni a betegek között, meg az ember gyorsabban hozzájut ehhez a gyógyszerhez. Ez tényleg egy jó gyógyszer, mi is használjuk a családban."

Az Algopyrin hatóanyagát egy német gyógyszergyár fejlesztette ki, már 98 évvel ezelőtt. Számos klinikai vizsgálat igazolja, hogy a metamizol hatékony és jól tolerálható fájdalom- és lázcsillapító. Enyhe gyulladásgátló hatással is rendelkezik ez a vegyület. A gyógyszertárakban keresik is a betegek ezeket a készítményeket. "Enyhe fogyás, emelkedés van a készítményben, de ugyanakkor nincs felvásárlási láz, vagy meggondolatlan vásárlás. Megfontoltan, de a terápiás lehetőségeket szélesítve egy jó döntésnek gondolom ezt a lépést az Országos Gyógyszerészeti Intézet részéről" - vélekedik Gergye Miklós gyógyszerész.

Indokolt a betegek részéről a körültekintő vásárlás, mivel a gyógyszerfogyasztási szokásaikat csak maguk ismerik, így előfordulhat egy esetleges túladagolás is. atmobreakAz intézkedés jó szándékát Homonnay Adrián háziorvos sem vitatja. Azt javasolja, orvosi tanács nélkül csak rövid távon alkalmazzuk a vény nélkül kapható gyógyszereket: "Akik hosszú távon szedik, ugyanolyan készítményeket szednek, mint a nagyobb hatóanyag-tartalommal rendelkező egyéb készítmények. Ezeknek a szedése hosszú távon mellékhatásokat, jól ismert szervi mellékhatásokat okozhat. Emiatt a hosszú távú szedés esetén mindenképpen a háziorvossal vagy szakorvossal, kezelőorvossal történő konzultációt javaslom."

A szakemberek szerint az, hogy a metamizol-nátrium hatóanyagú gyógyszerek vény nélkül kaphatóak, nem csak a betegeknek hasznos rendelkezés, mivel a háziorvosi, alapellátási rendszert is tehermentesíti. Nem utolsó sorban, az adminisztráció is csökken és a gyógyszertárakban is gyorsabb a kiszolgálás.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Visszaáll a régi nyitva tartási rend és az időkorlátot is eltörlik szombattól.
 
Több termelő online értékesítette a borokat, ebben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa is segített.
 
A koronavírus-járvány miatt nem szervezhetik meg a népszerű rendezvényt.
 
Jótékonysági és közösségépítő kihívásokat is teljesítettek a korlátozás alatt az emberek.
 
Az önkormányzati képviselő az elcsatolás miatt fejezte ki aggodalmát.
 
A hallgatók online adhatnak számot a tudásukról szóban és írásban egyaránt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó