+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 18. alkalommal szervezték meg a Testünk titkai versenyt
2020. február 20. csütörtök 16:43 - Keszthely
18. alkalommal szervezték meg a Testünk titkai versenyt
Nagykorúvá vált a Testünk titkai biológia verseny. A 18 éves megmérettetésnek az Egry József Általános Iskola adott otthont. A térségből összesen 29, 8. osztályos diák érkezett, hogy számot adjon az emberi testtel kapcsolatos tudásáról. A verseny hiánypótlónak számít, hiszen ebben a tematikában kevés megmérettetést rendeznek.

A verseny megnyitójára különlegességgel készültek a szervezők. Olyan emberek üzeneteit olvasták fel a diákoknak, akik korábban vettek részt a Testünk titkai elnevezésű megmérettetésen, és mára biológiával foglalkozó szakemberekké váltak. A versenyt 18. alkalommal szervezték meg Keszthelyen.

„Természetvédelem, környezetvédelem, hazánk életközösségei körében léteznek biológia versenyek, de a csodálatos emberi testtel kapcsolatban nem volt ilyen jellegű verseny. Tehát egy hiánypótló is volt ez a környékünkön. A Vajda Gimnáziummal közösen a biológia tagozatra építve ez nagyon-nagyon jól illeszkedik ez a verseny ide, a mi térségünkbe. És a járásból, a környékről, de egészen Marcali, Nagykanizsa, Sümeg vonzáskörzetéből mindig jöttek versenyzőink.” - ismertette Kissné Varga Erika pedagógus.

A verseny két részből, egy írásbeli és egy szóbeli részből állt. A sorszámhúzás után kezdhettek is a tanulók. Az írásbeli résznél a légúti betegségek, az emberi test felépítése, a rák, biológiai számtan kísérletelemzés és táblázat kiegészítés is szerepelt. Király Mátyás a Ranolder Iskolából érkezett, több okból is jelentkezett a megmérettetésre.

„Miközben felkészülök, aközben is kicsit biológiával foglalkozok, ne pedig mással és miközben itt szóbelizek, az egy főpróba mondhatni a szóbeli felvételire. És igazából mivel ugye nagyon sokat készültem, ezért remélem, hogy jól fog sikerülni.”

A Testünk titkai verseny szóbeli részén minden alkalommal szakmai zsűri előtt kell számot adniuk tudásukról a fiataloknak. A Vajda János Gimnázium és az Egry József Általános Iskola pedagógusai több szempontot is figyelembe vettek az értékelésnél.

„Az elmúlt mondhatni 10 évben rendkívül megromlott a gyerekeknek a szóbeli kifejező készsége. Talán ez az a verseny, ahol hangsúlyt helyezünk arra, hogy milyen módon fejezi ki magát. A legtöbb tanulón sajnos látni, hogy illetve nem sajnos, látni, hogy tudják az anyagot, de nem tudják elmondani. Nem használják a biológiai szakkifejezéseket, ezért a régi megszokott iskolatípus, amikor felelni kellett a gyermeknek, most újra előtérbe kell, hogy kerüljön.” - mondta el Kiss István zsűritag.

A nagykorúvá vált verseny egybeesett az iskola fennállásának 40. évfordulójával, így tortával is meglepték a versenyzőket a szervezők.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Megkezdőött a keszthelyi Food Truck Show.
 
A sétálóutca legrégebbi, műemlék épületének udvarában valósította meg az attrakciót Pampetrics Milán.
 
Az idei évben a verseny főszervezője is indul, emellett rekordszámú lovast várnak.
 
Az idei évtől zenés színházi produkciókkal, új helyszínen várják az érdeklődőket.
 
A rendőrség felhívja a figyelmet, az ajtókat ablakokat minden esetben zárjuk be, figyeljünk értékeinkre.
 
Elkezdődött a Nemzeti Hét öt napos programja.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó