+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A nádi hegedű titkára is fény derült
2020. január 6. hétfő 14:27 - Keszthely
A nádi hegedű titkára is fény derült
Citera, körtemuzsika, nádi hegedű. Népi hangszerekkel ismerkedhettek meg a hétvégén az érdeklődők a Népmesepontban Birinyi József jóvoltából. A népzenész, népzenekutató a programon 65 zenei eszközt mutatott be. A Népmesepont továbbra is nagyon népszerű, ezt mutatta a érdeklődők száma is.

Érdekes történetekkel tette még színesebbé az alkalmat Birinyi József a közönség nagy örömére. A hangszerbemutatón az érdeklődők kíváncsian hallgatták a hangszereket, azok történeteit és az általuk megszólaltatott ismert népdalokat is. Az eseménybe a gyerekeket is bevonták.

„A bácsi megmutatta a hangszereket, amiket ki is lehetett próbálni.” - mondta el Varga Soma.

Birinyi József évtizedek óta gyűjti a népi hangszereket. Elmondása szerint megszólaltatni mindegyiket tudja, de sokon közülük szinte bármit el tud játszani. Az eseményen több mint 65 hangszert mutatott be. Többek között olyan eszközöket ismerhettek meg a jelenlévők, mint a tilinkó, vagy a nádi hegedű, de különböző hangszerpótlót és ritmuseszközt is láthattak. A program célja volt, hogy a meglévő mellé minél nagyobb ismeretanyagot adjon át az érdeklődőknek.

„Hogyha a saját kulturális szűrőjével értelmezi, bármilyen zenét hall az ember, akkor az alapján fogja lefordítani. És ez fontos, hogy ez a fajta zenei ízlés az a felnövekvőkbe is. Ha mi nem tanítjuk meg, más nem fogja megtanítani, tehát, hogy a felnövekvőkben is ez kialakuljon, benne legyen és ezen szűrők szerint nézzék a világot, ami segít. Kapaszkodópont is, viszonyítási pont is, értékrend mindenféle szempontból.” - osztotta meg a népzenész.

A Népmesepont népszerűsége töretlen. Az itt meghirdetett programokra folyamatosan érkeznek a látogatók. Tavaly kézműves foglalkozásokon, táncházakon, angol nyelvű mesedélutánokon, koncerteken és meseelőadásokon is részt vehettek a családok.

„Én úgy gondolom, hogy nagyon jó évet zártunk. A hétvégi rendezvényeink azok nagyon népszerűek, tehát nagyon sok család jár hozzánk, most már visszajáró vendégeink vannak, koncertjeink most már elmondhatjuk, hogy teltházasak általában. Az egyéb rendezvények is, próbálunk mindig valami újdonságot kitalálni, ami az ünnepekkel vagy az éppen adódó eseményekkel kapcsolatos.” - ismertette Tóth Adél a Népmesepont foglalkozásvezetője.

A Népmesepontban idén is színes programokkal készülnek, melyek nem csak az óvodáskorosztálynak, az iskolásoknak is szólnak. A januári kínálatban méhes-mézes mesék, farsangi játszóház, drámapedagógiai meseműhely és angol nyelvű meseklub is szerepel.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Április 4-től, azaz szombattól ideiglenesen újra kinyit a keszthelyi piac – tájékoztatott Nagy Bálint.
 
Mentőautó vásárláshoz kér segítséget a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.
 
A helyi vállalkozások segítésén dolgozik a város, nyárra alternatív költségvetés készül Keszthelyen.
 
Az állattartók számára is a higiénia fontosságát hangsúlyozzák az állatorvosok.
 
A gazdaság helyreállítására hoztak intézkedéseket a város elöljárói.
 
A köztemetők nyitva vannak Keszthelyen, azonban csak indokolt esetben látogassuk!
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó