Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Bemutatták a Hajtogató című könyvet
2023. feb. 13. hétfő | Keszthely
Bemutatták a Hajtogató című könyvet
Megjelent a 8360 Hajtogató című kötet. A könyv a Keszthelyi Városvédő Egyesület ötlete nyomán született meg. Az oldalakon Keszthely ismert és kevésbé ismert kincsei elevenednek meg képeken és rövid írásokon keresztül. Kilenc alkotó vállalta, hogy a neki jelentőséggel bíró helyszíneket bemutatja a közönségnek.

A 8360 Hajtogató című könyv ötlete egy baráti beszélgetés során született meg. Az alkotás célja, hogy ihletszerűen, a teljesség igénye nélkül bemutassa azt a 70 helyet, ami ezt a várost az alkotóknak szerethetővé teszi. Zsúfolásig megtelt az egyik helyi étterem a kötet bemutatóján. Az eseményen az alkotók maguk is beszéltek a történetek megszületéséről.

„Nekem is vannak elképzeléseim a városról, meg saját történeteim is, és hagytam magam megihletődni. Az volt a lényege, hogy másokat is bevonzani ebbe az alkotóközösségbe. Azt hozzá kell tenni, hogyha és amennyiben lesz ennek folytatása, akkor lehet, hogy nekem kicsit hátrébb kell majd lépnem.” - mondta az egyik alkotó, Németh Áron.

A kötetben természetesen megelevenedik a Festetics-kastély egy-egy részlete, az Amazon ikonikus épülete és a Balatoni Múzeum is. Ugyanakkor olyan szobrokról, fákról, házakról is születtek rajzok és történetek, amelyek nincsenek sem a turisták, sem pedig az itt lakók látókörében. A kötetet Somogyi Győző, Kossuth-díjas festőművész méltatta, aki maga is kötődik a városhoz.    

„Körbemutatták azt a térképet, amelyet még a ’80-as években rajzoltam Keszthelyről. Pontosabban egy madártávlati képről van szó, akkor még nem volt drón, meg alaptérkép, meg Google, hanem végig kellett járnom a város összes utcáját, minden nézetből, és minden ablakot a maga helyén megrajzolni. Ez olyan erősen hozzákötött engem Keszthelyhez, hogy mind a mai napig tart.” - emelte ki a Kossuth-díjas festőművész.

A kötet ugyan nem helytörténeti mű, egy-egy szobor, ház, épület rövid történetét is bemutatja az olvasóknak. A könyvbemutatón elhangzott, a közös munka összekovácsolta a Keszthelyi Városvédő Egyesület tagjait és az alkotókat is. A válogatás nem csak szövegeken, hanem digitális tollal készült rajzokon keresztül is bemutatja a helyszíneket.

„Óriási dolog, hogy egy ilyen kötet megszületett. Amikor elkezdtünk együtt gondolkodni, akkor kiderült, hogy Keszthely városát más szemmel is lehet látni. Olyan dolgokat vettünk észre, elsősorban az alkotók, ami mellett általában az ember elmegy, nem tulajdonít neki jelentőséget.” - tájékoztatott Kerner Gábor, a Keszthelyi Városvédő Egyesület elnöke.

A kötetnek saját honlapja is van, ahol néhány alkotás online is elérhető. Az egyesület és az alkotók is azt tervezik, hogy lesz folytatás, hiszen számos olyan csoda van még Keszthelyen, ami bemutatásra vár.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. jún. 13. csütörtök 19:15 | Keszthely
Papp Endre József Attila-díjas író, irodalomtörténész volt a vendége annak az író-olvasó találkozónak, mely az Ünnepi Könyvhetet nyitotta Keszthelyen.
| 2024. jún. 10. hétfő 19:15 | Keszthely
Egy kéziratos naplót dolgozott át “A fegyvertörténész elveszett naplója” címet viselő könyvvé Máday Norbert író, műgyűjtő.
| 2024. máj. 22. szerda 19:15 | Keszthely
Előadásokkal és könyvbemutatóval és pálinka kóstolóval ünnepelte a Balatoni Múzeum a múzeumok világnapját
| 2024. ápr. 16. kedd 19:15 | Keszthely
Könyvkiállítást nyitottak a könyvtárban a hazai zsidóság deportálásának 80. évfordulóján.
| 2024. feb. 16. péntek 19:15 | Keszthely
Tavunk kulturális kincseit szedi csokorba a Balatoni Értéktár című képes kiadvány.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
06:30
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
MMA film
08:37
Hargita TV
08:57
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.