+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Lakóparkstop Balatongyörökön
2019. december 12. csütörtök 15:15 - Balatongyörök
Lakóparkstop Balatongyörökön
Nem kér a lakóparkokból Balatongyörök. A település szeretné, ha megmaradna az emberléptékű, családias településszerkezet. A község október végén módosította a Helyi Építési Szabályzatot. Így akarják elejét venni, hogy a profitorientált ingatlanbefektetők miatt megváltozzon a családias településszerkezet.

Az elmúlt években Balatongyörökön is tapasztalták, hogy a tulajdonosi, befektetői szokások jelentősen megváltoztak. Ennek eredményei például a temető szomszédságában megépült társasházak. A településvezetés nem szerette volna, ha az eddig kialakult, családias, szellős beépítésű, emberléptékű környezet megváltozik és megnövekszik a társasházak száma.

Biró Róbert polgármester: „Balatongyörök számára nagyon fontos a fejlődés, de nem minden áron. A települést úgy is lehet fejleszteni és úgy is lehet fejlődni, hogy az eddigi arculatot és az eddigi hangulatot megtartva lépjünk előre. Ezért volt fontos a település számára, hogy ezt a szabályozást meghozza, hiszen az elmúlt években olyan befektetői igények jelentek meg Balatongyörökön is, amik már egy kicsit kezdték feszegetni a település ezen határait és a képviselő-testület egy határozattal, döntéssel zárta le ezeket a kérdéseket.” 

Balatongyörökön mintegy 400 olyan telek van, amire családi házakat lehet építeni –tette hozzá a polgármester. Biró Róbert azt szeretné, hogy ne ötezer ember, hanem 400 család érkezzen az itt építhető ingatlanokba. Úgy fogalmazott, nem akarnak nagyobbak lenni, mint amit a település infrastruktúrája elbír. A Helyi Építési Szabályzat közel 10 éves a községben. Az október végén elfogadott módosítás megakadályozza a társasházak, lakóparkok építését.

Tóth László főépítész: „Azt szabályoztuk le, hogy egy telken legfeljebb egy lakóegység, vagy üdülőegység épülhessen. Ez alól az a telek kivétel, aminek a teleknagysága meghaladja az övezeti előírásnak a másfélszeresét, ott kettőt engedünk. Ez alapján egy olyan településszerkezet tud létrejönni, ami hagyományos és követi a már kialakult és közkedvelt balatongyöröki képet.” 

A lakóparkok nem csak a településképre vannak kedvezőtlen hatással, hanem az idegenforgalmi bevételekre is. Bár ezek az ingatlanok lakásnak minősülnek, sokan nyaralóként, vagy akár un. kulcsos házként hasznosítják. Így nem generál idegenforgalmi adót, ami a balatoni települések egyik legnagyobb bevétele.  Balatongyörökön az elmúlt három évben három lakópark épült. Az új rendelet már érvényben van, így a jövőben erre nincs lehetőség. A rendezési terv felülvizsgálat alatt van a településen, az önkormányzat figyeli a döntés hatását. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A “Magyar Ápolók Napja” alkalmából főigazgatói elismeréseket adtak át a hévízi kórházban.
 
A fizikai jelenségekkel ismerkedhetnek a fiatalok a Balaton Színház Simándy termében.
 
Az egészségügyi szakdolgozókat köszöntötték Keszthelyen Kossuth Zsuzsanna születésnapján.
 
Természet ihlette képeivel mutatkozik be Gécseg András.
 
A szervezet idei első közgyűlésén az eredményekről és a tervekről is beszámoltak.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó