+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Út a zenéhez
2019. december 6. péntek 19:12 - Keszthely
Út a zenéhez
A 2019. év utolsó komolyzenei előadását tartotta meg Károly Róbert a Balaton Színházban. Az Út a zenéhez című sorozat 18. előadása Bartók Béla egyéni modern magyar világzene eszméjét boncolgatta,benne Strausz,Liszt és különböző népzenék hatásával.

Wolfgang Amadeus Mozart két felvonásos operáját,a Don Giovannit hallgatták meg az Út a zenéhez előadás kezdetén a résztvevők. A Dr. Károly Róbert zeneszerző,karnagy által elindított zeneértésen alapuló előadások nagyon népszerűek. Zenehallgatással és műelemzéssel viszik közel a zeneszerzők darabjait a közönséghez, így könnyebb a mű megértése is. Az ismert karmester,zeneszerző, aki az Amerikai Egyesült Államoktól,Bagdadig mindenhol dirigált és tanított zeneigazgatóként és karigazgatóként,fontosnak tartja a komolyzene megértését. Ezért indította el a komolyzenei előadássorozatot.

"Hitem és az én művészetem is tulajdonképpen az,hogy  a zene tulajdonképpen egy nagyon-nagyon fontos kiegészítő kommunikációja az emberiségnek, amely olyat tud amit a szöveg nem tud. Tehát a szavak mögötti, gondolatok mögötti érzelmi hatásokat és mondanivalót-mert az érzelmeknek is van mondanivalója –sőt azok nagyon makacsak,azt szokták mondani perszeverálnak. Az érzelmek perszeverálnak, makacsok. Nagyon fontos főleg a cselekvéseinek az indítékaiban." - mondta Károly Róbert zeneszerző, karnagy.

A zeneértés, zeneismeret előadásaira a térségből érkeznek zenekedvelők. Többen a  kezdetektől tagjai a komolyzene iránt érdeklődő csoportnak. Nagy Attila Tapolcáról utazik Károly Róbert előadásaira.

"Én szeretem a zenét. Soha nem tanultam zenét,opera rajongó vagyok. Szerettem volna megérteni a kezdetektől fogva hogy alakult ki a klasszikus zene, mi a zenének a szerkezete,mi a szimbolikája s professzor úrnak az előadásából ez kiderül." - mondta Nagy Attila.

A komolyzene széles skáláját dolgozza fel az előadás sorozat . A tizennyolcadik Út a zenéhez  előadáson Bartók Béla életét és munkásságára ható zenei irányzatokat, népzene ismerhette meg a közönség. Így  Európa nagy zeneszerzői,mint Liszt,Strassz bartóki harását is.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Ligetplexben premier és 3D-s filmeket is láthatnak a filmszínházak szerelmesei.
 
Az autópálya- és a megyematricákat is meg kell újítani január 31-ig.
 
Az akadémikusról készült alkotást péntek délelőtt avatták fel ünnepélyes keretek között.
 
Könnyebb lett a parkolás a piac területén.
 
A szervezők szerint a beltéri és kültéri programokon is szép számmal vettek részt az érdeklődők.
 
Harminc éve szolgálja a szakma fejlődését a Keszthelyi Növényvédelmi Fórum.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó