+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Ipari kikötő: a helyiek tiltakoznak, a Vízügy még tervez
2019. november 15. péntek 14:35 - Vonyarcvashegy
Ipari kikötő: a helyiek tiltakoznak, a Vízügy még tervez
A legtöbb érintett elutasítja, hogy Balatongyörök és Vonyarcvashegy között ipari kikötő épüljön. Egybehangzó vélemény, hogy a Szent Mihály kápolna környezetében semmilyen ipari tevékenységet nem szeretnének látni. A civilek aláírásgyűjtést szerveztek, szombatra pedig békés demonstrációt hirdettek.

Október 31-én írta meg a balatontipp.hu, hogy kőrakodó és a fekete flottát befogadó ipari kikötő épülhet a Szent Mihály-domb alatt. A portál a Balaton Fejlesztési Tanács nyár eleji konferenciáján elhangzottak alapján számol be arról, hogy az ipari kikötőt a Balatongyörök és Vonyarcvashegy között jelenleg is üzemelő 110 ezer köbméter befogadóképességű zagytér mellett szeretnék kialakítani. A Nők a Balatonért Egyesület térségi vezetője már közvetlenül az előadás után megdöbbenését fejezte ki. Vetőné Zeke Erzsébet televíziónknak elmondta, a Keszthelyi-öböl amúgy is veszélyeztetett és megdöbbentő, hogy a Balaton egyik legszebb területénél tervezik az ipari létesítményt.

„A Szent Mihály-domb és kápolna lábánál történik mindez. Vonyarcvashegy idegenforgalmát ez tönkrevágja és az egyházi és zenei forgalmat, ami itt zajlik a kápolnába” - nyilatkozta a NABE térségi vezetője. 

A témában televíziónk megkereste az Országos Vízügyi Főigazgatóságot. Szóvivőjük, Siklós Gabriella írásban azt közölte: az előtervezés fázisában vannak és a vízminőség védelmének érdekében elgondolások kidolgozása van folyamatban a tó üzemeltetését és fenntartását érintő kérdésekről.  A folyamat december 20-án zárul, arról a társadalom, a lakosság, a civil szervezetek természetesen véleményt nyilváníthatnak, amik meghatározzák a további tervezési lehetőségek irányát – fogalmazott a szóvivő.

Sokan fordultak hozzá az ügyben, ezért közösségi oldalán írta meg véleményét a térség országgyűlési képviselője. Manninger Jenő nem támogatja, hogy a területen ipari kikötőt létesítsenek: „A Szent Mihály-domb és kápolna és annak a környéke egy olyan terület, ahol semmifajta ipari tevékenységet nem szeretnénk látni, de nem is az én véleményem számít itt elsősorban, hanem a helyiek véleménye. Az ott és a környéken élők egyértelműen megfogalmazták, hogy ezt ilyen formában nem kívánják.”

A politikus hozzátette, hogy rengeteg túlzás jelent meg s terjed a tervezett kikötővel kapcsolatban. Leszögezte, semmiképpen sem támogatja kőbeszállító, ipari kikötő, vagy ipari vágány építését. Hangsúlyozta, hogy a vízügyi szakemberek célja, hogy biztosítsák a vízminőséget, mely a nyugati medencében különösen fontos. Ehhez kotrásra van szükség és a kitermelt iszapot el kell helyezni, de nyilván nem a kápolna környezetében – fogalmazott Manninger Jenő.

Internetes és papíralapú aláírásgyűjtést is indítottak, az online felületen péntek reggelig több mint 9100 fő támogatta a petíciót. A Zalai Hírlap online felületén november 7-én jelent meg, hogy sem a balatongyöröki, sem a vonyarcvashegyi önkormányzat nem támogatja azt a tervet, hogy ipari kikötő létesüljön a térségben.

Az „Összefogás Balatongyörök és Vonyarcvashegy között épülő ipari kikötő ellen” névvel a közösségi oldalon alakult csoport békés és politikamentes demonstrációt hirdetett szombat 14 órára a Szent Mihály kápolnához. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Csütörtökön kezdődött meg a Gyenesdiási Boros Sétányon a négynapos program.
 
Az 1,2 kilométeres útpálya a Magyar Falu Programban újulhatott meg mintegy 438 millió forintból.
 
Messziről tónak látszik, ám egy óriási naperőmű paneljei csillognak Balatonszentgyörgy mellett.
 
Nyolcvanöt fő tanult népzenét Gyenesdiáson, a Wass Lajos népzenei táborban.
 
A Fidesz Keszthelyi Csoportjának elnöke biztatja az állampolgárokat, hogy küldjék vissza a kérdőíveket.
 
Az algavirágzás megelőzésére a Balaton vízszintszabályozásának átalakítását javasolják egyes szakemberek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó