Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Továbbra is keresi a lehetőségeket a vízügy az ipari kikötő létesítésére
2020. máj. 28. csütörtök | Balatongyörök/Vonyarcvashegy
Továbbra is keresi a lehetőségeket a vízügy az ipari kikötő létesítésére
A vízügy továbbra is keresi a megoldást egy ipari kikötő létesítésére – tájékoztatta televíziónkat Siklós Gabriella. Az igazgatóság szóvivője elmondta, a napokban megjelent hírekkel ellentétben nem eldöntött tény, hogy nem épül meg a kikötő a Szent Mihály-domb lábánál, azonban azt sem lehet kijelenteni, hogy igen. Ugyanakkor a Balaton kotrása elengedhetetlen, éppen ezért a szakemberek folyamatosan egyeztetnek az érdekvédelmi szervezetekkel.

Hónapok óta téma a Balatongyörök és Vonyarcvashegy között létesítendő ipari kikötő. A vízügy számos egyeztetést tartott a témában, Balatongyörökön és Vonyarcvashegyen is sor került fórumokra, ahol a település lakói valamint több szervezet is elmondhatta a véleményét, meglátásait. Az elmúlt napokban az országos sajtóban több cikk is megjelent, miszerint a Balaton Fejlesztési Tanács döntése értelmében nem épül meg a tervezett kikötő és kőlerakó a Szent Mihály domb lábánál. Siklós Gabriella, a Vízügyi Igazgatóság szóvivője elmondta, a kép ennél árnyaltabb.           

„Folyamatosan egyeztetünk a balatoni érdekvédelmi szervezetekkel, itt gondolok a Balaton Fejlesztési Tanácsra, illetve a Balatoni Szövetségre, hiszen ők azok, akik az önkormányzatokkal, az érdekvédelmi képviseletekkel kapcsolatban állnak. Igazából nagyon várjuk a segítségüket, hogy az ő segítségükkel tudjuk majd összehozni azokat az igényeket minden oldal részéről a Balatonnal kapcsolatban, amelyek felmerülnek. Megoldás mindenképpen kell, de ebben a pillanatban most még nem tudom megmondani, tehát sok helyen megjelent, hogy biztos, hogy nem lesz itt meg ott meg amott kikötő. Ezt én így megerősíteni nem tudom, de azt sem, hogy lesz.” - mondta az Országos Vízügyi Igazgatóság szóvivője.

Siklós Gabriella elmondta, a vízügy folyamatosan keresi a megoldást, hiszen a mederkotrásra nagyon nagy szükség van. Ugyanakkor a zagyterek befogadóképessége nagyon korlátozott,viszont sem lehetőség sem pedig anyagi forrás nem áll rendelkezésre ahhoz, hogy légi úton távolítsák el a kikotort anyagokat. A szóvivő hozzátette, azt kell látni, hogy a Balaton elképzelhetetlen kotrás nélkül, és az elmúlt évben tapasztalt algásodás nem csak a vendégek, hanem a helyi vállalkozások számára is jelentős probléma.

„Sajnos azt már a kutatások alátámasztották, hogy azok az anyagok, amelyek ott vannak a vízben és amelyeket ki kéne kotorni, ezek hozzájárulhatnak, sőt talán azt is mondhatom, hogy hozzájárulnak a káros algavirágzás kialakulásához. Tehát ez is egy olyan pont. Nagyon-nagyon sok oldal, nagyon-nagyon sok érdek találkozik itt össze. Azt sem szabadna elfelejteni, hogy ezek a kedvezőtlen jelenségek, mint például az algavirágzás, ezek nem csak a Balatonnál pihenni vágyók életét keserítik meg, hanem azért az erre épülő hihetetlen mennyiségű családi vállalkozást és gazdaságot is.” - tette hozzá Siklós Gabriella.

A szakember kiemelte, ez egy rendkívül összetett probléma, amelyben számos szereplő igényeit és érdekeit kell figyelembe venni. Mivel azonban a Balaton kotrása elengedhetetlen, a vízügy folyamatosan és nagy erőkkel keresi a megoldást és a konszenzust – tette hozzá a szóvivő.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2019. nov. 15. péntek 14:35 | Vonyarcvashegy
A lakosság, az önkormányzatok és Manninger Jenő sem támogatja a Vonyarcvashegyre tervezett ipari kikötőt.
| 2024. feb. 9. péntek 19:15 | Keszthely
Megmozdult a Balaton egy hónapja stagnáló vízszintje, melegszik a magyar tenger – írja a hirbalaton.hu.
| 2023. dec. 11. hétfő 16:53 | Keszthely
Vasárnap meghaladta a 110 centiméteres téli szabályozási maximumot a tó vízszintje.
| 2023. dec. 11. hétfő 16:46 | Zalavár
Rengeteg hordalék rakódott le, ami algásodáshoz és rossz áramlási viszonyokhoz vezethet.
| 2023. máj. 4. csütörtök 16:19 | Zalavár
A vízügy pályázatának keretében a Kis-Balaton két nagyműemlékét újították fel.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.