+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Libákkal és kézműveskedéssel búcsúztatták az őszt
2019. november 11. hétfő 11:55 - Keszthely
Libákkal és kézműveskedéssel búcsúztatták az őszt
Ma van Szent Márton-napja. Európa egyik legnépszerűbb szentje Savariaban, a mai Szombathelyen született és számos népszokás, hiedelem kapcsolódik nevéhez. Hagyományosan e napon fejezik be a mezőgazdasági munkákat és ekkor szokták megkóstolni az újbort. A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely ezúttal is Szent Márton ünnepével búcsúztatta az őszt és zárta be kapuit a téli időszakra.

Libák várták az vendégeket a majorban. Ez a szárnyas a legelterjedtebb jelképe Szent Márton napjának. A legenda szerint ugyanis a püspöki megbízatás elől menekülő Márton a libák közt próbált elbújni, ám azok gágogásukkal elárulták őt. Szokás november 11-én lámpás járást tartani, hogy a jó cselekedeteket jelképező fény mindenkihez eljusson.Ehhez készülődhettek elő a kézműves foglalkozás résztvevői. Libaformájú lámpásokat lehetett készíteni.

„Sógyurmából készítünk ilyen mécsestartókat. Meg kell formálni a testét, majd az üveget kidekorálhatjuk öntapadós matricákkal és mi választhatjuk ki, hogy hogyan és milyen színekkel dekorálunk” - nyilatkozta Marton Elizabet. 

A játszóház mellett tollfosztásra és kukoricamorzsolásra is lehetőség volt. Szent Márton nyomdokán címmel játékos-verses foglalkozást is tartottak a majormúzeumban. Csider Sándor költő kalauzolta el saját fantáziavilágukba a gyerekeket. 

Finomságokkal is várták a vendégeket. A Márton nap fő étele a liba, így a langallót ilyen feltéttel készítették el a múzeum munkatársai. A sajtos-tejfölös pogácsával egyetemben a major kemencéjében sült ez is. Innivaló gyanánt pedig zsályás és citromfüves teákkal szolgáltak a borús, őszi napon. Márton-napja jelentette egykor a paraszti év végét, ilyenkor fejezték be az éves mezőgazdasági munkákat, így a szezonálisan nyitva tartó Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely is ezzel az ünnepséggel zárja be kapuit a télre.

„Hosszú volt ez az év is. Sok látogatónk volt, illetve egy dinamikusan fejlődő nyári kalákatáboron is túl vagyunk, ami eléggé elfárasztotta a csapatot, de ez örömteli fáradtság, mert látjuk a munkánk gyümölcsét, illetve azt, hogy a múzeum azért egyre népszerűbb” - mondta televíziónknak Horváth Zoltán mb. múzeumvezető. 

Nagy érdeklődés kísérte A didergő király című produkciót. A verses mesejátékok a Család Általános Iskola diákjai adták elő.A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely a program végeztével bezárta kapuit. Hagyományosan a tavaszi, húsvéti rendezvénnyel nyílik meg 2020-ban a Magyar Mezőgazdasági Múzeum filiáléja.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Csütörtökön kezdődött meg a Gyenesdiási Boros Sétányon a négynapos program.
 
Az 1,2 kilométeres útpálya a Magyar Falu Programban újulhatott meg mintegy 438 millió forintból.
 
Messziről tónak látszik, ám egy óriási naperőmű paneljei csillognak Balatonszentgyörgy mellett.
 
Nyolcvanöt fő tanult népzenét Gyenesdiáson, a Wass Lajos népzenei táborban.
 
A Fidesz Keszthelyi Csoportjának elnöke biztatja az állampolgárokat, hogy küldjék vissza a kérdőíveket.
 
Az algavirágzás megelőzésére a Balaton vízszintszabályozásának átalakítását javasolják egyes szakemberek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó