Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Rendhagyó Márton-nap a termelői piacon
2021. nov. 16. kedd | Gyenesdiás
Rendhagyó Márton-nap a termelői piacon
Újborral, tépett libával és színes műsorokkal rendeztek rendhagyó Márton-napot Gyenesdiáson. A nagyközség ezúttal nem az iskolában, hanem a termelői piacon ünnepelte a jeles napot. Az eseményen hangsúlyozták Szent Márton keresztény ünnepkörben betöltött szerepét és a közösségek segítő erejét.

Saját készítésű lámpásokkal vonultak a színpadra a helyi óvodások. Márton-naphoz híven libás énekekkel, mondókákkal szórakoztatták a közönséget. Az óvodások mellett a népdalkör és a Gyenes Néptáncegyüttes is fellépett. A hűvös idő ellenére is szép számmal érkezett közönség a rendezvényre.

„Nagyon jól érzem magam és nagyon meglepődtem, hogy ilyen sokan vannak, mert tényleg rossz idő van, meg hideg van, de szerintem nagyon jó és finom a kürtöskalács” - mondta Baksa Zsófia. 

Tépett libát és kacsát is kóstolhattak a vendégek aszalt szilvás barbecue szósszal, vörös babbal és céklás káposztasalátával. Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák.A bornak Szent Márton a bírája – tartja a mondás. A környező pincékben is már megforrt az újbor, melyet meg is kóstolhattak a rendezvény résztvevői.  

„Nagyon szépek lesznek az idei borok. Az Ottonel muskotályból derítettem és szűrtem le egy kisebb tételt, amit Márton-napra kínálunk a vendégeinknek. 21-es cukorfokkal szüreteltük szeptember közepén és már most nagyon szépen tisztul az idei tétel belőle” - nyilatkozta Rádi László borász. 

Rendhagyó volt az idei Márton-nap Gyenesdiáson. Hagyományosan az iskolában vagy a Községházán szokták civil szervezetek megrendezni a programot. Ezúttal a termelői piacon, a vállalkozók és intézmények segítségével valósult meg az ünnepség. A településvezetés szerint ez jó alkalom arra, hogy megbeszéljék, hogyan tudták-tudják egymást és a települést segíteni a közösségek.

Gál Lajos polgármester: „Nagyon fontos, hogy Márton a keresztény ünnepkör része és Márton a szociális gondoskodás védőszentje is. Én azt hiszem, hogy önmagában, hogy egyik szervezet segíti a másikat és egyik család, közösség segíti a másikat, ez mind-mind azt hozza magával, hogy Márton-napkor egy kicsit meg kell állnunk, vissza kell tekintenünk erre a nehéz esztendőre és talán ebből kell erőt merítenünk a jövőre nézve.”

Az eseményen adták át a legvirágosabb udvar díjakat. Dr. Füzesi István és Lambert Iván részesült idén az elismerésben. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

| 2023. nov. 13. hétfő 15:11 | Keszthely
Márton-napi kézműves foglalkozásra várták a családokat a Majortörténeti Kiállítóhelyen.
| 2023. nov. 13. hétfő 15:09 | Keszthely
A hagyományos lámpásjárással és szeretetvendégséggel tisztelegtek a vértanú előtt.
| 2022. nov. 14. hétfő 15:28 | Keszthely
Az egyik legismertebb szentünkre emlékeztek Keszthelyen lámpásjárással, szeretetvendégséggel.
| 2022. nov. 11. péntek 16:58 | Keszthely
Márton-napi rendezvénnyel zárta az évadot a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely.
| 2021. nov. 9. kedd 17:28 | Keszthely
A program volt az utolsó nagyobb rendezvénye az intézménynek idén.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
11:40
Hargita TV
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.