Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Lámpáskészítés és kukoricamorzsolás
2023. nov. 13. hétfő | Keszthely
Lámpáskészítés és kukoricamorzsolás
Márton-napot ünnepeltek a Majortörténeti Kiállítóhelyen is. Az érdeklődő családokat libák várták az udvaron, de természetesen nem maradhatott el a kézműves játszóház sem. Az intézmény küldetése, hogy élővé tegye a népi hagyományokat, ezért szervezik meg évről-évre a programot.

Gyerekek és felnőttek egyaránt szorgoskodtak a Majormúzeumban. A Márton-naphoz kapcsolódóan lámpásokat készítettek. A befőttesüvegeket saját kezűleg kivágott és kiszínezett libákkal díszítették. A munkában természetesen szakszerű segítséget is kaptak, de a legkisebbek is nagyon ügyesen dolgoztak önállóan.  

„Eljöttünk a fiúkkal, hogy részt vegyünk ezen a programon. Most éppen egy lámpást csinálunk. Kis libákat kellett kivágni, és egy üvegre fogjuk ráragasztani, és ebből lesz a Márton-napi lámpás.” - mondta egy résztvevő, Burucs-Kardos Bernadett.

Aki elkészítette a saját lámpását, kipróbálhatta a kukoricamorzsolást. Ez a munka az egykori paraszti udvarok őszi-téli tevékenysége volt. Sok nagymama emlékszik még a megfelelő technikára. A gyerekek ebbe is szívesen belevetették magukat. A szervezők a felnőtteknek is kedveskedtek, koncerttel várták az érdeklődőket.

„Nekünk van egy szokásos, hagyományos és hangulatos zenénk. Ezen azt értem, hogy mi általában lélekből indítjuk el ezt az egész zenélést, és bár ismert dallamokról van szó, mégis átengedtük a saját kis szűrőberendezésünkön. Ettől lesz talán egy kicsit más íze ennek a zenélésnek.” - tájékoztatott Szabó Attila "Pasco", zenész.

A Majortörténeti Kiállítóhely a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében szervezte meg a Márton-napi programot. Az idén is nagyon sok rendezvénnyel várták az érdeklődőket, ezek közül a Géptalálkozó volt a legnépszerűbb. Megteltek a nyári táborok is. Márton-napjára is mindig igyekeznek színes programot kínálni, ez az idén sem volt másképp.

„A családok idén is elkészíthetik nálunk a Márton-napi lámpásaikat. Lesz a program végén egy Márton-napi libaterelés, és utána, ha úgy gondolják, akkor csatlakozhatnak a Szent Márton-napi városi ünnepséghez. Az őszi háztáji munkákat is felidézzük, mert a gyerekek tudnak kukoricát morzsolni. Nem maradhat el idén sem a családi feladatlap kitöltés, és egy hangulatos gitárkoncerttel, langallóval, forralt borral, teával is készültünk a hozzánk látogatóknak.” - emelte ki Rajnai Virág Éva, a MMGM Majortörténeti Kiállítóhely vezetője.

Korábban a Márton-nappal zárták az évadot a Majormúzeumban. Az idéntől viszont további programokkal készülnek, bár a kiállítások a téli időszakban nem lesznek nyitva.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2023. nov. 13. hétfő 15:09 | Keszthely
A hagyományos lámpásjárással és szeretetvendégséggel tisztelegtek a vértanú előtt.
| 2022. nov. 14. hétfő 15:28 | Keszthely
Az egyik legismertebb szentünkre emlékeztek Keszthelyen lámpásjárással, szeretetvendégséggel.
| 2022. nov. 11. péntek 16:58 | Keszthely
Márton-napi rendezvénnyel zárta az évadot a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely.
| 2021. nov. 16. kedd 15:17 | Gyenesdiás
Az eseményen hangsúlyozták Szent Márton keresztény ünnepkörben betöltött szerepét.
| 2021. nov. 9. kedd 17:28 | Keszthely
A program volt az utolsó nagyobb rendezvénye az intézménynek idén.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.