Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / "Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik"
2020. nov. 11. szerda | KeszthelyAlsópáhok/
"Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik"
Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik – tartja a mondás. Szerdán több helyen is készítettek libasültet, libából készült ételeket, így AzÉn Anyósom étteremben is. Bár a most bevezetett korlátozások miatt csak kiszállításra készülhettek az ételek. November 11-hez több népszokás is tartozik. Ez a nap az újbor ünnepe, de gesztenyesütést és lámpás felvonulást is szokás rendezni.

Márton napja fontos volt a népi kalendáriumban, hiszen erre a napra forrt meg az újbor. A Balatoni Múzeum Néprajzi gyűjteményében több boroskancsót, pincekulcsot és hébért is őriznek, melyek kapcsolódnak ehhez a naphoz. November 11-én már lehetett zárni a hordókat is. Gyanó Szilvia néprajzkutató elmondta, Zala megyében és Keszthelyen is több népszokás is kapcsolódott ehhez a naphoz, melyeket még ma is tartanak.

„A Szent Márton-nap egy kicsit olyan hagyományunk, amiből egyre több lesz. Minden település, minden közösség kezd keresni magának valamilyen kapcsolódási pontot a Szent Mártonhoz. Itt Keszthelyen például a lámpás felvonulás, ami nagyon kedvelt. Az idén ez sajnos elmarad, de reméljük, hogy jövőre már újra megmozgatja a város apraját-nagyját. Igénylik az emberek Márton-nap környékén a lakomákat is, a közösségi összejöveteleket is. Valahogy ez egy olyan hagyományunk, ami így a 21. századba egyre erősebb.”

Márton-napkor szokás volt régebben is libát sütni. Több sütőedény is található a néprajzi gyűjteményben, melyek segítségével kemencében lehettet megsütni a libát.

Ezt a hagyományt a mai napig az éttermek is ápolják. AzÉn Anyósom étteremben is készültek libás ételekkel a hétre. A vendéglátósok tapasztalata szerint az átlagos heteken is szívesen fogyasztanak a vendégek libasültet, de Márton-napon nagyon megnő az étel iránt a kereslet.

„Mell, comb és a máj, ami ugye a fő kuriózum. természetesen libaragu levest nem tudjuk  kihagyni, de mellette készítettünk egy liba erőlevest is, ami nem annyira megszokott a Márton-napi libapalettán. És mindig készülünk egy kis csavarral, mindig próbálunk olyan köreteket mellétenni, ami nem megszokott Márton-napon. Sült krumpli, tört krumpli, párolt káposzta helyett mi gerslit, zöldségeket, sült tököt, céklát, savanyú káposztát adunk.” - ismertette Szücs Attila séf.

Az új kormányrendelet szerint a helyszínen nem tudják elfogyasztani ezt az ételt a vendégek, azonban elvitelre és házhoz szállítással továbbra is kérhető a menü.  

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

| 2023. nov. 13. hétfő 15:11 | Keszthely
Márton-napi kézműves foglalkozásra várták a családokat a Majortörténeti Kiállítóhelyen.
| 2023. nov. 13. hétfő 15:09 | Keszthely
A hagyományos lámpásjárással és szeretetvendégséggel tisztelegtek a vértanú előtt.
| 2022. nov. 14. hétfő 15:28 | Keszthely
Az egyik legismertebb szentünkre emlékeztek Keszthelyen lámpásjárással, szeretetvendégséggel.
| 2022. nov. 11. péntek 16:58 | Keszthely
Márton-napi rendezvénnyel zárta az évadot a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely.
| 2021. nov. 16. kedd 15:17 | Gyenesdiás
Az eseményen hangsúlyozták Szent Márton keresztény ünnepkörben betöltött szerepét.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
11:17
Természetvédelem határok nélkül
11:40
Hargita TV
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.