Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Libákkal és kézműveskedéssel búcsúztatták az őszt
2019. nov. 11. hétfő | Keszthely
Libákkal és kézműveskedéssel búcsúztatták az őszt
Ma van Szent Márton-napja. Európa egyik legnépszerűbb szentje Savariaban, a mai Szombathelyen született és számos népszokás, hiedelem kapcsolódik nevéhez. Hagyományosan e napon fejezik be a mezőgazdasági munkákat és ekkor szokták megkóstolni az újbort. A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely ezúttal is Szent Márton ünnepével búcsúztatta az őszt és zárta be kapuit a téli időszakra.

Libák várták az vendégeket a majorban. Ez a szárnyas a legelterjedtebb jelképe Szent Márton napjának. A legenda szerint ugyanis a püspöki megbízatás elől menekülő Márton a libák közt próbált elbújni, ám azok gágogásukkal elárulták őt. Szokás november 11-én lámpás járást tartani, hogy a jó cselekedeteket jelképező fény mindenkihez eljusson.Ehhez készülődhettek elő a kézműves foglalkozás résztvevői. Libaformájú lámpásokat lehetett készíteni.

„Sógyurmából készítünk ilyen mécsestartókat. Meg kell formálni a testét, majd az üveget kidekorálhatjuk öntapadós matricákkal és mi választhatjuk ki, hogy hogyan és milyen színekkel dekorálunk” - nyilatkozta Marton Elizabet. 

A játszóház mellett tollfosztásra és kukoricamorzsolásra is lehetőség volt. Szent Márton nyomdokán címmel játékos-verses foglalkozást is tartottak a majormúzeumban. Csider Sándor költő kalauzolta el saját fantáziavilágukba a gyerekeket. 

Finomságokkal is várták a vendégeket. A Márton nap fő étele a liba, így a langallót ilyen feltéttel készítették el a múzeum munkatársai. A sajtos-tejfölös pogácsával egyetemben a major kemencéjében sült ez is. Innivaló gyanánt pedig zsályás és citromfüves teákkal szolgáltak a borús, őszi napon. Márton-napja jelentette egykor a paraszti év végét, ilyenkor fejezték be az éves mezőgazdasági munkákat, így a szezonálisan nyitva tartó Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely is ezzel az ünnepséggel zárja be kapuit a télre.

„Hosszú volt ez az év is. Sok látogatónk volt, illetve egy dinamikusan fejlődő nyári kalákatáboron is túl vagyunk, ami eléggé elfárasztotta a csapatot, de ez örömteli fáradtság, mert látjuk a munkánk gyümölcsét, illetve azt, hogy a múzeum azért egyre népszerűbb” - mondta televíziónknak Horváth Zoltán mb. múzeumvezető. 

Nagy érdeklődés kísérte A didergő király című produkciót. A verses mesejátékok a Család Általános Iskola diákjai adták elő.A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely a program végeztével bezárta kapuit. Hagyományosan a tavaszi, húsvéti rendezvénnyel nyílik meg 2020-ban a Magyar Mezőgazdasági Múzeum filiáléja.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2016. nov. 14. hétfő 15:57 | Cserszegtomaj
Hagyományos Márton napi vacsorára várták az egyházi vezetőket és a település támogatóit Cserszegtomajon.
| 2022. nov. 11. péntek 16:58 | Keszthely
Márton-napi rendezvénnyel zárta az évadot a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely.
| 2021. nov. 16. kedd 15:17 | Gyenesdiás
Az eseményen hangsúlyozták Szent Márton keresztény ünnepkörben betöltött szerepét.
| 2020. nov. 11. szerda 17:06 | KeszthelyAlsópáhok/
November 11. az újbor ünnepe. A hagyomány szerint gesztenyesütés és lámpás felvonulás is kapcsolódik ide.
| 2015. nov. 17. kedd 12:21 | Keszthely
Kicsik és nagyok is megtalálták a szórakozásukat a Balatoni Múzeumban.
X. évfolyam 11. szám
Megjelenés: 2024. június 14.
20:08
Göcsej Filmfesztivál
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Hittel,lélekkel
21:40
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:15
22:45
Természetvédelem határok nélkül
23:08
Göcsej Filmfesztivál
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.