+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Jézus keresztre feszítésére emlékezik a világ
2018. március 30. péntek 16:36 - Keszthely
Jézus keresztre feszítésére emlékezik a világ
Ma Nagypéntek van, Jézus Krisztus keresztre feszítésének napja. Ezen a napon már nem szólalnak meg a harangok, a katolikus templomokban pedig keresztutat tartanak. Ilyenkor a hívek együtt imádkoznak és közösen elmélkednek a 14 állomás mindegyikénél. A stációk Jézus elítélésétől a sírba tételig vezetik végig a híveket.

Nagypénteken az egész keresztény világ Jézus szenvedéseire és keresztre feszítésére emlékezik. Ilyenkor a templomokban keresztutat járnak a hívek, így vállalva sorsközösséget Krisztussal. Keszthelyen a Fő téri templomban délután három órakor várták a híveket a keresztútra. A 14 stáció mindegyikénél megemlékeztek a nagypénteki eseményekről, majd énekkel és imával fohászkodtak az Úrhoz. Az elmélyedés sokak számára nagyon fontos.

„Mindig azon vagyok, hogy az utolsó keresztútra eljöjjek. Kertvárosban lakom, minden alkalommal nem tudok eljönni. Egy belső kényszer van bennem, hogy eljöjjek.” - mondta el a keresztútra érkezett Bányecski Józsefné.

A keresztút hagyománya a ferencesektől származik. Akik ugyanis nem tudtak elzarándokolni a Szentföldre, azok a világszerte felállított stációknál imádkozhattak és mélyülhettek el a Szentírásban és a szent hagyományokban. Tál Zoltán plébános kiemelte, a húsvét üzenete a katolikus egyházban 2000 éve ugyanaz.

„Az ifjúság egyrészt keresi Istent, keresi azt a biztos pontot és igazságot, ami mellé odaállhat és számára hiteles. Az egyház, amely 2000 éves, mindig ugyanazon az úton halad. Krisztus kereszthalála, a szenvedés, Nagypéntek drámája az üdvtörténetben Isten szeretete az ember iránt, amikor a fiát adta értünk. Húsvét fényében érthető meg csak így Nagypéntek, halál, szenvedés és feltámadás.” - hívta fel a figyelmet a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom plébánosa.

A nagypénteki keresztutat este csonka mise követi. Ilyenkor nem tartanak teljes misét, a hagyomány szerint ugyanis ezen a napon maga Jézus mutatja be az áldozatot.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A májusi csapadékmennyiség elegendő volt a terményeknek, a hideg viszont nem tett jót a növényeknek.
 
Két hét múlva rendezik a Pünkösdi Regattát.
 
Az intézmény egy hónapig használhat egy 3D nyomtatót, ezzel készült a játék.
 
A betegek tájékoztatásának segítésére fejlesztettek új rendszert a kórházban Keszthelyen.
 
A 101 heliogravürből álló tárlatot egészen szeptember 22-ig tekintheti a közönség.
 
A Pannon Egyetem Georgikonos hallgatóinak Sárgulási ünnepségének idén is a kastély parkja adott helyszínt
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó