Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Nagypéntek, az egyházi év legcsendesebb napja
2019. ápr. 19. péntek | Keszthely
Nagypéntek, az egyházi év legcsendesebb napja
Ma Nagypéntek van. Ezen a napon Jézus kereszthalálára emlékezik a keresztény világ. Az egyházi év legcsendesebb napján, csak un. csonkamisét mutatnak be, illetve keresztúttal elevenítik fel Jézus szenvedéstörténetének 14 állomását. Holnap, nagyszombaton megkezdődik a húsvéti vigília, vasárnap pedig befejeződik az ünnep előtti negyven napos böjt.

A nagypénteki szertartás az év legmegrendültebb liturgiája. A Jézust jelképező oltár díszek nélkül, csupaszon áll, nincsen rajta sem kereszt, sem terítő, sem gyertya. Nagypénteken ez emlékeztet a Golgotára, ahol Jézus kereszthalált halt.

A keresztút évszázadokra visszatekintő hagyománya során Jézus szenvedéstörténetének 14 állomását elevenítik fel a katolikusok. Ennek során Jézus Jeruzsálemben tett útját követik végéig – általában a templom falán elhelyezett stációknál. A Fő téri templomban bérmálásra készülő diákok olvasták fel a szenvedéstörténet egyes mozzanatait. A keresztet Polgár Domonkos vitte körbe. A ministráns szerint a különböző állomásokból ma is meríthet az ember: „Például amikor Jézus elesik a kereszttel az azt tükrözi, hogy akármilyen mélyen is vagyunk, mindig fel tudunk állni valahogyan.”  

A világ számos pontján délután 3 órakor rendezik a keresztutakat. Tál Zoltán plébános elmondta, hogy ilyenkor megemlékezünk arról, hogy Jézus értünk szenvedett és ez a kínszenvedés a mi megváltásunkat, üdvösségünket hozta. 

„A nagypéntek üzenete, hogy Isten úgy szerette a világot, hogy egyszülött fiát adta oda érte, hogy mind az, aki benne hisz, el ne vesszen, hanem örökké éljen. Így az atya szeretete és irgalma, a világ, a bűnös világ, amit mindig hív a megtérésre, újra és újra szembetalálja magát a bűn mélységével. Ugyanakkor az egyház biblikus tanításán keresztül Isten irgalmassága és az ő szeretete jelenik meg” - nyilatkozta Tál Zoltán. 

Nagypéntekhez hasonlóan nagyszombaton sincsen szentmise, de egy esti szertartással már megkezdődik a húsvéti vigília. A vasárnap reggeli szentmisén van lehetőség az étel megszenteltetésére és így véget ér a Húsvétot megelőző negyven napos böjti időszak. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2023. ápr. 7. péntek 13:48 | Keszthely
A keresztények ezen a napon emlékeznek meg Jézus Krisztus kínszenvedéséről, kereszthaláláról.
| 2022. ápr. 15. péntek 16:51 | Keszthely
Keresztutat jártak a hívek Nagypénteken a Kármelita Bazilikában,
| 2018. már. 30. péntek 16:36 | Keszthely
Keszthelyen is végigjártáka hívek a 14 stációt, így vállalva sorsközösséget Krisztus szenvedéseivel.
| 2017. ápr. 14. péntek 11:50 | Keszthely
Jézus elítélésének, megkínzásának, halálának és temetésének napjára emlékezik ma a keresztény világ.
| 2015. ápr. 4. szombat 00:01 | Belföld
Nagypéntek Jézus kereszthalálának emléknapja, a legnagyobb böjt és gyász ideje.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.