+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Véget ért a viharjelzési szezon
2019. november 6. szerda 12:14 - Keszthely
Véget ért a viharjelzési szezon
Véget ért a hét hónapig tartó viharjelzési szezon csütörtökön a Balatonnál és más hazai nagy tavainknál is. Ez volt a viharjelzések 85. éve a magyar tengernél. A Balatoni régióban a jelzéseket kiadó Siófoki Meteorológiai Obszervatórium adatai szerint kevés alkalommal volt szükség a viharjelzések bekapcsolására, mindössze erős vihar érte el a Balatont. A vízirendőrök a viharjelzési szezonban 314 fürdőző vagy hajózó embert mentettek ki a vízből, hét hónap alatt 10 ember fulladt a Balatonba.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat április 1-jétől október 31-ig üzemeltet balatoni, Velencei-tavi és Tisza-tavi viharelőrejelző szolgálatot. A viharjelzést és a riasztást az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság fényjelző rendszere biztosította. A rendszer a Balaton körül 31 fix és további mobil egységekből áll. A Balatonnál ez volt a viharjelzések 85. éve – mondta el Horváth Ákos, a Siófoki Meteorológiai Obszervatórium vezetője. 2005 óta idén volt a legkevesebbszer szükség a viharjelzések bekapcsolására.

„Mindössze öt nagyon erős vihar érte el a Balatont, tehát, amikor a szélsebességek meghaladták a 90 km/órát. A május 12-13-ai vihar volt az, ami a leggorombább volt. Ekkor a szélmaximumok, például Balatonmáriánál elérték a 102 km/óra sebességet is. Alig volt kevesebb csapadék, mint a sokéves átlag, azonban az időbeni eloszlás nem volt túl szerencsés” - nyilatkozta Horváth Ákos.

Horváth Ákos hozzátette:  júniusban és júliusban volt egy időszak, amikor egy-két helyen a 100 millimétert is meghaladta a havi csapadékösszeg. Az obszervatórium adatai szerint a hőmérséklet a sokéves átlag körül mozgott. A nyár legmelegebb napja július elseje volt, ekkor Fonyódnál 36,6 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet.A viharjelzési szezon összegzéséről az MTI-hez jutatott el közleményt a meteorológiai szolgálat, a balatoni vízirendészet és a katasztrófavédelem.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság összefoglalója szerint az idén hat vízirendészeti rendőrőrsön 24 szolgálati kisgéphajóval 55 ember látta el a szolgálatot. Elsősorban nem a fürdőzők, hanem a szörfösök, vitorlázók és egyéb vízi járműveket használók körében volt szükség rendőri intézkedésre, mentésre, leginkább a hirtelen változó időjárás miatt.A vízirendőrök a viharjelzési szezonban 148 esetben 314 fürdőző vagy hajózó embert mentettek ki a vízből. Az említett hét hónap alatt 10 ember fulladt a Balatonba, halálos kimenetelű vízi közlekedési baleset nem történt.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Több mint 200 négyzetméterrel bővítik a Vadászati Múzeumot.
 
A keszthelyi kiválóság női pisztoly számban diadalmaskodott.
 
A készítmények 18 terápiás területet érintenek.
 
Az egész Kárpát-medencéből várják a kórusokat és népzenészeket Keszthelyre június 5-én és 6-án.
 
A zalaszántói Baráti Kör negyedik alkalommal szervezte meg a programot a Gersei-Pethő kúria udvarán.
 
Az első és második világháború hősi halottai előtt hajtottak fejet vasárnap Gyenesdiáson.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó