+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Húsvéti szertartások
2018. április 2. hétfő 15:48 - Keszthely
Húsvéti szertartások
Nagyszombaton hagyományos húsvéti körmenetet tartottak a keszthelyi Kármelita Bazilikában. A világosság és az élet győzelmét hirdető feltámadási szentmisét követően Isten védelmét kérve indultak a hívek a feltámadási körmenetre. Vasárnap reggel a Fő téri plébániatemplom is zsúfolásig megtelt. A hívek a hagyományok szerint megáldatták a húsvéti étkeket, amelyeket ezután családi körben fogyasztottak el.

A keszthelyi bazilikában szombaton este feltámadási szentmisére gyűltek össze a hívek.  Arra emlékeznek ilyenkor, hogy Jézus a kereszthalálával, majd feltámadásával győzelmet aratott a halál felett. Feltámadási körmenettel vitték ki az utcára az emberek Krisztus feltámadásának örömhírét a szentmisét követően.A hívek elindultak a Bazilikától. Baldachin alatt a plébános vitte az Oltáriszentséget oldalt a férfiak a templomi zászlókat és közösen, sorokba rendeződve, énekeltek, kérték Isten védelmét, a bő termés biztosítását, minden baj távoltartását. A körmenettel a résztvevők nem csak a katolikus egyházhoz való tartozásukat fejezték ki, hanem dicsőítették Istent és az Oltáriszentségben jelenlévő Jézust.  Az feltámadt Üdvözítőt énekkel, imával köszöntő körmenet tagjai több utcát végigjárva érkeztek vissza a templomhoz.

Húsvét első napjának reggelén, a hagyományok szerint az első szentmisét követően szentelik meg az ünnepi étkeket. A szokásnak megfelelően a családok csak ezt követően fogyasztják el a húsvéti reggelit. A hívek azt vallják, a megszentelt étel különleges jelentőséggel is bír.

„Hozunk mindig sonkát, tojást mindig. Ilyenkor nagyon jó étvággyal reggelizünk, mert tényleg egészen más íze van a szentelt húsnak, mindennek. Legalábbis a családi körben otthon.” - mondta Tringli László, aki részt vett az ételszentelésen.

Az ételszentelés szokása egészen a 7. századig nyúlik vissza. A kosárba kerülő étkek mindegyikének megvan a maga szimbolikája. A torma az Egyiptomból kimenekült nép keserűségét jelenti, a tojás pedig a feltámadt Krisztust jelképezi. A sonka Isten bárányára utal, a kalács és a kenyér pedig az Egyiptomból kivonuló nép táplálékát szimbolizálja.

„A megáldott étel pedig azt jelenti, hogy számunkra a hosszú, 40 napos böjtidő után most ezeket az ételeket hálás szívvel fogyasztjuk el, és egy külön áldás kíséri őket, amely azt jelenti számunkra, hogy Húsvét a föltámadás örömünnepe. A hosszú bűnbánat és böjtidő után, a húseledelektől való megtartóztatás után ezeket magunkhoz véve valóban így az ételeink is kifejezik azt, hogy most egy örömünnep virradt ránk, Urunk föltámadása.” - tette hozzá Tál Zoltán, a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom plébánosa.

A reggeli szentmise után a hívek otthonaikba hazatérve, családi körben fogyasztották el a megáldott ételeket, a hagyományos húsvéti reggelit.

Hegedüs Éva/Regman Karola - Keszthelyi TV              

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A buszmegállókban és a forgalmasabb közterületeken lehet találkozni a GESZ munkatársaival.
 
Zalaszántó önkormányzata a járvány megfékezésének érdekében döntött a lezárás mellett.
 
A gyógytavat lezárták, a szakrendelések többsége továbbra is működik az intézményben.
 
A koronavírus-járvány továbbterjedésének megelőzősére hozták meg a döntést a városvezetők.
 
A kijárási korlátozás nem akadályozza az önkénteseket abban, hogy adjanak vért.
 
A keszthelyi kulturális intézmények a járványhelyzetben sem hagyják magára a közönséget.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó