+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Húsvéti szertartások
2018. április 2. hétfő 15:48 - Keszthely
Húsvéti szertartások
Nagyszombaton hagyományos húsvéti körmenetet tartottak a keszthelyi Kármelita Bazilikában. A világosság és az élet győzelmét hirdető feltámadási szentmisét követően Isten védelmét kérve indultak a hívek a feltámadási körmenetre. Vasárnap reggel a Fő téri plébániatemplom is zsúfolásig megtelt. A hívek a hagyományok szerint megáldatták a húsvéti étkeket, amelyeket ezután családi körben fogyasztottak el.

A keszthelyi bazilikában szombaton este feltámadási szentmisére gyűltek össze a hívek.  Arra emlékeznek ilyenkor, hogy Jézus a kereszthalálával, majd feltámadásával győzelmet aratott a halál felett. Feltámadási körmenettel vitték ki az utcára az emberek Krisztus feltámadásának örömhírét a szentmisét követően.A hívek elindultak a Bazilikától. Baldachin alatt a plébános vitte az Oltáriszentséget oldalt a férfiak a templomi zászlókat és közösen, sorokba rendeződve, énekeltek, kérték Isten védelmét, a bő termés biztosítását, minden baj távoltartását. A körmenettel a résztvevők nem csak a katolikus egyházhoz való tartozásukat fejezték ki, hanem dicsőítették Istent és az Oltáriszentségben jelenlévő Jézust.  Az feltámadt Üdvözítőt énekkel, imával köszöntő körmenet tagjai több utcát végigjárva érkeztek vissza a templomhoz.

Húsvét első napjának reggelén, a hagyományok szerint az első szentmisét követően szentelik meg az ünnepi étkeket. A szokásnak megfelelően a családok csak ezt követően fogyasztják el a húsvéti reggelit. A hívek azt vallják, a megszentelt étel különleges jelentőséggel is bír.

„Hozunk mindig sonkát, tojást mindig. Ilyenkor nagyon jó étvággyal reggelizünk, mert tényleg egészen más íze van a szentelt húsnak, mindennek. Legalábbis a családi körben otthon.” - mondta Tringli László, aki részt vett az ételszentelésen.

Az ételszentelés szokása egészen a 7. századig nyúlik vissza. A kosárba kerülő étkek mindegyikének megvan a maga szimbolikája. A torma az Egyiptomból kimenekült nép keserűségét jelenti, a tojás pedig a feltámadt Krisztust jelképezi. A sonka Isten bárányára utal, a kalács és a kenyér pedig az Egyiptomból kivonuló nép táplálékát szimbolizálja.

„A megáldott étel pedig azt jelenti, hogy számunkra a hosszú, 40 napos böjtidő után most ezeket az ételeket hálás szívvel fogyasztjuk el, és egy külön áldás kíséri őket, amely azt jelenti számunkra, hogy Húsvét a föltámadás örömünnepe. A hosszú bűnbánat és böjtidő után, a húseledelektől való megtartóztatás után ezeket magunkhoz véve valóban így az ételeink is kifejezik azt, hogy most egy örömünnep virradt ránk, Urunk föltámadása.” - tette hozzá Tál Zoltán, a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom plébánosa.

A reggeli szentmise után a hívek otthonaikba hazatérve, családi körben fogyasztották el a megáldott ételeket, a hagyományos húsvéti reggelit.

Hegedüs Éva/Regman Karola - Keszthelyi TV              

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Az igazi tanévkezdési roham általában, így idén is augusztus végéhez közeledve várható az üzletekben.
 
Már lehet regisztrálni az ingyenes képzésekre Keszthelyen.
 
Az idei szezonban sem történt kirívó bűncselekmény sem a strandon sem a város többi részén.
 
A Fejér György Városi Könyvtár igazgatója a legmagasabb szakmai elismerést vehette át.
 
Elkészült a Keszthelyi TV és a Balatoni Krónika kampányszabályzata.
 
5 országból több mint 80 versenyző érkezett a keszthelyi eseményre.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó