+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Tűzvédelmi oktatás falugondnokoknak
2019. október 31. csütörtök 09:30 - Alsópáhok
Tűzvédelmi oktatás falugondnokoknak
Mintegy 70 falugondnoknak tartottak tűzvédelmi előadást az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársai Alsópáhokon. A Zalai Falvakért Egyesület és a Belügyminisztérium közös szervezésében megvalósult programra Zala megye mellett Veszprémből és Somogyból is érkeztek érdeklődők.

2017-ben egy nádfedeles ház gyulladt ki Vonyarcvashegyen. A tulajdonos az épületben tartózkodott a tűz keletkezésekor, ő értesítette a tűzoltókat. Az évnek vannak olyan kiemelt időszakai, amikor jelentősen több tűzesettel számolnak a szakemberek. Ilyen a fűtési szezon is, amikor kiemelt figyelmet kell fordítani a fűtőberendezések használatára. Ebben a falugondnokok is segítenek az idős, rászoruló embereknek.

„Igazán nem figyelnek oda az idősebb emberek, hogy hogy fűtenek. Elfeledkeznek róla, ha nyitva hagyják a kályhaajtót, vagy éppen a kályha előtt szőnyeg van. Mikor megyek, látom, hogy nem helyes a tüzelési módszer, és akkor szólok nekik, hogy az úgy nem jó, és elmondom nekik, hogy mi az, amit én úgy gondolok, hogy el kellene a kályha elől venni. Volt már rá példa, hogy kéményseprőt én hívtam.” - mondta Varga Beáta, Zalacséb falugondnoka.

Az alsópáhoki rendezvényen szó esett a lakástüzek megelőzési lehetőségeiről. A szakemberek felhívták a figyelmet, Mindenszentek és karácsony táján legtöbb esetben a gyertyák, mécsesek nem körültekintő használata okoz tragédiát. A katasztrófavédők szót ejtettek a szén-monoxid mérgezés elkerüléséről és a tüzelőberendezések szakszerű használatáról is.

„Nagyon fontos, hogy a lakosság minden esetben figyeljen oda a tüzelőberendezések használatára. Fontos, hogy időben végeztessük el a megfelelő vizsgálatokat, vegyük fel a kéményseprőkkel a kapcsolatot, és kérjük meg őket, hogy jöjjenek ki a házunkhoz, vizsgálják át mind a tüzelőberendezést, mind a füstelvezető berendezésünket. A 1818-as telefonszámon ezt meg lehet tenni. Nagyon sok veszélyt rejtenek a tüzelőberendezések.” - tájékoztatott Kalamár Norbert, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A Zalai Falvakért Egyesület a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felkérésére szervezte meg a rendezvényt. A programon a Zala megyei falugondnokok mellett Veszprémből és Somogyból is érkeztek résztvevők. A falugondnokoknak fontos szerepük van az idős vagy egyedül élő emberek segítésében, így ez a program is lehetőséget nyújt nekik a szakszerű ellátásra.

„Figyeljenek oda, hogy az elhanyagoltabb házakban élők, a szegényebbek, akik kevésbé tudnak odafigyelni a kémények állapotára, kevésbé tudnak odafigyelni, hogy van-e megfelelő tüzelőjük, kevésbé tudnak odafigyelni a kályhák, a tüzelőeszközöknek a használatára. Mivel a falugondnok naponta jelen van a kis falvak életében, naponta találkozik az ott élő emberekkel, tudja, ha probléma jelentkezik.” - emelte ki Szeder-Kummer Mária, a Zalai Falvakért Egyesület ügyvivő titkára.

A katasztrófavédelem rendszeresen tájékoztatja a lakosságot a tüzesetek elkerülésének lehetőségeiről. Ennek érdekében számos nyomtatványt is készítettek, ahol gyakorlati tanácsokkal segítik az embereket.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Visszaáll a régi nyitva tartási rend és az időkorlátot is eltörlik szombattól.
 
Több termelő online értékesítette a borokat, ebben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa is segített.
 
A koronavírus-járvány miatt nem szervezhetik meg a népszerű rendezvényt.
 
Jótékonysági és közösségépítő kihívásokat is teljesítettek a korlátozás alatt az emberek.
 
Az önkormányzati képviselő az elcsatolás miatt fejezte ki aggodalmát.
 
A hallgatók online adhatnak számot a tudásukról szóban és írásban egyaránt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó